Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Trečiadienis, 18 birželio, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Velykiniam stalui – kalakutas: kaip iškepti, kad mėsa būtų sultinga? (Receptas)

Velykiniam stalui – kalakutas: kaip iškepti, kad mėsa būtų sultinga? (Receptas)

Paulius Liškauskas
2025-04-08
Gyvenimas, Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Baltuonių kalakutų ūkio nuotr.

Baltuonių kalakutų ūkio nuotr.

FacebookTwitter

Kalakutą daugelis sieja su ypatingomis progomis ir gausiai vaišėmis nukrautu stalu, tačiau dažnas vis dar vengia jį ruošti namuose. Mat vis dar vyrauja įsitikinimas, jog paruošimo procesas sudėtingas, o mėsa neretai tampa sausa ir blankaus skonio. Visgi tinkamai paruoštas kalakutas gali tapti tikra Velykų stalo pažiba – tereikia žinoti keletą naudingų patarimų.

Visuomenėje vyrauja klaidingas įsitikinimas, kad kalakuto mėsa yra sausa ir kieta, pasak „Baltuonių kalakutų ūkio“ ūkininkų dukros Aistės Baltuonytės, svarbu žinoti, kaip tinkamai ją paruošti.

„Kalakutiena yra švelnaus skonio mėsa, kuri lengvai prisitaiko prie įvairių prieskonių ir gaminimo būdų, todėl kiekvienas šeimininkas ar šeimininkė gali išreikšti savo kūrybą. Be to, kalakutiena yra lengvai virškinama ir tinka tiek vaikams, tiek vyresnio amžiaus šeimos nariams, tai patiekalas, galintis suburti visą šeimą prie šventinio stalo“, – sako A. Baltuonytė.

Kokybiška mėsa – sodrus skonis

Kad ruošiama kalakutiena nustebintų savo išraiškingu skoniu, pirmiausia svarbu pasirinkti tinkamą mėsą.

„Mėsos skonyje atsispindi paukščio auginimo sąlygos – tinkamai ir rūpestingai užauginto kalakuto mėsos tekstūra ir skonis yra sodresni. Žinoma, svarbu ir tai, kuo buvo maitinamas paukštis – kalakutai yra itin išrankūs, jie nelesa bet ko, todėl reikia įtikti ir jų skoniui. Pavyzdžiui, tenka dažnai išgirsti atsiliepimų iš klientų, jog mūsų mėsa, išėmus ją iš pakuotės, net kvepia. Tokią kalakutiena lengviau skaniai iškepti“, – A. Baltuonytė.

Ji priduria, kad kalakutiena itin organizmui naudinga mėsa, gausi baltymais, tačiau neturinti daug riebalų. A. Baltuonytė pastebi, kad vis daugiau žmonių kalakutieną renkasi ne tik šventėms, bet ir kasdien.

„Dažniausias pirkėjų pasirinkimas – malta mėsa bei faršas, jau klasika taip pat tapusi kalakutų krūtinėlė. Mūsų ūkis išsiskiria tuo, jog galime pasiūlyti iškaulintą kalakutų blauzdelių mėsą. Taip pat niekada iš mėgstamiausių produktų sąrašo nesitraukia mūsų šviežios kalakutienos dešrelės. Paskutiniu metu labai išpopuliarėjo ir įvairūs kauliukai sultiniams bei subproduktai – kepenėlės ar širdelės“, – tvirtina A. Baltuonytė.

Velykinio stalo pažiba – kalakutas

Baltuonytės teigimu, kalakutas gali būti puikiu pasirinkimu velykiniam stalui.

„Visas keptas kalakutas itin tinkamas didesnėms šeimoms ar svečių būriui, kadangi jo užtenka visiems, o likučiai gali tapti kitų dienų patiekalais. Beje, kalakutas per Velykas – prasmingas pasirinkimas, kadangi, šios gražios pavasario šventės simbolika dera su keptu kalakutu – dosnumo, šeimos bendrystės bei šventinės gausos išraiška“, – pasakoja A. Baltuonytė.

Gauti kokybišką, Lietuvoje užaugintą kalakutą šventėms nesudėtinga. Internetu įsigyta mėsa kiekvieno namus gali pasiekti vos per vieną darbo dieną.

„Baltuonių kalakutų ūkio“ produkcija yra itin jautri temperatūros pokyčiams, todėl ypač svarbu užtikrinti nenutrūkstamą šalčio grandinę nuo sandėlio iki kliento durų. Tai padaryti leidžia „DPD Fresh“ – specializuotas transportas ir šaldymo sprendimai padeda išsaugoti produktų šviežumą. Dėl šios partnerystės galime pasiekti tiek didžiuosius miestus, tiek atokesnes vietoves ir užtikrinti, kad kiekvienas klientas gautų aukščiausios kokybės produktus.

Baltuonių kalakutų ūkio nuotr.

Sultingas kalakutas

Baltuonytė sako, kad ruošiant kalakutieną svarbiausia jos neperkepti ir dalijasi receptu, kuris padės iškepti sultingą kalakutą, tinkantį Velykoms.

Reikės:

  • Maždaug 5,5 kg sveriančio viso kalakuto;
  • Šviežių prieskoninių žolelių;
  • Saliero lapkočių;
  • Druskos;
  • Pipirų;
  • 2 vnt. citrinų;
  • Česnako;
  • Alyvuogių aliejaus;
  • Kambario temperatūros sviesto;
  • 1 šaukšto raudonosios saldžiosios paprikos miltelių;
  • 1 arbatinio šaukštelio sojų padažo;
  • 2 šauktų medaus.

Kalakuto paruošimas:

  1. Pirmiausia smulkiai supjaustykite šviežias prieskonines žoleles, jas užpilkite kokybišku alyvuogių aliejumi ir užspauskite citrinų sultis. Į šį mišinį įdėkite druskos, pipirų, įspauskite šviežio česnako ir juo ištrinkite visą kalakutą.
  2. Tuomet kambario temperatūros sviestą išmaišykite su išspaustu česnaku ir atsargiai, jog nesuplyštų pakeliame kalakuto odelę nuo krūtinės ir susidariusį tarpą užpildome sviestu, pagardintu česnaku.
  3. Į kalakuto visų įdėkite stambiai pjaustytų salierų lapkočių arba kitokių mėgstamų kvapniųjų žolelių. Tai padarę, palikite kalakutą marinuotis bent parai.

Kalakuto kepimas:

  1. Kalakutui pasimarinavus, išimkite iš jo vidaus žoleles ir salierus bei įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Į kalakuto vidų įdėkite džiovintų slyvų arba šviežių kriaušių, obuolių ar apelsinų. Dar stipresniam skoniui galite pridėti rūkytos šoninės juostelių.
  2. Paimkite kepimo foliją ir atskirais sluoksniais apdenkite kalakuto blauzdų ir sparnų galus bei užpakalinę dalį. Tada paimkite 2-3 sluoksnius kepimo popieriaus ir uždenkite visą kalakutą, o ant jo uždėkite dar vieną sluoksnį folijos.
  3. Kalakutą kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, tada sumažiname ugnį iki 80-100 laipsnių ir palikite kepti apie 3 valandas.
  4. Likus 30 minučių iki kepimo pabaigos ištraukite kalakutą ir nuimkite kepimo popieriaus ir folijos sluoksnius. Vėl įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Ištepkite kalakutą glazūra, sumaišyta iš medaus, paprikos miltelių, sojų padažo ir aliejaus ir vėl įdėkite apskrusti. Labai svarbu šį etapą atidžiai stebėti, kad kalakuto odelė nesutrūkinėtų. Traukite iš orkaitės iškart, kai odelė pradeda skrusti ir burbuliuoti.

Skanaus!

Žymos: Velykos
DalintisDalintis

Panašios naujienos

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Laisvalaikis

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18
Meškeriojimas neatsiejama vasaros atostogų prie vandens dalis
Gyvenimas

Meškeriojimas neatsiejama vasaros atostogų prie vandens dalis

2025-06-18
Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę
Receptai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Kaip tinkamai planuoti ir tvarkyti sklypą, kad išvengtumėte teisinių pažeidimų ir nesutarimų su kaimynais
Aktualijos

Kaip tinkamai planuoti ir tvarkyti sklypą, kad išvengtumėte teisinių pažeidimų ir nesutarimų su kaimynais

2025-06-09
Saldikliai: bijoti, ar vartoti? Dietistė Trusovė paaiškina, kada jie gali būti naudingi
Gyvenimas

Saldikliai: bijoti, ar vartoti? Dietistė Trusovė paaiškina, kada jie gali būti naudingi

2025-06-06

Skaitoma

Gerai moters savijautai: 3 medžiagos, kurių atsargomis turi pasirūpinti kiekviena

Net ir lietingą vasarą mūsų odai ir plaukams iššūkių nestinga: kaip reikėtų keisti grožio rutiną?

2025-06-12
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Paspirtukų rūšys kaip pasirinkti tinakmą

Paspirtukų rūšys, kaip pasirinkti tinkamą?

2021-11-04
Meškeriojimas neatsiejama vasaros atostogų prie vandens dalis

Meškeriojimas neatsiejama vasaros atostogų prie vandens dalis

2025-06-18
Atliekų rūšiavimo skirtumai stebina net atsakingiausius gyventojus: nori vienodų rūšiavimo taisyklių visoje Lietuvoje

Trakų rajono atliekų surinkimo grafikas 2025

2025-03-18

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Dainavos krašto naujienų portalas, skelbiantis Tau aktualias žinias ir įvykius.

Naujienos

Elektros kabeliai

Laikina elektros sutrikimo situacija Birštono mieste

2025-06-18
Druskininkuose pristatyti strateginiai projektai stiprina Lietuvos ir Lenkijos ryšius

Druskininkuose pristatyti strateginiai projektai stiprina Lietuvos ir Lenkijos ryšius

2025-06-18

Skaitomiausia

Gerai moters savijautai: 3 medžiagos, kurių atsargomis turi pasirūpinti kiekviena

Net ir lietingą vasarą mūsų odai ir plaukams iššūkių nestinga: kaip reikėtų keisti grožio rutiną?

2025-06-12
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas