Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Penktadienis, 12 rugsėjo, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Trys paprastos taisyklės, kurios padės ant kepsninės pagaminti nepamirštamą patiekalą

Trys paprastos taisyklės, kurios padės ant kepsninės pagaminti nepamirštamą patiekalą

Paulius Liškauskas
2025-08-01
Laisvalaikis
Laikas: 3 min skaitymo
Jautiena_ATM_achyvas

Jautiena_ATM_achyvas

FacebookTwitter

Tendencijos formuoja daugelį sričių, tad grilio sezono patiekalai – ne išimtis. Jautiena pamažu tampa viena populiariausių mėsos rūšių kepimui ant grotelių. Vis daugiau dėmesio skiriama produktų kokybei, brandinimo būdams, paruošimo technikai, o prie mėsos lėkštėje vis dažniau atsiranda išraiškingų sezoninių garnyrų bei padažų. Ką verta žinoti kiekvienam, norinčiam žengti koja kojon su skonių tendencijomis ir paruošti nepriekaištingą patiekalą?

Dalis žmonių vis dar įsitikinę, kad iš jautienos ant grilio galima pagaminti tik didkepsnį, receptų kūrėja, tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė – Šimkienė teigia – jautiena yra itin universalus produktas.

„Geras didkepsnis su kokybiškais priedais šalia – klasika, tačiau iškepus tą patį kepsnį ir supjausčius juostelėmis galima paruošti daug įvairių variantų nuo salotų iki takų ar tortilijų suktinukų. Taip pat ir šašlykams bei įvairiems vėrinukams ant iešmo puikiai tinka ne tik kiauliena, bet ir jautiena. Galiausiai, turint kazaną ar kamado tipo kepsninę, atsiveria dar platesnės galimybės ir galima ruošti plovą su jautiena, įvairius troškinius bei sriubas“, – pasakoja K. Pišniukaitė – Šimkienė.

Jautiena_Agaras_archyvas

Svarbu išrinkti tinkamą jautienos dalį

Ar patiekalas bus sėkmingas, priklauso ne tik nuo recepto pasirinkimo, bet ir kokybiškos jautienos. Mėsos tiekimu užsiimančio šeimos verslo „Agaras“ komercijos direktorė Daina Butėnė gamybai kepsninėje rekomenduoja rinktis pagrindinius raumenis, kurie įprastai naudojami didkepsnių gamybai.

„Minkščiausi yra tie galvijo raumenys, kurie fiziškai dirbo mažiausiai, pavyzdžiui nugarinė, antrekotas, išpjova, o kumpinės dalys visuomet bus tvirtesnės. Svarbu, kad mėsa iškeptų greitai ir valgant būtų minkšta bei sultinga. Idealu rinktis sauso arba šlapio brandinimo mėsą. Taip pat pastebime, kad mūsų klientai vis dažniau ieško vietinių gamintojų produkcijos – jiems rūpi, iš kur atkeliauja maistas, ką jie valgo. Jie vertina lietuvišką produkciją ir renkasi būtent ją dėl šviežumo bei kokybės“, – akcentuoja D. Butėnė.

Šiandien norint įsigyti kokybiškos jautienos, nereikia net išeiti iš namų – „Agaras“ produkciją į bet kurį Lietuvos kampelį pristato „DPD Fresh“.

„Grilio sezonu, kai svarbiausia šviežumas ir patogumas, „DPD Fresh“ leidžia vartotojams mėgautis aukštos kokybės produktais be papildomo streso. Mūsų specialūs automobiliai, su atskiromis temperatūros zonomis, bei šaltkrepšiai užtikrina, kad maisto produktai būtų pristatyti tinkamomis sąlygomis – nuo sandėlio iki kliento durų. Tai leidžia išlaikyti nepertraukiamą šviežumo grandinę“, – tvirtina „DPD Fresh“ vadovas Tomas Brazauskas.

 

1 4
- +

Laikykitės trijų paprastų taisyklių

Siekiant pagaminti burnoje tirpstantį patiekalą iš jautienos, pasak K. Pišniukaitės – Šimkienės, svarbu žinoti tris pagrindines taisykles.

„Pirmiausia, mėsa turi būti kambario temperatūros, tad iš šaldytuvo ją ištraukite bent valandą prieš kepimą. Kepant didkepsnį, ypač svarbu mėsos neperkepti – tikslus laikas priklauso nuo pasirinktos mėsos storio, tačiau dažniausiai vidutiniam iškepimui pakanka 6-8 minučių. Taip pat iškepusios jautienos jokiu būdu nepjaustykite iškart – leiskite bent 5 minutes „pailsėti“ kambario temperatūroje, taip mėsa bus sultingesnė“, – teigia tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė.

„Agaras“ komercijos direktorė priduria, kad prieš kepant svarbiausia žinoti, kokio lygio kepimo kepsnio norite: „Visuomet rekomenduojama naudoti momentinį termometrą, kuris parodys iškepimo lygį. Pavyzdžiui, 53-55 laipsnių jautienos vidinė temperatūra yra ideali vidutinio kepimo (medium) kepsniui.“

Garnyrai padės sustiprinti skonį

Pasak K. Pišniukaitės – Šimkienės, sukurti tobulą vasaros sezono patiekalą iš jautienos padės ryškaus skonio garnyrai.

„Šiemet ant stalo karaliauja įdomesnės salotos, ypač maistingų kruopų ir sezoninių daržovių deriniai, išraiškingo skonio naminiai padažai, pavyzdžiui, jogurtinis dzadzikis aštri adžika, avokadų gvakamolė ar humusai. Daug dėmesio skiriama sezoniškumui, lokalumui – kuo daugiau sezoninių daržovių“, – dalijasi K. Pišniukaitė – Šimkienė.

Kalbant apie klasikinį jautienos didkepsnį, ji rekomenduoja pasirinkti ryškaus skonio padažo ir klasikinio skonio lengvų, gaivių salotų derinį: „Pavyzdžiui, chimichurri padažas ir lapinių bei kitų sezoninių daržovių salotų su lengvu medaus ir garstyčių užpilu derinys tikrai puikiai akomponuos jautienos skoniui.“

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Ar galima picą išsikepti sveikiau? Tikrai taip – futbolininkas P. Širvys nustebino firminiu receptu
Laisvalaikis

Ar galima picą išsikepti sveikiau? Tikrai taip – futbolininkas P. Širvys nustebino firminiu receptu

2025-09-07
Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą
Laisvalaikis

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

2025-09-03
Žymiausia Druskininkų gidė Aušra Česnulevičienė kviečia pažinti Lietuvą – eiti Čiurlionio keliu
Druskininkai

Žymiausia Druskininkų gidė Aušra Česnulevičienė kviečia pažinti Lietuvą – eiti Čiurlionio keliu

2025-08-27
Kaip išsirinkti televizorių? Technologijų ekspertas įvardijo 5 pagrindinius žingsnius
Laisvalaikis

Kaip išsirinkti televizorių? Technologijų ekspertas įvardijo 5 pagrindinius žingsnius

2025-08-26
Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos
Laisvalaikis

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15
Laisvalaikis

Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

2025-08-14

Skaitoma

Atostogos mokslo metų metu. Kaip elgtis tėvams?

Atostogos mokslo metų metu. Kaip elgtis tėvams?

2025-03-24
pinigai

Alytaus rajono savivaldybės tarybos narys A. Vrubliauskas lieka nuteistas dėl korupcinių nusikaltimų

2025-09-10
Modernus vonios kambarys: idėjos, kaip atnaujinti erdvę be remonto

Modernus vonios kambarys: idėjos, kaip atnaujinti erdvę be remonto

2025-08-25
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
Psichologai: vaikai žino eismo taisykles, tačiau jų nesilaiko – kaip paaiškinti tokį elgesį?

Psichologai: vaikai žino eismo taisykles, tačiau jų nesilaiko – kaip paaiškinti tokį elgesį?

2025-09-09

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Dainavos krašto naujienų portalas, skelbiantis Tau aktualias žinias ir įvykius.

Naujienos

Kaip paskatinti vaiką skaityti knygas?

Kaip paskatinti vaiką skaityti knygas?

2025-09-11
pinigai

Alytaus rajono savivaldybės tarybos narys A. Vrubliauskas lieka nuteistas dėl korupcinių nusikaltimų

2025-09-10

Skaitomiausia

Atostogos mokslo metų metu. Kaip elgtis tėvams?

Atostogos mokslo metų metu. Kaip elgtis tėvams?

2025-03-24
pinigai

Alytaus rajono savivaldybės tarybos narys A. Vrubliauskas lieka nuteistas dėl korupcinių nusikaltimų

2025-09-10
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas