Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Sekmadienis, 27 liepos, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Šventinis stalas – sveikuoliškas požiūris į tradicinius patiekalus

Šventinis stalas – sveikuoliškas požiūris į tradicinius patiekalus

Redakcija
2016-12-10
Įdomu
Laikas: 3 min skaitymo
FacebookTwitter

Artėjančios gražiausios metų šventės šeimininkes kasmet verčia sukti galvą, kaip namo sugužėjusius šeimynykščius sutikti prie šventinio stalo, kuris būtų ir skanus, ir netikėtas, ir tuo pat metu tradicinis.  Iš kartos į kartą perduodami receptai – svarbi švenčių dalis. Visgi šventės yra puiki proga išmėginti ir naujus, sveikesnius ir nenuobodžius skonius, paragauti netradiciškai pagamintų patiekalų.

Į šventinį meniu įtraukę nekeptus, cukraus nepertekusius saldumynus ar sveikas, termiškai mažai apdorotas salotas darome paslaugą savo kūnui. Prie šventinio stalo susėdusius namiškius nustebinę sveikuoliškais pyragais, įdomiomis užtepėlėmis ar tradicines primenančiomis, bet netradiciškai pagamintomis salotomis, laimėsime ne tik susižavėjimo šūksnius, bet ir gerą organizmo savijautą.

Sveikuoliški patiekalai yra skanūs, po jų nesinori miego, neapsunkstama ir praėjus šventėms nereikia rūpintis priaugtais kilogramais. Toks maistas  populiarėja, nes žmonės rūpinasi oda, kūno svoriu ir gera išvaizda. Šventės yra puiki proga paeksperimentuoti ir šventinį stalą papildyti patiekalais, kuriuose gausu riešutų, sėklų, džiovintų vaisių ir kitų sveikų produktų.

„Arimex“ kulinaras šeimininkėms siūlo spalvingo sluoksniuočio receptą, kuris nudžiugins smaližius ir papuoš šventinį stalą.  Šis sluoksniuotas pyragas yra sveikas ir įdomus – jame nėra miltų, pridėtinio cukraus ar pieno produktų.

Ingredientai:

Sluoksniuočio pagrindas:

150 g „Arimex“ datulių;

100g „Arimex“ migdolų;

1/4 a. š. druskos;

Įdaras:

250 g „Arimex“ anakardžių riešutų (išmirkytų);

2 citrinų sultys

1 vanilės ankšties sėklytės;

1/3 puodelio kokosų aliejaus;

1/3 puodelio medaus (geriausia skysto);

1 puodelis uogų (juodųjų serbentų, mėlynių, aviečių ar vyšnių)

Ruošiantis gaminti pyragą riešutus ir datules reikia išmirkyti. Anakardžius pamerkite nakčiai, migdolus bent pusei valandos, o datules – kelioms minutėms. Migdolus, datules bei druską susmulkinkite smulkintuvu. Pyrago formą, geriau aukštais kraštais, išklokite maistine plėvele arba sviestiniu popieriumi. Maltus migdolus sumaišytus su datulėmis sukrėskite į išklotą formą ir suformuokite pyrago pagrindą. Ištirpinkite medų (jei kietas) ir kokosų aliejų, sumaišykite. Šį mišinį praturtinkite citrinų sultimis ir vanile. Anakardžius ir medaus-kokosų aliejaus mišinį sukrėskite į smulkintuvą ir viską sumalkite.

Anakardžių masę krėskite ant migdolų-datulių pagrindo. Į likusią anakardžių masę supilkite uogas (jei naudojate šaldytas, jas atšildykite, nusausinkite) ir viską sumalkite. Uogų masę supilkite ant pyrago viršaus, išlyginkite, datulesuždenkite maistine plėvele ir įdėkite į šaldiklį. Šaldykite bent kelias valandas, geriausiai – visą naktį. Prieš patiekdami kiek atšildykite.  Pyragą puoškite uogomis ar vaisiais. Skanaus!

Salotos „Datulių ir riešutų tango“

Ingredientai:

70 g  „Arimex“ datulių;

70 g „Arimex“ graikinių riešutų;

sauja pasirinktų salotų lapų

ryšulėlis svogūnų laiškų;

pusė obuolio supjaustyto smulkiomis juostelėmis;

2 v. š. graikinių riešutų aliejaus;

1 v. š. obuolių acto arba citrinos sulčių

druskos pagal skonį

Salotų lapus išskirstykite, nuplaukite ir suplėšykite, svogūnų laiškus susmulkinkite, obuolius supjaustykite, o graikinius riešutus sugrūskite grūstuvėje arba susmulkinkite peiliu. Datules supjaustykite, prieš tai galite 10 min pamirkyti šiltame vandenyje, sumaišykite su salotomis, grūstais riešutais, obuoliais bei svogūnų laiškais.

Graikinių riešutų aliejų suplakite su actu (galima naudoti citrinų sultis) ir šiek tiek druskos. Šiuo pagardu apšlakstykite salotas.

Nepamirštamų ir kvapnių Jums švenčių!

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Druskininkai

Druskininkuose atgims tarpukario perlas – vila „Oazė“

2025-07-22
Aš esu šaulys: žymūs Lietuvos žmonės dalijasi savo istorijomis
Gyvenimas

Aš esu šaulys: žymūs Lietuvos žmonės dalijasi savo istorijomis

2025-06-20
Ne tik duobės: ką vasarą dirba kelininkai?
Įdomu

Ne tik duobės: ką vasarą dirba kelininkai?

2025-06-18
Vietinis turizmas: lietuviai išlieka ištikimi savo šaliai, tačiau jaunimas formuoja naują kelionių kultūrą
Įdomu

Vietinis turizmas: lietuviai išlieka ištikimi savo šaliai, tačiau jaunimas formuoja naują kelionių kultūrą

2025-06-11
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18

Skaitoma

Standartiniai butai, nestandartiniai lūkesčiai: ar tikrai lietuviai bijo gyventi „kaip visi“?

2025-07-24
Desertas lyg iš filmo: 5 gudrybės, kaip namuose pasigaminti skaniausią ledų kokteilį

Desertas lyg iš filmo: 5 gudrybės, kaip namuose pasigaminti skaniausią ledų kokteilį

2025-07-21

Druskininkuose atgims tarpukario perlas – vila „Oazė“

2025-07-22
dviratis

Kuo skiriasi moteriškas dviratis nuo vyriško?

2022-03-12
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Dainavos krašto naujienų portalas, skelbiantis Tau aktualias žinias ir įvykius.

Naujienos

Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas

Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas

2025-07-26
Pavojaus signalas kiaulių ūkiams: Kelmės r. ūkyje nustatytas pirmasis šiais metais afrikinio kiaulių maro atvejis Lietuvoje

Pavojaus signalas kiaulių ūkiams: Kelmės r. ūkyje nustatytas pirmasis šiais metais afrikinio kiaulių maro atvejis Lietuvoje

2025-07-25

Skaitomiausia

Standartiniai butai, nestandartiniai lūkesčiai: ar tikrai lietuviai bijo gyventi „kaip visi“?

2025-07-24
Desertas lyg iš filmo: 5 gudrybės, kaip namuose pasigaminti skaniausią ledų kokteilį

Desertas lyg iš filmo: 5 gudrybės, kaip namuose pasigaminti skaniausią ledų kokteilį

2025-07-21
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas