Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Ketvirtadienis, 21 rugpjūčio, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Romas – gėrimas ne tik kokteiliams. Kaip jį gerti?

Romas – gėrimas ne tik kokteiliams. Kaip jį gerti?

Dainavos gidas
2017-12-07
Įdomu
Laikas: 4 min skaitymo
FacebookTwitter

Romas yra apipintas įspūdinga istorija, kuri prasidėjo po Kolumbo kelionių į  Ameriką. Tad nenuostabu, kad per tiek metų gėrimas buvo vartojamas įvairiausiais būdais pradedant kulinarija ir neapsiribojant kokteiliais. Neretas dažnai klaidingai galvoja, kad romas tėra skirtas kokteiliams, tačiau šis gėrimas turtingas ne tik savo rūšimis, bet ir panaudojimo galimybėmis.

Cukranendrių palikimas

Visai netyčia gimęs cukranendrių auginimo vietovėse, romas dažnai laikomas Karibų skiriamuoju bruožu. Jis gaminamas iš cukranendrių, kurios labiausiai paplitusios Meksikoje, Karibuose, Indijoje, Brazilijoje, Madagaskare. Daugiau nei 90 procentų romo pasaulyje padaroma iš cukranendrių melasos – antrinės žaliavos iš cukraus gamybos.

Kuo skiriasi romo rūšys?

Romas gaminamas daugelyje pasaulio šalių, tačiau skirtinguose regionuose vyrauja tam tikri gamybos ypatumai ir tradicijos. Kitaip nei viskio ar konjako atveju, nėra vienos, visas pasaulio romo rūšis apimančios klasifikavimo sistemos, todėl jų yra keletas. Daugiau apie romo rūšis, istoriją, gaminimo procesą galite skaityti čia.

Kaip gerti romą?

1. Gurkšnoti vieną

Kaip gurkšnoti romą?

Jums reikės: 40 ml pasirinkto romo ir grapa ar brendžio – konjako taurės.

  • Pradėkite nuo tinkamos taurės

Romo gurkšnojimui rinkitės taures, skirtas grapai, padedančias atsiskleisti gėrimo aromatui. Jeigu neturite, brendžio taurės taip pat puikiai tiks.

  • Patiekite kambario temperatūroje

Kambario temperatūroje romo skonis ir aromatas atsiskleidžia geriausiai. Romą atšaldžius, jo aromatai pasislepia, o jį šildant, išryškėja alkoholis. Įpylus į taurę, rekomenduojama keletą minučių leisti gėrimui pakvėpuoti.

  • Lėtai pauostykite prieš gurkštelėdami

Neskubėkite ir per nedidelį atstumą švelniai įkvėpkite. Rekomenduojama tai daryti pravira burna, nes didelė alkoholio koncentracija gali sudirginti uoslės receptorius.

  • Nedidelis užlaikytas gurkšnis

Gurkšnis turėtų būti nedidelis. Užlaikykite jį keletą sekundžių burnoje , “pakramtykite” ir leiskite jam pasiekti visus burnoje esančius skonio receptorius.

2. Kokteiliai su romu

Ne paslaptis, kad romas – vienas dažniausiai naudojamų gėrimų kokteiliuose, o Mojito, Cuba Libre, Caipirinha ar Daiquiri – tikriausiai nesvetimi pavadinimai. Kaip paruošti kokteilius su romu?

Kokteilis Mojito – kubietiška gaiva

romas-kaip-ji-gerti-3

Ingredientai:

  • 60 ml kubietiško romo;
  • 30 ml laimo sulčių;
  • 120 ml Sprite, 7UP ar kito citrinų skonio limonado;
  • mėtų lapeliai;
  • 10 ml rudojo cukraus;
  • ledas.

Kaip paruošti:

  1. Supilkite laimo sultis, rudąjį cukrų bei mėtų lapelius į aukštą stiklinę.
  2. Sutrinkite kelis mėtų lapelius su šaukštu, kol išsiskirs jų sultys. Jeigu turite laiko, palikite gautą mišinį pastovėti kelias valandas.
  3. Į stiklinę su mišiniu supilkite romą ir įdėkite ledo, išmaišykite ir įpilkite limonadą. Dar kartą pamaišykite ir papuoškite mėtomis.

Kokteilis Pina Colada

Ingredientai:

  • 45 ml šviesaus romo;
  • 60 ml ananasų sulčių;
  • 30 ml kokosų pieno;
  • 0,5 banano;
  • 0,5 stiklinės grūsto ledo.

Kaip paruošti:

  1. Nulupkite bananą ir sutrinkite iki vientisos masės.
  2. Supilkite į gilesnį indą ananasų sultis, kokoso pieną, sutrintą bananą ir gerai viską išplakite.
  3. Supilkite mišinį į stiklinę ir sumaišykite su ledukais.

Kokteilis klasikinis Daiquiri

Ingredientai:

  • 40 ml šviesaus romo;
  • 5 braškės;
  • 5 ml žaliųjų citrinų sulčių;
  • 3 v.š. grūsto ledo.

Kaip paruošti:

Sutrinkite braškes ir sumaišykite su žaliųjų citrinų sultimis, romu ir ledukais.

3. Karšti gėrimai su romu

romas-kaip-ji-gerti-4

Karštas sviestinis romas

Ingredientai:

  • rudasis cukrus;
  • cinamonas;
  • muskatas;
  • gvazdikėliai;
  • sviestas;
  • 90 ml tamsaus romo;
  • vanduo.

Kaip paruošti:

  1. Sumaišykite visus prieskonius su sviestu. Supilkite į puodelį kartu su romu, išmaišykite ir likusią dalį pripildykite karštu vandeniu.
  2. Kreminei versijai vietoj vandens galite naudoti pašildytą pieną.

Romas ir užkandžiai: ką su kuo derinti?

Cukranendrių pagrindu pagaminti stiprieji alkoholiniai gėrimai puikiai dera su įvairiais skoniais nuo saldžių kreminių iki rūgščių ar karčių. Svarbiausia atkreipti dėmesį į pasirinktą romo rūšį.

Prie šviesaus romo rekomenduojami saldūs kepinti kokoso kubeliai ar migdolai.

Su tamsiuoju romu derinkite šaltai rūkytą ar džiovintą lašišą, kuri padės atsiskleisti sudėtinėms romo dalims.

Ilgai brandintas romas atsiskleis su aštresniais skoniais. Galite patiekti ir aitrius vištienos sparnelius.

Taip pat nepamirškite, kad romas puikiai dera su ožkos sūriu ir kokybišku juodu šokoladu.

DalintisDalintis

Panašios naujienos

7 finansiniai asmenybės tipai: ar žinote, kuris esate jūs?
Finansai

7 finansiniai asmenybės tipai: ar žinote, kuris esate jūs?

2025-08-08
Apie karalių, kuris nakvojo Merkinėje: komikse nugulė Vladislovo Vazos meilės ir mirties istorija
Įdomu

Apie karalių, kuris nakvojo Merkinėje: komikse nugulė Vladislovo Vazos meilės ir mirties istorija

2025-08-08
Kiek pinigų reikia norint varžytis „drifto“ varžybose: sumos prasideda nuo kelių tūkstančių eurų
Įdomu

Kiek pinigų reikia norint varžytis „drifto“ varžybose: sumos prasideda nuo kelių tūkstančių eurų

2025-07-31
Z karta keliauja kitaip: kaip ji keičia turizmo pasaulį?
Įdomu

Z karta keliauja kitaip: kaip ji keičia turizmo pasaulį?

2025-07-31
Druskininkai

Druskininkuose atgims tarpukario perlas – vila „Oazė“

2025-07-22
Aš esu šaulys: žymūs Lietuvos žmonės dalijasi savo istorijomis
Gyvenimas

Aš esu šaulys: žymūs Lietuvos žmonės dalijasi savo istorijomis

2025-06-20

Skaitoma

Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
Vėjo varpeliai: istorija, simbolika ir nauda

Vėjo varpeliai: istorija, simbolika ir nauda

2024-09-25
Trakuose nelegalus verslas stabdomas gatvės atitvarais

Trakuose nelegalus verslas stabdomas gatvės atitvarais

2025-08-19
Miegas

Miego įpročiai atskleidžia, kokiam chronotipui priklausote: atraskite savo vidinį liūtą, delfiną, vilką arba mešką

2025-08-18
Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Dainavos krašto naujienų portalas, skelbiantis Tau aktualias žinias ir įvykius.

Naujienos

Regioninis verslas – ekonomikos variklis, kuriam trūksta „arklių“

Vidutinės pajamos šoktelėjo 122 eurais, bet pajamų atotrūkis tarp miestų ir regionų išlieka

2025-08-21
Lietingos vasaros padariniai kiemams: pareikalavo neplanuotų išlaidų

Lietingos vasaros padariniai kiemams: pareikalavo neplanuotų išlaidų

2025-08-21

Skaitomiausia

Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
Vėjo varpeliai: istorija, simbolika ir nauda

Vėjo varpeliai: istorija, simbolika ir nauda

2024-09-25
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas