Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Sekmadienis, 18 gegužės, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Sultys – cukraus šaltinis? Dietologė atsako: svarbu kokios ir kiek

Sultys – cukraus šaltinis? Dietologė atsako: svarbu kokios ir kiek

Paulius Liškauskas
2024-08-03
Gyvenimas, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Arbūzų sriuba

Arbūzų sriuba

FacebookTwitter

Nors jau žinome, kad geriau valgyti visus vaisius ir daržoves nei spausti jų sultis, vaikai dažnai nesižavi morkomis ar rūgštokais obuoliais. Jiems priimtiniau daržoves supjaustyti lazdelėmis, vaisius – skiltelėmis, o ypač nevalgiems vaikams geriausia įsiūlyti sulčių. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad geriausios – šviežiai spaustos sultys: jos yra maistingiausios. Perkant pramoniniu būdu pagamintas sultis, visada patartina etiketėje paskaityti jų sudėtį ir geriausia rinktis jas 100 proc. 

Sultys prilygsta maistui

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, daržovių sultys gali būti puikus mitybos paįvairinimo būdas, tačiau svarbu žinoti, jog jos prilygsta maistui ir nekompensuoja dienos skysčių poreikio. „Sultys gali būti puikus būdas įtraukti daržoves į vaikų mitybos racioną, tačiau reikia turėti omenyje, kad priklausomai nuo amžiaus, jų virškinimo sistema dar yra formavimosi procese, tad su didesniu kiekiu sulčių arba įvairių daržovių mišiniu galime ją sudirginti. Taip pat vertėtų nepamiršti, kad didesnis sulčių kiekis net ir suaugusiems gali pasijusti pilvo pūtimu, todėl jautresnės virškinimo sistemos žmonėms rekomenduojama sultis skiesti vandeniu“, – įspėja gydytoja dietologė.

Ji priduria, kad geriausias gėrimas ne tik suaugusiajam, bet ir vaikui, yra vanduo. „Tačiau sultys suteikia tam tikrą galimybę vaikui, mažiau valgančiam vaisių, įtraukti juos į kasdienį racioną. Reikia neužmiršti, kad sultys yra maistas ir jos yra vaisių pakaitalas. Tai nėra įprastai vartojamas gėrimas ir jis nekompensuoja dienos skysčių poreikio.“

Nors madinga rytais gerti glotnučius, kuriems maišomos vaisiai ir daržovės, gydytoja dietologė sako, kad sultyse geriau tebūna mažiau komponentų: „Sultyse yra koncentruotas kiekis biologiškai aktyvių medžiagų, todėl įvairių daržovių maišymas gali padaryti meškos paslaugą. Tačiau kiekvienas žmogus turėtų atsirinkti pagal save, kas jam tinkamiausia. Jeigu matote, kad penkių daržovių mišinio sultys organizmo nebuvo labai maloniai priimtos, kita kartą geriau pamėginti gerti vienos ar poros rūšių.“

Kaip išsirinkti sveikatai palankiausias sultis

Gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė primena, kad geriausios yra šviežiai spaustos sultys, o antroje vietoje pagal maistingumą būtų 100 proc. sultys, t. y. pagamintos iš sulčių koncentrato. „Joms būtų teikiama pirmenybė prieš kitus gėrimus, kuriuose sulčių kiekis gali svyruoti nuo 10 iki 90 proc. Jeigu jau nusprendžiama rinktis sultis vaikų šventei, tai pirmenybė būtų šviežiai spaustoms, o antroje vietoje turėtų būti 100 proc. sultys.“

Jeigu sultys 100 proc., tai papildomų sudedamųjų dalių jose neturėtų būti – tai vaisių koncentratas, skiestas vandeniu. Gydytoja dietologė pataria visada užmesti akį į sulčių etiketes. „Jeigu jau renkamės gėrimą, kuriame yra didesnis procentas vandens, tai ten gali atsirasti saldiklių, dažiklių ir kitų maisto priedų. Tikrai tokių nereikėtų rinktis vaikų šventei ar įtraukti į vaikų mitybos racioną. Tokie gėrimai nėra rekomenduotini, nes maisto priedai gali alergizuoti bei sukelti kitas nepageidaujamas organizmo reakcijas: tai gali tapti virškinimo sistemos negalavimo priežastimi. Dėl to visada svarbu pasižiūrėti į sulčių sudėtines dalis“, – rekomenduoja gydytoja dietologė ir priduria, kad viena stiklinė sulčių – pakankama dienos norma.

„Rimi“ siūlo pasigaminti tokios sriubos karštomis dienomis – atgaivins ne prasčiau už šaltibarščius ir tikrai patiks vaikams.

RECEPTAS

Šalta arbūzų sriuba su sultimis

Patiekalui reikės:

  • 0,5 vnt. arbūzo;
  • 500 g aviečių;
  • 130 ml šeivamedžio uogų sulčių;
  • 1 vnt. žaliosios citrinos;
  • 130 g smulkinto ledo.
  • mėtos lapelių papuošimui.

Kaip gaminti:

  1. Nulupkite arbūzą ir išimkite sėklas. Išimkite apie pusę arbūzo minkštimo apvaliu šaukštu (rutuliukus pasilikite serviravimui). Supjaustykite likusį arbūzą stambiais gabalais.
  2. Sumaišykite arbūzą, daugiau nei pusę aviečių, šeivamedžio uogų, citrinų sultis ir ledą maišytuvu ar virtuvės kombainu. Laikykite sriubą šaldytuve iki serviravimo.
  3. Patiekite šaltą sriubą su arbūzais ir avietėmis. Papuoškite mėta.

Skanaus!

DalintisDalintis
Ankstesnė naujiena

Automobilių pramonės maištininkai: kada taisykles laužantis dizainas atsiperka?

Sekanti naujiena

Kai norisi pavalgyti lengvai ir pigiai, įdarytos paprikos – 3 tobuli receptai

Panašios naujienos

Lietuviai mažiau apsiperka Lenkijoje, daugiau išleidžia pramogoms
Gyvenimas

Psichologė perspėja dėl impulsyvių pirkinių: suteikia tik trumpalaikį džiaugsmą, o pasekmės jaučiamos dar ilgai

2025-05-18
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Kas ilgapirščius masina labiau – dviračiai ar paspirtukai?
Aktualijos

Kas ilgapirščius masina labiau – dviračiai ar paspirtukai?

2025-05-15
Televizorius interjere: kaip suderinti dydį, funkciją ir estetiką? Dizainerės Monikos Noreikienės patarimai
Gyvenimas

Televizorius interjere: kaip suderinti dydį, funkciją ir estetiką? Dizainerės Monikos Noreikienės patarimai

2025-05-14
Liucina Rimgailė – apie šeimos ritualus ir sūnaus mėgstamą dviejų dalių patiekalą
Gyvenimas

Liucina Rimgailė – apie šeimos ritualus ir sūnaus mėgstamą dviejų dalių patiekalą

2025-05-14
Laisvalaikis

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13
Sekanti naujiena
Kai norisi pavalgyti lengvai ir pigiai, įdarytos paprikos – 3 tobuli receptai

Kai norisi pavalgyti lengvai ir pigiai, įdarytos paprikos – 3 tobuli receptai

Kodėl net 5 iš 10 atostogaujančiųjų svarsto palikti darbą?

Kodėl net 5 iš 10 atostogaujančiųjų svarsto palikti darbą?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Skaitoma

Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
Vijokliniai augalai – ką būtina žinoti?

Vijokliniai augalai – ką būtina žinoti?

2020-10-28
hidrolizacija pamatams

Kokybiška hidroizoliacija pamatams

2021-04-20
Dieninės užuolaidos

Dieninės užuolaidos – kaip išsirinkti?

2021-10-19
Kurios savivaldybės skiria daugiausia lėšų vaikų stovykloms, o kurios beveik nieko?

Kurios savivaldybės skiria daugiausia lėšų vaikų stovykloms, o kurios beveik nieko?

2025-05-12

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Apie Dainavos gidą

Naujienos

Lietuviai mažiau apsiperka Lenkijoje, daugiau išleidžia pramogoms

Psichologė perspėja dėl impulsyvių pirkinių: suteikia tik trumpalaikį džiaugsmą, o pasekmės jaučiamos dar ilgai

2025-05-18
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18

Skaitomiausia

Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
Vijokliniai augalai – ką būtina žinoti?

Vijokliniai augalai – ką būtina žinoti?

2020-10-28
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Pradžia
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas