Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Antradienis, 9 gruodžio, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Receptai » Viena žuvies rūšis nustebins universalumu: štai, kaip ją galima gardžiai paruošti

Viena žuvies rūšis nustebins universalumu: štai, kaip ją galima gardžiai paruošti

Paulius Liškauskas
2024-11-09
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Žuvienė

Žuvienė

FacebookTwitter

Dėl savo švelnaus skonio, tekstūros bei universalaus panaudojimo lašiša yra viena labiausiai paplitusių žuvų daugelyje pasaulio virtuvių. Ją galima ruošti įvairiais būdais – kepti grilyje ar keptuvėje, troškinti, rūkyti, sūdyti. Ši žuvis net valgoma žalia japoniškoje virtuvėje ruošiant suši, nagiri ar sašimi. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė sako, jog ir lietuviškoje virtuvėje lašišą galima lengvai pritaikyti, pavyzdžiui, ruošiant žuvienę. 

Nuo lengvų pusryčių iki sočių pietų ar vakarienės

Lašiša – vienas universalesnių maisto produktų, iš kurio galima paruošti daugybę patiekalų įvairiems dienos valgymams. Vienas populiariausių pietų bei vakarienės variantų – tai kepta lašiša su daržovėmis.

„Kepta orkaitėje arba keptuvėje, lašiša puikiai dera su sezoninėmis daržovėmis. Be to, ir prieskonių nereikia daug. Pigesni pagardinimai kaip, pavyzdžiui, druska, pipirai, citrinos sultys ir šlakelis alyvuogių aliejaus leis išryškinti šios žuvies skonį. Kitas paprastas ir greitas būdas yra kepti lašišą ant grilio, kuriame žuvis įgauna malonų dūmų aromatą, o jos odelė tampa traški. Tokį patiekalą galite patiekti su įvairiais padažais, pavyzdžiui, jogurtiniu su krapais ar kiek egzotiškesniu – terijakio“, – pasakoja E. Krasauskienė.

Prekybos tinklo ekspertė priduria, jog sūdyta bei rūkyta lašiša taip pat puikiai tinka gaminti pigesniems užkandžiams, pusryčių sumuštiniams, salotoms bei kitiems dienos valgiams. „Lengvų sumuštinių paruošite su sūdyta lašiša, agurku bei kreminiu sūriu, bet to, ji tiks ir skandinaviško stiliaus sumuštiniams su rugine duona. Taip pat rūkyta lašiša puikiai tinka salotoms, omletams ar pigesniems makaronų patiekalams.“

Kaip lašišos filė šaldytuve išlaikyti ilgiau?

Pirkėjai, planuodami savaitės patiekalus, neretai lašišos nusiperka iš anksto. Vis dėlto, ekspertės teigimu, daugelis ją mėgsta ruošti šviežią, tad dažnai norima lašišą išlaikyti geros kokybės namų sąlygomis.

„Priklausomai nuo rūšies, lašiša turėtų būti nuo šviesiai rausvos iki raudonos spalvos, be patamsėjusių kraštų, kvepėti vandenynu. Išvalytą žuvį su kaulais šaldytuve galima laikyti 2–3 dienas. Jei norite lašišos filė šaldytuve laikyti ilgiau, rekomenduoju ją apibarstyti pipirais ir aptepti aliejumi, kad nedžiūtų. Išdarinėję žuvį, neišmeskite galvos, kaulų ir ašakų – iš jų galite išvirti skanią žuvienę ir taip sutaupyti“, – siūlo ekspertė.

Krasauskienės teigimu, svarbu iš pat pradžių išsirinkti ne tik pigesnę, bet ir kokybišką žuvį: rekomenduojama atkreipti dėmesį į jos spalvą bei kvapą: lašišos oda turėtų būti blizgi ir drėgna, akys atrodyti lyg stiklinės, o žiaunos – rausvos spalvos.

„Be to, renkantis lašišą, nemažiau svarbu atsižvelgti ir į atsakingą vartojimą: „Rimi“ skiria didelį dėmesį tvarumui, todėl rekomenduojame pirkėjams rinktis „MSC“ ir „ASC“ sertifikavimo logotipais pažymėtus žuvies bei jūros gėrybių produktus. Tai padės identifikuoti, kad produktai sužvejoti ar užauginti laikantis atsakingos žvejybos įstatymų. Vadovaujamės tvarios žuvininkystės principais ir neprekiaujame žuvimi ar jūrų gėrybėmis, kurios Pasaulio gamtos fondo žuvies ir jūrų produktų vadovuose pažymėtos raudonai“, – pažymi E. Krasauskienė.

RECEPTAS

Žuvienė

Patiekalui reikės:

  • 450 g lašišų filė;
  • 170 g baltosios žuvies filė (tinka ešerys, sterkas, tilapija);
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus;
  • 1 vnt. raudonojo svogūno;
  • 2 skiltelių česnako;
  • 1 vnt. aitriosios paprikos;
  • 1 vnt. raudonosios saldžiosios paprikos;
  • 1 gabalėlio imbiero šaknies;
  • 1 vnt. citrinžolės stiebelio;
  • 400 g smulkintų konservuotų pomidorų;
  • 100 g šparaginių pupelių;
  • 15 g kalendros;
  • Druskos pagal skonį;
  • Pipirų pagal skonį.

Gaminimo eiga:

  1. Supjaustykite žuvų filė vieno kąsnio dydžio gabaliukais ir atsidėkite.
  2. Gilioje keptuvėje ar puode nesvylančiu dugnu įkaitinkite aliejų, sužerkite smulkintą svogūną, česnaką, aitriąją papriką, raudonąją papriką, tarkuotą imbierą ir apkepkite. Citrinžolės stiebelį sutraiškykite buku daiktu (pvz., peilio galu), kad geriau atsiskleistų skonis, ir įmeskite į keptuvę. Kai daržovės suminkštės, įdėkite pomidorus ir maišydami pakaitinkite dar 2 min.
  3. Į 1 litrą verdančio vandens suverskite keptuvės turinį. Tuomet atsargiai sudėkite žuvų gabalėlius ir virkite žemoje temperatūroje 6–8 min.
  4. Nupjaukite šparaginių pupelių galiukus, perpjaukite pusiau ar padalykite į 3 dalis. Sumeskite į sriubą likus 3 min. iki virimo pabaigos. Pabarstykite druska ir pipirais.
  5. Supilstykite sriubą į lėkštes, papuoškite stambiai kapotomis kalendromis ir patiekite.

Skanaus!

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Sotu, skanu ir pigu: pupelių troškiniai, kurie pranoks lūkesčius
Receptai

Sotu, skanu ir pigu: pupelių troškiniai, kurie pranoks lūkesčius

2025-11-30
Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje
Receptai

Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje

2025-11-11
Receptai

Pusryčiams, pietums ir vakarienei: 3 išradingi receptai iš bulvių

2025-11-06
Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu
Receptai

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

2025-11-04
Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais
Laisvalaikis

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

2025-10-31
Receptai

Šio rudens derinys – moliūgas ir makaronai: 2 receptai, kurie bus suteiks komfortą

2025-10-22

Skaitoma

Kortos

Skaitmeninio vartojimo įpročiai: ką internetinių kazino elgsena atskleidžia apie vartotojų tendencijas Lietuvoje

2025-12-01
Skalbinių psichologija: ką švaros įpročiai sako apie kiekvieną?

Skalbinių psichologija: ką švaros įpročiai sako apie kiekvieną?

2025-11-09
Pristatytas „Galaxy S25 FE“ išmanusis telefonas: flagmanų privalumai už prieinamą kainą

Pristatytas „Galaxy S25 FE“ išmanusis telefonas: flagmanų privalumai už prieinamą kainą

2025-09-04
Įspūdingai startavęs „Perlas Go“ atlaikė autsaiderių šturmą po ilgosios pertraukos

Įspūdingai startavęs „Perlas Go“ atlaikė autsaiderių šturmą po ilgosios pertraukos

2025-12-04
Miškininkai šiemet vėl nemokamai dalins eglių šakas: vietų sąrašas

Miškininkai šiemet vėl nemokamai dalins eglių šakas: vietų sąrašas

2024-12-05

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Dainavos krašto naujienų portalas, skelbiantis Tau aktualias žinias ir įvykius.

Naujienos

Įspūdingai startavęs „Perlas Go“ atlaikė autsaiderių šturmą po ilgosios pertraukos

Įspūdingai startavęs „Perlas Go“ atlaikė autsaiderių šturmą po ilgosios pertraukos

2025-12-04
Kortos

Skaitmeninio vartojimo įpročiai: ką internetinių kazino elgsena atskleidžia apie vartotojų tendencijas Lietuvoje

2025-12-01

Skaitomiausia

Kortos

Skaitmeninio vartojimo įpročiai: ką internetinių kazino elgsena atskleidžia apie vartotojų tendencijas Lietuvoje

2025-12-01
Skalbinių psichologija: ką švaros įpročiai sako apie kiekvieną?

Skalbinių psichologija: ką švaros įpročiai sako apie kiekvieną?

2025-11-09
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas