Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Antradienis, 15 liepos, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Kūčios be karpio – ne Kūčios: ką padaryti, kad jo skonis būtų geresnis, bei 3 nauji receptai

Kūčios be karpio – ne Kūčios: ką padaryti, kad jo skonis būtų geresnis, bei 3 nauji receptai

Paulius Liškauskas
2024-12-19
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Kalėdinis karpis / Freepik

Kalėdinis karpis / Freepik

FacebookTwitter

Dažnas Kūčių vakaro be gera kaina ir skoniu pasižyminčio karpio neįsivaizduoja. Būtent jis prieš pat šventes tampa pačia populiariausia žuvimi parduotuvėje, aplenkiančia net silkę ir lašišą, atskleidžia „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė. Kadangi jis būna vienas svarbiausių patiekalų, verta žinoti kelias gudrybes, kad karpis pavyktų tiesiog meistriškai. 

Kaip pastebi G. Kitovė, jeigu lietuviai visus metus valgytų tiek žuvies, kiek gruodį – garsėtume kaip vieni didžiausių jos mėgėjų. Artėjant svarbiausioms metų šventėms pirkėjų krepšeliuose vandenų dovanų ne tik daugėja, bet jos ir įvairėja.

„Naujus skonius bei receptus atrasti visai lengva, nes kelis kartus per savaitę ledo lentynas pildome šviežia žuvimi bei jūros gėrybėmis. Šventiškiems gruodžio susitikimams pirkėjai perka vėžius, krevetes, midijas, gamina iš juodųjų paltusų, plekšnių, šamų, lydekų. Tačiau tradicijos išlieka tradicijomis: daugiausiai dėmesio sulaukia silkė, lašiša ir Kūčių stalo karalius karpis. Skrostas karpis – skani, nesunkiai paruošiama ir nebrangi žuvis, todėl prarasti savo Kūčių stalo pažibos titulo, regis, jam negresia“, – sako G. Kitovė.

Kaip išsirinkti šviežią karpį

Pasak mėsos technologo Gintaro Bačkovo, raktas į kulinarinę sėkmę – ne tik tinkamas paruošimas, bet visų pirma geros kokybės žuvies pirkimas:

„Laimei, gyvos žuvies akvariumų jau seniai nebėra parduotuvėse – rūpinantis gyvūnų gerove, „Iki“ pirmasis iš prekybos tinklų juos visus išmontavo daugiau nei prieš 4 metus. Jeigu reikia tik kelių gabaliukų karpio kelių asmenų Kūčioms, patogu juos rinktis jau sufasuotus. O jeigu nusprendėte gaminti jį visą, stovint prie ledo lentynos pakaks įvertinti kelis aspektus“, – pasakoja žinovas.

Kilmė. Kad žuvis būtų maksimalaus šviežumo, ją rinkitės lietuvišką. Tokia iš vandens iki parduotuvės atkeliavo per trumpiausią laiką, todėl šviežia išlieka ilgiau.

Akys ir žiaunos. Pasak G. Bačkovo, akys turi būti aiškios, stiklinės, blizgančios ir nedrumstos. O šviežio karpio žiaunos – ryškiai raudonos spalvos.

Kvapas. Šviežios žuvies aromatas turi būti natūralus, be intensyvaus kvapo.

Oda. „Šviežumą rodys drėgna, blizganti ir žvilganti oda be gleivių ir tvirta mėsa. Venkite žuvų su dėmėmis, įbrėžimais ar pakitusios spalvos“, – patarimu dalijasi G. Bačkovas.

Nepamirškite padaryti to prieš ruošiant – karpis bus skanesnis

Karpis – skani, tvirta, tačiau reikia pripažinti, kad ir kartais specifinį aromatą turinti žuvis. Kai kuriems jis siejasi su dumblo kvapu, todėl išrankesnius valgytojus gali atstumti. Visgi, labai paprasta pasirūpinti, kad karpis kvepėtų geriau, o mėsa būtų dar minkštesnė ir skanesnė.

„Ypač patikimą ir efektyvų metodą žinojo dar mūsų močiutės – karpį reikia pamirkyti. Tam puikiai tiks pasukos arba tiesiog pienas. Jei norite, įdėkite ir pjaustytų svogūnų – taip rezultatas bus dar geresnis. Galite įdėti ir kelias skilteles česnako arba čiobrelio šakelę, kad suteiktumėte papildomo aromato. Apsemkite skysčiu visą žuvį, uždenkite ir padėkite vėsiai kelioms valandoms. Šis senovinis būdas užtikrins, kad karpis nekvepės purvu, o mėsa taps minkšta, sultinga ir švelni“, – pataria kulinarai.

Karpis pagal „dvigubą“ metodą

Jeigu esate tradicijų šalininkai ir ruošiatės džiūvėsėliuose pakepti karpio gabaliukus, kulinarai siūlo išbandyti „dviejų kepimų“ būdą. Taip paruoštos žuvies mėsa bus tobulai minkšta, neprisigėrusi daug riebalų, o odelė – maloniai traški ir nesudegusi.

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 35 min.

Reikės:

  • 8 šviežio karpio pjausnių,
  • 2-3 kiaušinių,
  • 1 šviežios citrinos,
  • 1/2 puodelio kvietinių miltų,
  • 1 puodelio džiūvėsėlių,
  • 4 šaukštų lydyto sviesto (ghi),
  • druskos,
  • pipirų.

Gaminame:

  1. Karpio gabalėlius kruopščiai nuplaukite, nusausinkite popieriniais rankšluosčiais ir sudėkite į lėkštę. Apšlakstykite citrinos sultimis ir šiek tiek pasūdykite.
  2. Į atskirus dubenėlius sudėkite džiūvėsėlius, miltus ir plaktus kiaušinius, pagardintus druska ir pipirais.
  3. Keptuvėje įkaitinkite sviestą. Apvoliokite karpio gabalėlius miltuose, kiaušinių plakinyje, džiūvėsėliuose ir kepkite iš abiejų pusių, kol džiūvėsėliai taps auksinės spalvos.
  4. Iškeptus karpio gabalėlius iš karto perkelkite į orkaitės indą ir kepkite 20 min. 150 °C temperatūroje.

Karpis, įdarytas grikiais ir grybais

Grikių kruopomis ir grybais įdaryta žuvis leis iš naujo atrasti tradicinį karpį. Skanus įdaras ir švelni žuvies mėsa puikiai derės tarpusavyje, sukurdami gardžią skonių kompoziciją.

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 90 min.

Reikės:

  • 1,5 kg šviežio karpio,
  • 150 g grikių,
  • 100 g džiovintų grybų,
  • 2 svogūnų,
  • 4 šaukštų sviesto,
  • 2 kiaušinių trynių,
  • grietinėlės,
  • druskos,
  • pipirų,
  • kelių šaukštų sultinio.

Gaminame:

  1. Grybus nuplaukite, pamirkykite, išvirkite ir supjaustykite juostelėmis. Nenupjaudami galvos įtrinkite karpį druska. Kruopas su druska ir šaukštu sviesto išvirkite.
  2. Svogūną nulupkite, supjaustykite ir pakepinkite svieste, kol taps permatomas. Tada sudėkiteti grybus ir viską pakepinkite. Sumaišykite su grikiais, pagardinkite druska ir pipirais.
  3. Kai įdaras atvės, sumaišykite su kiaušinių tryniais. Įdarykite žuvį mišiniu, sutvirtinkite ir sudėkite į kepimo skardą. Supilkite likusį ištirpintą sviestą ir 2 šaukštus vandens.
  4. Kepkite 50 min. 180 °C temperatūroje, dažnai apšlakstydami susidariusiais riebalais. Iškepusį karpį perkelkite į lėkštę ir užpilkite paruoštu padažu. Padažą paruoškite iš sultinio, grietinėlės ir paskaninkite druska, jei reikia – sutirštinkite su miltais.

Aromatingas karpis su daržovėmis

„Kartais reikia visai nedaug, kad įprastam ingredientui suteiktumėte visiškai naujų natų. Skanus karpis su aromatingais priedais, tokiais kaip svogūnai, pomidorai ir maltos paprikos – paprastas būdas paruošti šią žuvį, kad ji patiktų visiems“, – siūlo „Iki“ kulinarai.

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 40 min.

Reikės:

  • 1 kg šviežio karpio,
  • aliejaus,
  • 2 svogūnų,
  • 2 šaukštelių maltos paprikos,
  • 3 šviežių pomidorų,
  • 2 paprikų,
  • druskos ir pipirų.

Gaminame:

  1. Karpį supjaustykite gabaliukais, įtrinkite druska ir padėkite į šaldytuvą.
  2. Susmulkintą svogūną pakepinkite aliejuje, pabarstykite malta paprika ir pipirais, sudėkite blanširuotus ir nuluptus pomidorus, susmulkintą papriką. Troškinkite 30 minučių, jei reikia, įpilkite šiek tiek vandens.
  3. Žuvies gabalėlius sudėkite į kepimo indą ir užpilkite paruoštu padažu. Kepkite iki 180 ºC įkaitintoje orkaitėje 20-30 min.

Skanaus!

Žymos: Kūčios
DalintisDalintis

Panašios naujienos

Pikniko ABC: kaip pasiruošti ir kokiais kepsniais nustebinti draugus
Receptai

Pikniko ABC: kaip pasiruošti ir kokiais kepsniais nustebinti draugus

2025-07-14
3 madingi kopūstų receptai, kuriuos visada norėjote išbandyti: „balandėliai“ be puodo, „TikTok“ salotos ir grilinti pjausniai
Receptai

3 madingi kopūstų receptai, kuriuos visada norėjote išbandyti: „balandėliai“ be puodo, „TikTok“ salotos ir grilinti pjausniai

2025-07-12
Patinka svogūnų žiedai? Tuomet šitaip grilyje keptų svogūnų tiesiog neatsivalgysit
Receptai

Patinka svogūnų žiedai? Tuomet šitaip grilyje keptų svogūnų tiesiog neatsivalgysit

2025-07-11
Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus
Receptai

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

2025-07-01
Skonis – lyg mamma mia! „Running Vita“ pataria, kaip į savo virtuvę lengvai įnešti dalį Italijos
Laisvalaikis

Skonis – lyg mamma mia! „Running Vita“ pataria, kaip į savo virtuvę lengvai įnešti dalį Italijos

2025-06-22
Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus
Receptai

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21

Skaitoma

Pirmi vaiko žingsniai su dviračiu – nuo ko pradėti? Trenerės patarimai tėvams

Pirmi vaiko žingsniai su dviračiu – nuo ko pradėti? Trenerės patarimai tėvams

2025-07-12
Išmokos vaikams nuo 2025 m.: kas priklauso?

Kelionės su vaikais – išsiruošti sunku, bet įspūdžiai atperka viską

2025-07-09
Iš pirmo žvilgsnio pigus sklypas gali brangiai kainuoti: pasakė, ką įvertinti iš anksto

Iš pirmo žvilgsnio pigus sklypas gali brangiai kainuoti: pasakė, ką įvertinti iš anksto

2025-07-09
Atliekų rūšiavimo skirtumai stebina net atsakingiausius gyventojus: nori vienodų rūšiavimo taisyklių visoje Lietuvoje

Trakų rajono atliekų surinkimo grafikas 2025

2025-03-18
Saulės energija bute: lietuviams trūksta žinių?

Saulės energija bute: lietuviams trūksta žinių?

2025-07-10

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Dainavos krašto naujienų portalas, skelbiantis Tau aktualias žinias ir įvykius.

Naujienos

Moters intymi higiena vasarą: vaistininkė pataria, kaip atostogaujant išvengti nemalonių pojūčių

Moters intymi higiena vasarą: vaistininkė pataria, kaip atostogaujant išvengti nemalonių pojūčių

2025-07-15

„Vasara su knyga“: Lietuvoje į skaitymo kelionę įtraukė daugiau nei 19 tūkst. skaitytojų

2025-07-15

Skaitomiausia

Pirmi vaiko žingsniai su dviračiu – nuo ko pradėti? Trenerės patarimai tėvams

Pirmi vaiko žingsniai su dviračiu – nuo ko pradėti? Trenerės patarimai tėvams

2025-07-12
Išmokos vaikams nuo 2025 m.: kas priklauso?

Kelionės su vaikais – išsiruošti sunku, bet įspūdžiai atperka viską

2025-07-09
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas