Daugelis žmonių mano, jog atsisakyti riebalų ir mėsos produktų yra labai sveika. Tačiau, medikai teigia, jog visiškai atsisakyti mėsos yra net žalinga. Žmonės,nenorintys valgyti gyvulienos, gali pasirinkti paukštieną, kuri tikrai nepadarys žalos organizmui.
Vištiena – geriausias visaverčių baltymų šaltinis. Palyginome, kad 100 g kiaulienos yra 10-15 proc. baltymų, o vištienoje net 20-23 proc. Ši mėsa ne tokia kaloringa ir yra kur kas liesesnė. Vertingiausia vištienos dalis yra vištų krūtinėlės, jose yra 92 proc. visaverčių (raumeninių) baltymų ir tik 8 proc. jungiamojo audinio baltymų. Vištos raumenyse yra labai daug azotinių medžiagų, dėl kurių vištienos sultiniai būna tokie kvapnūs. Vištienoje yra gerai subalansuotų, žmogaus organizmui būtinų ir nepakeičiamų aminorūgščių, kurios padeda žmogui jaustis sveikai, sočiai ir energingai. Gausios polinesočiosios riebalų rūgštys mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Pateikiame jums vištienos patiekalą sočiai šeimos vakarienei.
Vištienos, „Kale“ lapinių salotų ir grybų pyragas
Paruošimas: 10 min.
Kepimas: 40 min.
Kategorija: lengvai paruošiamas
4 asmenims
Reikės:
1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus,
1 smulkiai pjaustyto didelio svogūno,
3 čiobrelio šakelių,
2 smulkintų česnako skiltelių,
350g smulkiais gabaliukais supjaustytos vištienos krūtinėlės,
250 g pjaustytų grybų,
300 ml vištienos sultinio,
100g „Fraiche“ kremo,
1 valgomojo šaukšto garstyčių grūdelių,
100 g „Kale“ lapinių salotų,
2 šaukštų kukurūzų miltų, sumaišytų su 1 valgomuoju šaukštu šalto vandens,
1 kiaušinio trynio.
Gaminimas:
- Ugniai atspariame inde pakaitinkite pusę šaukšto alyvuogių aliejaus. Sudėkite svogūnus ir patroškinkite juos 5 minutes iki minkštumo. Ant svogūnų paskirstykite čiobrelio šakelių ir česnako mišinį ir viską pamaišykite. Padidinkite ugnį ir supilkite vištieną, kepkite iki kol vištiena įgaus rusvą atspalvį. Sudėkite grybus ir dar lašelį aliejaus. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C.
- Ant viršaus uždėkite tešlą iš „Fraiche“ kremo, garstyčių grūdelių, „Kale“ lapinių salotų, kukurūzų miltų ir vandens. Centre palikite skylutę (įpjaukite su peiliu) ir patepkite kiaušinio tryniu.
- Kepkite 30 minučių, kol pyragas apskrus iki aukso spalvos.
Skanaus!
„Baltic Foods“ mėsos ekspertai pataria atkreipti dėmesį, jog:
- Vištiena – greitai gendantis produktas, tad norint išvengti apsinuodijimo, salmoneliozės ir kitų ligų, būtina tinkamai ją laikyti ir termiškai apdoroti. Šviežią vištieną šaldytuve galima laikyti 1-2 paras.
- Pirktą šaldytą vištieną į šaldiklį dėkite tik tuo atveju, jei ji dar nė kiek neatšilo. Pakartotinai užšaldyta vištiena praranda savo maistingąsias savybes.
- Išdarinėję žalią vištą, būtinai turite kruopščiai nusiplauti rankas bei nuplauti visą darbo paviršių. Ant nenuplautos lentelės nepjaustykite salotų ar kitų produktų, kurie nebus termiškai apdoroti.