Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Pirmadienis, 3 lapkričio, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Gyvenimas » Kas kaltas, kad vaikai nenori valgyti mokykloje?

Kas kaltas, kad vaikai nenori valgyti mokykloje?

Dainavos gidas
2015-09-17
Gyvenimas, Įdomu
Laikas: 3 min skaitymo
FacebookTwitter

Šiais metais Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT) perduota vaikų mokymo ir ugdymo įstaigų bei poilsio stovyklų, kuriose teikiamas maistas, valgiaraščių derinimo funkcija.

Mokymo įstaigos kartu su dietologais sudaryti valgiaraštį vis dar gali  pačios, tačiau turi juos pateikti ir suderinti su VMVT teritorinių padalinių specialistais. Mitybos specialistai, peržvelgę viešai pateiktus mokyklų valgiaraščius, pastebi, kad mokiniams siūlomas maistas tapo kokybiškesnis ir įvairesnis, tačiau mitybos sutrikimų turinčių vaikų skaičius vis tiek auga.

„Susidurti su svorio bei mitybos problemų turinčiais vaikais tenka vis dažniau. Vieni valgo per mažai, kiti – per daug, yra nepilnamečių, turinčių ir rimtesnių sveikatos problemų, tokių, kaip cukrinis diabetas,alergijos, kepenų suriebėjimai ar padidėjęs arterinis kraujospūdis, – sako gydytoja dietologė Lina Barauskienė. – Ne tik suaugusiųjų, bet ir vaikų valgymo įpročiai turėtų būti paremti sveikos mitybos piramide, kurią sudaro šios maisto grupės: grūdai, daržovės, vaisiai, mėsa, paukštiena ir žuvis, pieno produktai, riebalai, saldumynai. Svarbu atminti, kad ne visi maisto produktai, patenkantys į šias grupes, yra vienodai naudingi organizmui. Pavyzdžiui, iš grūdinių produktų, kurie yra vieni svarbiausių ir kartu su daržovėmis bei vaisiais sudaro didžiausią raciono dalį, reikėtų riboti baltos duonos, rafinuotų (labai išvalytų) miltų makaronų, bandelių ir pyragų vartojimą, mažiau valgyti riebios mėsos, riebių pieno produktų, sūrių.“

Pagrindiniai reikalavimai, kurių reikėtų laikytis sudarant valgiaraštį vaikams: maistas turi būti šviežias, įvairus bei naudingas organizmui. Nurodoma, kad maistas turi būti gaminamas ir patiekiamas tą pačią dieną, reikėtų naudoti kuo mažiau druskos ir cukraus, o valgiaraštis turėtų būti sudaromas ne mažiau kaip 15 d. laikotarpiui. Svarbu atsižvelgti ir į vaiko amžių – 6-10 m. ir 11 m. bei vyresnio amžiaus mokinių grupėms turėtų būti patiekiamas skirtingas maistas ir jo porcijos. Rekomendacijos ir reikalavimai teikiami ne tik dėl gaminamo maisto, bet ir užkandžių bei gėrimų, kuriais prekiaujama valgykloje. Patariama atsisakyti saldžių gėrimų, tokių, kaip sultys ar kompotai ir vietoje jų pasiūlyti geriamo, negazuoto vandens.

Barauskienė, mitybos įpročių koregavimo centre konsultuojanti vaikus ir jų tėvus bei prisidedanti prie vaikų mitybos projektų mokyklose, atkreipia dėmesį, kad karštasis pietų patiekalas mokyklos valgykloje turėtų būti gaminamas iš daugiau baltymų turinčių produktų, tokių, kaip paukštiena, žuvis, kiaušiniai, ankštiniai produktai. Prie mėsos būtinai turi būti patiekiamos daržovės, vaisiai arba jų salotos. Riebios mėsos rekomenduojama vengti, dažniau patiekti liesą, tokią, kaip jautiena ar paukštiena. Taip pat, svarbu atkreipti dėmesį, kad maisto produktuose nebūtų vengtinų maisto priedų, kancerogenų. Pagrindiniai reikalavimai ieškant produktų tiekėjo turėtų būti ne kaina, o maistinės savybės ir kokybė.

„Visoje Lietuvoje yra apie 200 mokyklų, kurioms tiekiame vištieną ir jos produktus, – teigia „KG Group“ paukštynų Kokybės kontrolės tarnybos vadovė Danguolė Velavičienė. – Pastebėjome, kad pastaruoju metu itin išaugo vištienos poreikis ir produktų kokybei keliami reikalavimai. Užšaldytos produkcijos mokymo įstaigoms nebetiekiame, mokyklas pasiekia tik šviežia vištiena, daugiausia – filė bei ketvirčiai. Be to, užsakomos tik aukščiausios rūšies virtos dešros ir dešrelės, pagamintos pagal receptūras, atitinkančias vaikų maitinimo globos ir ugdymo įstaigose reikalavimus.“

Nors maisto tiekėjai griežtai kontroliuojami, o bulvių traškučiai, sūdyti riešutai, šokoladai, konditeriniai gaminiai su šokoladu ar kremu yra draudžiami, jų mokiniai už pietums skirtus pinigus gali įsigyti artimiausioje parduotuvėje. Pradinių klasių mokinių tėvams dažniausiai siūloma ne duoti vaikui pinigų, bet užsakyti kompleksinius pietus. Tikslų patiekalų sąrašą gaunantys tėvai matys, kokią porciją ir kokio įvairumo maistą gauna jų atžala, galės apskaičiuoti per dieną namuose ir mokykloje gaunamo maisto kalorijas bei maistinę vertę. Vyresnių klasių mokiniai pietus valgykloje retai užsisako, tad tėvams jų mitybą kontroliuoti kur kas sudėtingiau.

Barauskienės įsitikinimu, tėvai, užuot bėdas dėl vaiko svorio vertę mokykloms, dėl blogų mitybos įpročių kaltę turėtų prisiimti sau: „Jeigu vaikas namuose valgo nedaug daržovių ir vaisių, yra įpratęs kramsnoti bulvių traškučius ar saldumynus, tikėtina, kad nuo šio įpročio neatbaidys net ir skanus bei kokybiškas, valgykloje pateikiamas, maistas“. Mokyklų pareiga, anot dietologės, pasiūlyti vaikams skanų, kokybės reikalavimus atitinkantį maistą, tačiau formuoti valgymo įpročius, paaiškinti, kodėl ir kokius pietus reikėtų valgyti – tėvų pareiga.

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Pirmoji ponia D. Nausėdienė kviečia moteris pasirūpinti sveikata: laiku pasitikrinti – pasirinkti gyvenimą
Gyvenimas

Pirmoji ponia D. Nausėdienė kviečia moteris pasirūpinti sveikata: laiku pasitikrinti – pasirinkti gyvenimą

2025-10-31
Rudens sezonas: ką verta žinoti apie grožio rutiną ir makiažo tendencijas
Grožis

Rudens sezonas: ką verta žinoti apie grožio rutiną ir makiažo tendencijas

2025-10-31
Agnė Kuzmickaitė sukūrė aprangą besirūpinantiems senjorais: orumo ir pokyčio ženklas
Grožis

Agnė Kuzmickaitė sukūrė aprangą besirūpinantiems senjorais: orumo ir pokyčio ženklas

2025-10-28
Kaip ir kasmet: vos prasidėjo šildymo sezonas – gaisrų vėl padaugėjo
Aktualijos

Kaip ir kasmet: vos prasidėjo šildymo sezonas – gaisrų vėl padaugėjo

2025-10-20
7 finansiniai asmenybės tipai: ar žinote, kuris esate jūs?
Finansai

Lietuviai atsakė, ką darytų netikėtai gavę 1000 eurų

2025-10-17
Maistas
Gyvenimas

Lietuviai netaupo ir išmeta tonas maisto: ką galime padaryti?

2025-10-17

Skaitoma

Koks yra geras ūkininkas pasak gyventojų ir pačių ūkininkų?

Ūkininkauti renkasi vis daugiau jaunų žmonių: paaiškino, kas lemia sėkmingą ūkio startą

2025-10-28
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
Būkite kantrūs – Vėlinių savaitgalį kelyje bus ir ypač retai vairuojantys

Būkite kantrūs – Vėlinių savaitgalį kelyje bus ir ypač retai vairuojantys

2025-10-30
Agnė Kuzmickaitė sukūrė aprangą besirūpinantiems senjorais: orumo ir pokyčio ženklas

Agnė Kuzmickaitė sukūrė aprangą besirūpinantiems senjorais: orumo ir pokyčio ženklas

2025-10-28
Policijos reidai keliuose lapkričio mėnesį

Policijos reidai keliuose lapkričio mėnesį

2025-11-03

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Dainavos krašto naujienų portalas, skelbiantis Tau aktualias žinias ir įvykius.

Naujienos

Automobilis

Vėl metas keisti padangas: kokias klaidas dažniausiai daro vairuotojai

2025-11-03
Policijos reidai keliuose lapkričio mėnesį

Policijos reidai keliuose lapkričio mėnesį

2025-11-03

Skaitomiausia

Koks yra geras ūkininkas pasak gyventojų ir pačių ūkininkų?

Ūkininkauti renkasi vis daugiau jaunų žmonių: paaiškino, kas lemia sėkmingą ūkio startą

2025-10-28
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas