Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Sekmadienis, 1 birželio, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Parduotuvėje marinuota mėsa: pirkti ar vengti?

Parduotuvėje marinuota mėsa: pirkti ar vengti?

Dainavos gidas
2015-06-20
Gyvenimas, Įdomu
Laikas: 2 min skaitymo
FacebookTwitter

Vis labiau įsibėgėjant kepsnių ant laužo sezonui, mitybos specialistai pataria atkreipti dėmesį į kepti paruoštų produktų bei pusgaminių maistinę vertę bei sudedamąsias dalis. Nors marinatų receptų, kuriuos galima pasigaminti pačiam – pilna, tačiau pastebima ir nauja tendencija – lietuviai vis dažniau jau marinuotą, kepti paruoštą mėsą renkasi parduotuvių lentynose. Mitybos specialistai teigia, kad paruoštų mėsos pusgaminių baimintis nereikėtų, tačiau ir piktnaudžiauti nevalia.

„Marinuotą mėsą renkantis parduotuvėje, reikėtų atkreipti dėmesį, kokių maisto priedų yra marinate, – sako mitybos specialistė Evelina Pleterienė. – Patarčiau rinktis tokią mėsą, kurios marinato sudėtyje yra natūralūs ir sveiki produktai: žalumynai, česnakai, svogūnai, citrina, alyvuogių aliejus, kefyras, garstyčios ar sojos padažas. Besilaikantiems sveikos mitybos principų, reikėtų vengti riebių marinatų, riebios mėsos ar bent jau pašalinti matomus riebaliukus.“

Pasak E. Pleterienės, riebioje mėsoje esantis didelis sočiųjų riebalų kiekis ne tik prideda papildomų kilogramų, bet ir didina širdies bei kraujagyslių ligų riziką. Be to, kepami riebalai labiau svyla, o nuodėgulių, dėl susidariusių kancerogeninių medžiagų, valgyti nerekomenduojama. Kepti ant laužo patartina liesą mėsą – vištieną, kalakutienos krūtinėlę, jautienos ar kiaulienos nugarinę, mažai riebalų turinčią sprandinę, kumpį. Anot mitybos specialistės, jeigu marinate nėra druskos, ją užberti reikėtų tik prieš pat kepimą, kad mėsa neišsausėtų.

Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narys Nerijus Ižganaitis pastebi, kad lietuviai vis dar mėgsta tradicinius, namuose gamintus, marinatus su majonezu ir prieskoniais, tačiau atranda ir prekybininkų siūlomus marinuotus pusgaminius. Lyginant namuose gamintu marinatu gardintą mėsą ir sveriamą pusgaminį iš parduotuvės, įpakuoti ir jau kepimui paruošti šašlykai bei kepsneliai turi privalumų. Pavyzdžiui, nuo bakterijų ir greito gedimo mėsą saugo pakuotėje esančios nekenksmingos dujos. Be to, sandariai laikoma mėsa yra labiau apsaugota nuo tokių išorės poveikių, kaip saulės spinduliai, drėgmė ar įvairūs kvapai, galintys įsigerti į kepti paruoštą pusgaminį. Žinoma, nereikėtų pamiršti, kad ir pakuotėje esanti mėsa iškylos metu turėtų būti laikoma šaltkrepšyje ir jokiu būdu negalima jos palikti ant saulės.

Pasak specialisto, parduotuvių lentynose randami marinuoti mėsos pusgaminiai tampa išeitimi skubantiems iškylautojams, tačiau nereikėtų piktnaudžiauti kepti paruoštais produktais. Nors kai kurie priedai, esantys marinate, pagreitina marinavimosi procesą, yra ir kitų būdų taupyti laiką – barbekiu specialistas pataria rinktis greičiau kepančią mėsą, pavyzdžiui, vištieną. Pakanka ją 30-60 min. palaikyti marinate ir apie 20 min. kepti ant grotelių. Garnyrui galima rinktis greitai, vos per 5 min. iškepančias daržovės: paprikas, cukinijas, baklažanus ir pievagrybius – parduotuvėje šios daržovės dažniausiai būna alyvuogių aliejaus ir žolelių marinate.

Nors parduotuvėje esanti kepti paruošta mėsa, jeigu joje nėra nitritinės druskos ar kitų vengtinų maisto priedų, sveikatai nėra kenksminga, mitybos specialistai pataria nepamiršti ir namuose ruošto marinato. Tokia mėsa kaip paukštiena turi savybę greitai įsisavinti marinate esančių sudedamųjų dalių skonį, tad galima išmėginti įvairius marinatus – nuo įprastų žolelių ir aliejaus dueto iki egzotiškų prieskonių, uogų ar vaisių mišinio.

DalintisDalintis
Ankstesnė naujiena

Bukaučiškių dvaro koplyčia – mauzoliejus

Sekanti naujiena

Ištiesė pagalbos ranką daugiavaikei šeimai

Panašios naujienos

Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
TOP 5 daiktai, kurie gali išgelbėti jūsų atostogas, bet dažnai lieka namuose
Gyvenimas

TOP 5 daiktai, kurie gali išgelbėti jūsų atostogas, bet dažnai lieka namuose

2025-05-28
Kiek pinigų jaunavedžiams dovanoja lietuviai?
Aktualijos

Kiek pinigų jaunavedžiams dovanoja lietuviai?

2025-05-27
Kaip išsirinkti patogią, saugią ir stilingą motociklininko aprangą?
Gyvenimas

Kaip išsirinkti patogią, saugią ir stilingą motociklininko aprangą?

2025-05-27
„Sekmadienio sindromas“: kodėl prieš darbo savaitės pradžią kyla nerimas ir kaip jį sumažinti?
Gyvenimas

„Sekmadienio sindromas“: kodėl prieš darbo savaitės pradžią kyla nerimas ir kaip jį sumažinti?

2025-05-25
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Sekanti naujiena
Ištiesė pagalbos ranką daugiavaikei šeimai

Ištiesė pagalbos ranką daugiavaikei šeimai

Ieškoma šeimų, norinčių rūpintis vaikais

Ieškoma šeimų, norinčių rūpintis vaikais

Skaitoma

Kai televizoriai tampa kibernetinių atakų taikiniu: ką daryti, kad jis būtų saugus?

Kai televizoriai tampa kibernetinių atakų taikiniu: ką daryti, kad jis būtų saugus?

2025-05-27
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
Virtualios realybės patirtis „Pasaulių Sutvėrimas“ atvyksta į Trakus

Virtualios realybės patirtis „Pasaulių Sutvėrimas“ atvyksta į Trakus

2025-05-23
TOP 5 daiktai, kurie gali išgelbėti jūsų atostogas, bet dažnai lieka namuose

TOP 5 daiktai, kurie gali išgelbėti jūsų atostogas, bet dažnai lieka namuose

2025-05-28
Trakai kviečia į miesto šventę „Trakų vasara 2025“

Trakai kviečia į miesto šventę „Trakų vasara 2025“

2025-05-20

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Apie Dainavos gidą

Naujienos

Mokslininkės patarimai rožiniam savaitgaliui – kaip tinkamai paruošti šaltibarščius?

Mokslininkės patarimai rožiniam savaitgaliui – kaip tinkamai paruošti šaltibarščius?

2025-05-31
Sulankstoma antena kareivio kuprinėje: lietuvių sukurtas sprendimas jau naudojamas fronte

Sulankstoma antena kareivio kuprinėje: lietuvių sukurtas sprendimas jau naudojamas fronte

2025-05-31

Skaitomiausia

Kai televizoriai tampa kibernetinių atakų taikiniu: ką daryti, kad jis būtų saugus?

Kai televizoriai tampa kibernetinių atakų taikiniu: ką daryti, kad jis būtų saugus?

2025-05-27
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas