Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Ketvirtadienis, 15 gegužės, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Sustok akimirka žavinga nors per Velykas!

Sustok akimirka žavinga nors per Velykas!

Redakcija
2016-03-25
Įdomu
Laikas: 5 min skaitymo
FacebookTwitter

Mes visi skubame, lekiame. Mūsų tikras emocijas pakeičia veidukai socialiniuose tinkluose, o laiką bendravimui ir nuoširdžiam pabuvimui kartu – atima šiuolaikinės technologijos. Oslo universiteto Technologijos, inovacijų ir kultūros centro socialinės antropologijos profesorius, Thomas Hyllandas Eriksenas teigia, kad lėtas laikas tampa vis didesne prabanga šiame informacijos amžiuje. Tad, kaip sustabdyti nors akimirką, kad per šias šv. Velykas drauge su šeima galėtumėte niekur neskubėti, pasišnekučiuoti iki soties ir dalytis geromis emocijomis?

Mes tapome žmogaus laiką neva taupančių šiuolaikinių technologijų įkaitais. Norime vis daugiau nuveikti: dirbti, mokytis, kurti namus, auginti vaikus, užsiimti savo pomėgiais, žiūrėti gerus filmus, vaikščioti į teatrą ar koncertus, linksmintis, leisti laiką su draugais ir t.t. Darbų ir veiklų tik daugėja, tai tampa vis didesnio mūsų laiko trūkumo priežastimi, suteikiančia gyvenimui didelį pagreitį, tačiau laiko mums visiem duota tiek pat, tos pačios 24 valandos. Kai viskas daroma skubant ir paviršutiniškai, neįdedant širdies, daugelis susimąstome, ar negyvename paskubomis, paviršutiniškai, nebesigilindami į nieką?

Pasak Thomo Hyllando Erikseno, kai nelieka laiko atokvėpiams ir pertraukoms, žmogus netenka galimybės atsiriboti nuo savo darbų ir pamatyti visumą. Paskęstama detalėse ir pametamas bendras vaizdas. Trumpos lėtojo laiko akimirkos, kai  ramiai mėgaujamės laiku, neskubėdami, nieko ypatingo neveikdami, gali paskatinti giliau susimąstyti apie tai, ar jaučiamės laimingi, ar esame savo laiko ir gyvenimo šeimininkai.

Šį savaitgalį mus pasitiks šv. Velykos, visi vėl skubėsime ruošti valgius, tvarkyti namus, dažyti margučius, kaip išprotėję siuntinėsime elektroniniu paštu ir trumposiomis žinutėmis velykinius sveikinimus draugams, kolegoms, klientams ir verslo partneriams, baimindamiesi, jog kažko nepamirštume pasveikinti. Nors per šias Velykas atidėkite visa tai į šalį. Daugiau ilsėkitės, skirkite laiko pasimėgauti gardžios arbatos ar kavos puodeliu, tvarkymosi nepaverskite strimgalvišku užsiėmimu, juk susitvarkyti galėsite ir po Velykų. Gaminkite paprastus patiekalus, kurie neatimtų iš jūsų daugybės laiko ir galėtumėte neskubėdami mėgautis lėtai tekančiu laiku, nuoširdžiu bendravimu akis į akį. Pavaišinkite brangius žmones ne socialiniuose tinkluose atsiųstu keksiuko piešinėliu, bet tikru, meile ir nuoširdumu kvepiančiu mažu laimės gabalėliu.

Štai keletas paprastų receptų, kuriuos pagaminsite ypač lengvai ir greitai.

Bananų duona

Jums reikės:   

 350 g specializuotų „Kauno Grūdų“ miltų pyragams;

150 g pilno grūdo „Kauno Grūdų“ kvietinių miltų;

250 g cukraus;

250 g smulkintų riešutų;

100 g tarkuoto šokolado;

1 šaukštelio cinamono;

1 šaukštelio vanilinio cukraus;           

pusės šaukštelio malto muskato;

žiupsnelio druskos;

2 didelių arba 3 mažų bananų;

2 kiaušinių;

80 ml aliejaus;

50 ml pieno.

Paruošimo būdas:

Sumaišykite miltus, cukrų, riešutus, šokoladą, cinamoną, maltą muskatą, vanilinį cukrų ir druską. Bananus nulupkite ir sutrinkite su kiaušiniais, aliejumi ir pienu. Sutrintą masę supilkite į sausus ingridientus ir gerai išmaišykite. Masę sudėkite į kepimo popieriumi išklotą formą ir kepkite iki 180 oC temperatūros  įkaitintoje orkaitėje 50-60 minučių, kol įkištas degtukas ar dantų krapštukas liks švarus. Ištraukus iš orkaitės, 10 minučių leiskite bananų duonai atvėsti formoje, tada išimkite.

 

Keksiukai su kiaušininio likeriu

Jums reikės:

1 pakelio (470 g) „Kauno Grūdų“ miltinio mišinio keksui;

170 ml vandens;

90 ml aliejaus;

100 ml kiaušininio likerio.

Papuošimui: 300 g sviesto, 100 g saldinto sutirštinto pieno, cukraus pudros, 50 g cukraus masės.

 Paruošimo būdas:

Suberkite miltinį mišinį į dubenį, įpilkite vandens, aliejaus bei kiaušininio likerio. Viską gerai išmaišykite, sudėkite į keksiukų formeles (formeles pripildykite nepilnai, kad liktų vietos kur kilti). Kepkite iki 180 oC tempertūros įkaitintoje orkaitėje 20-30 minučių, arba kol gražiai apskrus. Tada sviestą išplakite su saldintu sutirštintu pienu ir cukraus pudra. Gautu kremu ir cukraus mase dekoruokite keksiukus.

Vaikiški keksiukai

Jums reikės:

1 pakelio (470 g) „Kauno Grūdų“ miltinio mišinio keksui;

1 pakelio (470 g) „Kauno Grūdų“ miltinio mišinio šokoladiniams keksiukams;

170 ml vandens;

90 ml aliejaus.

 Papuošimui: 300 g sviesto, 100 g saldinto sutirštinto pieno, cukraus pudros, 50 g cukraus masės, maistinių dažų.

Paruošimo būdas:

Į atskirus dubenis suberkite miltinį mišinį keksui ir šokoladiniams keksiukams. Tada atskirai į dubenis įpilkitą 170 ml vandens, 90 ml aliejaus. Viską gerai išmaišykite, sudėkite į keksiukų formeles (formeles pripildykite nepilnai, kad liktų vietos kur kilti). Kepkite iki 180 oC tempertūros įkaitintoje orkaitėje 20-30 minučių, arba kol gražiai apskrus. Keksiukų papuošimui, sviestą išplakite su saldintu sutirštintu pienu ir cukraus pudra. Gautu kremu ir cukraus mase dekoruokite keksiukus.

Velykinis mielinis Zuikis Puikis

Jums reikės:

1 kg kvietinių „Kauno Grūdų“ aukščiausios rūšies miltų;

30 g sausų arba 90 g šviežių mielių;

30 g druskos;

300 g cukraus;

200 g sviesto;

350 g kiaušinių;

700 ml vandens.

 Pauošimui: 1 kiaušinis aptepti, cukraus masė akims ir dantims

Paruošimo būdas:

Į didelį dubenį supilkite visus ingredintus ir viską minkykite rankomis tol, kol susidarys vientisa, prie rankų nelimpanti, elastinga tešla. Uždenkite tešlą ir palikite 10 minučių pastovėti. Formuokite norimos formos kepinį, jungimo vietas patepdami kiaušinio plakiniu. Kildinkite šiltoje (~30 oC) vietoje maždaug  30-40 minučių. Visą kepinį patepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite 180 oC temperatūros orkaitėje apie 10 minučių arba kol gražiai apskrus. Puoškite norimais pagardais.

DalintisDalintis
Ankstesnė naujiena

Pristatytas naujai atgimęs futbolo klubas „Dainava“

Sekanti naujiena

Artėjant Velykoms – persivalgymui sakome – ne!

Panašios naujienos

Lietuvių kūrėjai žengė į nišinę parfumeriją: kuria ne masėms, o ieškantiems išskirtinumo
Grožis

Lietuvių kūrėjai žengė į nišinę parfumeriją: kuria ne masėms, o ieškantiems išskirtinumo

2025-05-15
Įdomu

Paaiškėjo, kurie geriausi šefai atstovaus Lietuvai prestižiniame konkurse

2025-05-09
Gyvenimas

Kurie zodiako ženklai apdovanoti puikia sveikata, o kuriems ne taip pasisekė?

2025-04-29
Tirpioji kava yra tikra kava: ekspertės siūlo geriau pažinti šį gėrimą
Gyvenimas

Tirpioji kava yra tikra kava: ekspertės siūlo geriau pažinti šį gėrimą

2025-04-28
Šventė gamtos širdyje: festivalis „Vidur girių“ skiriamas Čepkelių rezervato 50-mečiui
Įdomu

Šventė gamtos širdyje: festivalis „Vidur girių“ skiriamas Čepkelių rezervato 50-mečiui

2025-04-15
Įspūdingi žali kiaušiniai: nudažysit natūraliai, o bus gražūs kaip pavasario žolė
Įdomu

Įspūdingi žali kiaušiniai: nudažysit natūraliai, o bus gražūs kaip pavasario žolė

2025-04-15
Sekanti naujiena
Artėjant Velykoms – persivalgymui sakome – ne!

Artėjant Velykoms – persivalgymui sakome – ne!

Vaikas nenori valytis dantų? Pasinaudokite gudriais patarimais

Vaikas nenori valytis dantų? Pasinaudokite gudriais patarimais

Skaitoma

Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
Vijokliniai augalai – ką būtina žinoti?

Vijokliniai augalai – ką būtina žinoti?

2020-10-28
hidrolizacija pamatams

Kokybiška hidroizoliacija pamatams

2021-04-20
Kurios savivaldybės skiria daugiausia lėšų vaikų stovykloms, o kurios beveik nieko?

Kurios savivaldybės skiria daugiausia lėšų vaikų stovykloms, o kurios beveik nieko?

2025-05-12
Išmokos vaikams nuo 2025 m.: kas priklauso?

Išmokos vaikams nuo 2025 m.: kas priklauso?

2025-01-07

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Apie Dainavos gidą

Naujienos

Lietuvių kūrėjai žengė į nišinę parfumeriją: kuria ne masėms, o ieškantiems išskirtinumo

Lietuvių kūrėjai žengė į nišinę parfumeriją: kuria ne masėms, o ieškantiems išskirtinumo

2025-05-15
Kas ilgapirščius masina labiau – dviračiai ar paspirtukai?

Kas ilgapirščius masina labiau – dviračiai ar paspirtukai?

2025-05-15

Skaitomiausia

Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
Vijokliniai augalai – ką būtina žinoti?

Vijokliniai augalai – ką būtina žinoti?

2020-10-28
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Pradžia
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas