Romas yra apipintas įspūdinga istorija, kuri prasidėjo po Kolumbo kelionių į Ameriką. Tad nenuostabu, kad per tiek metų gėrimas buvo vartojamas įvairiausiais būdais pradedant kulinarija ir neapsiribojant kokteiliais. Neretas dažnai klaidingai galvoja, kad romas tėra skirtas kokteiliams, tačiau šis gėrimas turtingas ne tik savo rūšimis, bet ir panaudojimo galimybėmis.
Cukranendrių palikimas
Visai netyčia gimęs cukranendrių auginimo vietovėse, romas dažnai laikomas Karibų skiriamuoju bruožu. Jis gaminamas iš cukranendrių, kurios labiausiai paplitusios Meksikoje, Karibuose, Indijoje, Brazilijoje, Madagaskare. Daugiau nei 90 procentų romo pasaulyje padaroma iš cukranendrių melasos – antrinės žaliavos iš cukraus gamybos.
Kuo skiriasi romo rūšys?
Romas gaminamas daugelyje pasaulio šalių, tačiau skirtinguose regionuose vyrauja tam tikri gamybos ypatumai ir tradicijos. Kitaip nei viskio ar konjako atveju, nėra vienos, visas pasaulio romo rūšis apimančios klasifikavimo sistemos, todėl jų yra keletas. Daugiau apie romo rūšis, istoriją, gaminimo procesą galite skaityti čia.
Kaip gerti romą?
1. Gurkšnoti vieną
Kaip gurkšnoti romą?
Jums reikės: 40 ml pasirinkto romo ir grapa ar brendžio – konjako taurės.
- Pradėkite nuo tinkamos taurės
Romo gurkšnojimui rinkitės taures, skirtas grapai, padedančias atsiskleisti gėrimo aromatui. Jeigu neturite, brendžio taurės taip pat puikiai tiks.
- Patiekite kambario temperatūroje
Kambario temperatūroje romo skonis ir aromatas atsiskleidžia geriausiai. Romą atšaldžius, jo aromatai pasislepia, o jį šildant, išryškėja alkoholis. Įpylus į taurę, rekomenduojama keletą minučių leisti gėrimui pakvėpuoti.
- Lėtai pauostykite prieš gurkštelėdami
Neskubėkite ir per nedidelį atstumą švelniai įkvėpkite. Rekomenduojama tai daryti pravira burna, nes didelė alkoholio koncentracija gali sudirginti uoslės receptorius.
- Nedidelis užlaikytas gurkšnis
Gurkšnis turėtų būti nedidelis. Užlaikykite jį keletą sekundžių burnoje , “pakramtykite” ir leiskite jam pasiekti visus burnoje esančius skonio receptorius.
2. Kokteiliai su romu
Ne paslaptis, kad romas – vienas dažniausiai naudojamų gėrimų kokteiliuose, o Mojito, Cuba Libre, Caipirinha ar Daiquiri – tikriausiai nesvetimi pavadinimai. Kaip paruošti kokteilius su romu?
Kokteilis Mojito – kubietiška gaiva
Ingredientai:
- 60 ml kubietiško romo;
- 30 ml laimo sulčių;
- 120 ml Sprite, 7UP ar kito citrinų skonio limonado;
- mėtų lapeliai;
- 10 ml rudojo cukraus;
- ledas.
Kaip paruošti:
- Supilkite laimo sultis, rudąjį cukrų bei mėtų lapelius į aukštą stiklinę.
- Sutrinkite kelis mėtų lapelius su šaukštu, kol išsiskirs jų sultys. Jeigu turite laiko, palikite gautą mišinį pastovėti kelias valandas.
- Į stiklinę su mišiniu supilkite romą ir įdėkite ledo, išmaišykite ir įpilkite limonadą. Dar kartą pamaišykite ir papuoškite mėtomis.
Kokteilis Pina Colada
Ingredientai:
- 45 ml šviesaus romo;
- 60 ml ananasų sulčių;
- 30 ml kokosų pieno;
- 0,5 banano;
- 0,5 stiklinės grūsto ledo.
Kaip paruošti:
- Nulupkite bananą ir sutrinkite iki vientisos masės.
- Supilkite į gilesnį indą ananasų sultis, kokoso pieną, sutrintą bananą ir gerai viską išplakite.
- Supilkite mišinį į stiklinę ir sumaišykite su ledukais.
Kokteilis klasikinis Daiquiri
Ingredientai:
- 40 ml šviesaus romo;
- 5 braškės;
- 5 ml žaliųjų citrinų sulčių;
- 3 v.š. grūsto ledo.
Kaip paruošti:
Sutrinkite braškes ir sumaišykite su žaliųjų citrinų sultimis, romu ir ledukais.
3. Karšti gėrimai su romu
Karštas sviestinis romas
Ingredientai:
- rudasis cukrus;
- cinamonas;
- muskatas;
- gvazdikėliai;
- sviestas;
- 90 ml tamsaus romo;
- vanduo.
Kaip paruošti:
- Sumaišykite visus prieskonius su sviestu. Supilkite į puodelį kartu su romu, išmaišykite ir likusią dalį pripildykite karštu vandeniu.
- Kreminei versijai vietoj vandens galite naudoti pašildytą pieną.
Romas ir užkandžiai: ką su kuo derinti?
Cukranendrių pagrindu pagaminti stiprieji alkoholiniai gėrimai puikiai dera su įvairiais skoniais nuo saldžių kreminių iki rūgščių ar karčių. Svarbiausia atkreipti dėmesį į pasirinktą romo rūšį.
Prie šviesaus romo rekomenduojami saldūs kepinti kokoso kubeliai ar migdolai.
Su tamsiuoju romu derinkite šaltai rūkytą ar džiovintą lašišą, kuri padės atsiskleisti sudėtinėms romo dalims.
Ilgai brandintas romas atsiskleis su aštresniais skoniais. Galite patiekti ir aitrius vištienos sparnelius.
Taip pat nepamirškite, kad romas puikiai dera su ožkos sūriu ir kokybišku juodu šokoladu.