Darželiuose ir mokyklose vaikams tiekiamas maistas, palyginti su tuo, kas jiems siūloma kavinėse ar net namuose, yra sveikatai palankus. Tačiau socialiniuose tinkluose pasiteiravus tėvelių, ar pasiūlymai vaikiškuose valgiaraščiuose juos tenkina, daugelis atsakė, kad maistą renkasi iš suaugusiųjų meniu. Jų teigimu, vaikų valgiaraštis kavinėse – katastrofiškas. Todėl siekdami didinti mitybos raštingumą VšĮ „Sveikatai palankus“ įgyvendina socialines iniciatyvas, vykdo kompleksinį suaugusiųjų ir vaikų švietimą.
Tėvelių atsiliepimai Facebook paskyroje „Sveikatai palanki mityba“
„Šiuolaikiniai meniu vaikams kavinėse ir kitose viešoje maitinimo įstaigose yra tikrąja šio žodžio prasme apgailėtinas. Vaikams siūlomi vien apnuodyti produktai (taukuose keptos bulvytės, taukuotos apdegusios dešrelės, kuriose vien atliekos, o mėsos nė gramo, visokie burgeriai, kuriuose priedų, dažų daugiau negu proto, ir šiaip siūloma visokių niekų, kurie gražiai atrodo, bet ten vien priedai, ir nežmoniškas kiekis cukraus)“, – teigė Simona.
„Nors lankomės retai, bet užsakinėjam iš suaugusiųjų meniu“, – sakė Ieva.
„Siaubingas meniu! Suaugusiam žmogui nieko iš to gero. Ką kalbėti apie vaikus – augantį organizmą!?“, – rašė Agnė.
„Iš tiesų, vaikams siūlomas meniu viešojo maitinimo sektoriuje liūdina. Toks maistas neturi nieko bendra su sveikatai palankiu, nebent su palankiu ligoms. Mūsų šeima vaikams maisto iš tokių meniu neužsakinėja, renkamės iš bendro meniu“, – nuomone pasidalijo Asta.
Kas siūloma vaikams? Puikiai žinote: bulvytės, hamburgeriukai, dešrytės, picos, saldūs blyneliai ir pan. O kur daržovės, kur pilnavertės grūdinės kultūros? Lietuvos kavinėse ir restoranuose tiekiamas maistas iš vaikų valgiaraščių neramina labiausiai. Patiekalai santykinai skanūs, sotūs, tačiau tariama nauda trumpalaikė. Palyginkime sveikatai palankų patiekalą, pavyzdžiui, garuose virtą lašišos filė su daržovėmis ir visadaliais ryžiais su vaikų valgiaraščiuose dažnai aptinkamomis dešrelėmis su skrudintomis bulvytėmis. Angliavandenių, baltymų ir riebalų kiekis galbūt toks pats, bet vitaminų, mineralinių medžiagų, skaidulinių medžiagų, riebalų rūgščių santykis gerokai skirsis. Kodėl vaikams negaminama tai, kas sveikatai palanku? Juk ir virtuvės šefų atžalos valgo tokį maistą. Ar jiems nerūpi vaikų sveikata?!
Vaikų maitinimo ugdymo įstaigose privalumai
Vaikų ugdymo įstaigose draudžiamas skrudintas, spragintas maistas, druskos gali būti ne daugiau nei 1 g/ 100 g, pridėtinio cukraus ne daugiau kaip 5 g/100 g, gaminama šviežiai, pateikiamas šiltas maistas, o ne šildytas. Ikimokyklinio ugdymo įstaigose net tris kartus per dieną vaikai gauna šviežiai ruoštą ir šiltą maistą.
Maisto technologė ir mitybos specialistė Raminta Bogušienė klausia, kodėl namų ūkiuose, viešojo maitinimo sektoriuje ir ugdymo įstaigose taip skiriasi vaikų maitinimas? Tokie mitybos netolygumai, anot jos, formuoja sveikatai nepalankius mitybos įpročius. Garuose virtas, konvekciniu režimu gamintas, negruzdintas maistas, turintis mažiau druskos, cukraus vaikui dažniausiai būna neskanus, nes namuose ar viešojo maitinimo sektoriuje siūlomos gruzdintos bulvytės su daug druskos, riebūs ir sūrūs padažai, daržovių beveik nebūna. Nors ne dažnos mamos sutinkama nuomonė, kad daržovių ir neužsakytų, vaikai juk vis tiek nevalgys. Pasak R. Bogušienės vaikui niekada ir nebus skanu, jei neugdysime įpročių, duosime pakaitalus ir nebūsime sveikatai palankiu pavyzdžiu. Taip maitinant vaikus išderinamas natūralus jų skonio suvokimas ir tai, kas sveikatai palanku, tampa neskanu.
„Kancerogeninės medžiagos akrilamidai susidaro bulvėse, jei jos gruzdinamos aukštesnėje nei 120 laipsnių temperatūroje. Kuo ilgiau ir kuo aukštesnėje temperatūroje gruzdinamos, tuo daugiau kenksmingų medžiagų susidaro. Paprastai kavinėse bulvytės persūdomos, vaikai gauna gerokai didesnį druskos kiekį negu reikėtų pagal jų amžių. Stipriai perdirbtose gruzdintose bulvytėse nebelieka vitamino C ir daugelio kitų naudingų medžiagų. Dažnai ir daug jų valgant, vaikui gali sutrikti tuštinimosi procesas. Duodami vaikui tokių gardėsių nesitikėkite, kad jis kada nors valgys brokolį. Valgant produktus su maisto priedais nejaučiamas saikas, neatsiranda sotumo pojūtis“, – sako maisto technologė R. Bogušienė.
Svarbu tviskanti išorė, žaismingas pateikimas, o viduje rafinuoti kvietiniai miltai, druska, cukrus, rafinuoti riebalai ir įvairiaspalvė maisto priedų paletė. Kodėl kavinių technologai, virėjai kuria tokį maistą mūsų atžaloms? Toks klausimas kyla ne retam sąmoningam tėveliui.
Kompleksinio mitybos raštingumo didinimo nauda
„Mano giliu įsitikinimu, virėjai, maisto technologai, restoranų ir kavinių savininkai turi išeiti privalomus mitybos pagrindų kursus. Tokie mokymai turėtų būti organizuojami valstybiniu lygiu. Tik taip išnyks mitybos netolygumai. Sveikatos specialistai sako, kad sveikatai nepalankūs yra gazuoti ir saldūs gėrimai, gruzdintas maistas, dideli kiekiai druskos, cukraus turintys patiekalai, transriebalai. Į tai atsižvelgiama vaikų darželiuose ir mokyklose, tačiau namuose ir kavinėse mažamečiai gauna sveikatai nepalankių patiekalų. Tai – legalu.
Socialines iniciatyvas vykdančios VšĮ „Sveikatai palankus“ įkūrėja R. Bogušienė pasakoja, kad, suvienodinus vaikų maitinimą namuose, ugdymo įstaigose ir viešojo maitinimo sektoriuje, pamatysime realius mažamečių sveikatos pokyčius, jų įpročiai taps sveikatai palankūs.
„Ugdymo įstaigose nerasite saldainių, tortų, limonado, kavos, bulvių traškučių, gruzdintų bulvyčių, spurgų, sūdytų lazdelių ir kito menkaverčio šlamšto. Tačiau tėvai atžaloms to duoda namuose – mano, kad vaikams trūksta tokių „gardumynų“. Tai vyraujančio emocinio mąstymo ir neišprusimo pasekmė, kai į trumpas malonumo akimirkas iškeičiami ilgi ligų ir neįgalumo metai“, – teigia Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Almantas Kranauskas.
VšĮ „Sveikatai palankus“ direktorė, sveikatai palankios mitybos ir gyvenimo būdo propaguotoja, sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė