Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Pirmadienis, 2 birželio, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Netoleruojantys laktozės turėtų vengti net kramtomos gumos

Netoleruojantys laktozės turėtų vengti net kramtomos gumos

Redakcija
2016-05-21
Įdomu
Laikas: 3 min skaitymo
Laktozės netoleravimas maiste

Laktozės netoleravimas maiste

FacebookTwitter

Laktozės netoleravimo sąvoka – jau ne naujiena, nes Lietuvoje daugiau nei 30 proc. gyventojų trūksta šį pieno cukrų skaidančio fermento. Suvartojus gaminių, kuriuose yra pieno ar jo produktų, nuo šios problemos kenčiantiems žmonėms gali pasireikšti nemalonūs simptomai: viduriavimas, pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas, pykinimas, galvos skausmas. Pasak mitybos terapeuto Gedimino Čižausko, būtina atidžiai stebėti savo mitybą ir imtis visų įmanomų priemonių apsaugoti organizmą, tačiau kartais laktozė gali „slėptis“ iš pirmo žvilgsnio nekenksminguose gaminiuose, ir visi netoleravimo požymiai pasireikš net vengiant pieno produktų.

„Dauguma, vos tik įtarę, kad netoleruoja pieno produktų, elgiasi drastiškai ir visai jų atsisako arba pieno gaminius  pakeičia augaliniais atitikmenimis. Toks sprendimas nėra teisingas, nes gyvuliniame piene yra daugiau vertingų medžiagų nei sojų ar migdolų piene, tad šių baltymų nevartojimas gali turėti neigiamos įtakos sveikatai. Negalintys vartoti pieno produktų, tačiau juos mėgstantys, retkarčiais gali pasimėgauti raugintų pieno produktų gaminiais, nes juose laktozės yra mažiau – rūgimo metu dalis pieno cukraus suskaidoma. Jeigu nėra alergijos pienui, kitus jo gaminius galima vartoti mažomis porcijomis kelis kartus per dieną – taip organizme reikalingas perdirbimui laktazės kiekis spės atsinaujinti ir žmogus nejaus neigiamų pasekmių“, – sako mitybos terapeutas G. Čižauskas.

Pasak jo, nors dažnai painiojama su laktozės netoleravimu, alergija pienui yra rimtesnė organizmo reakcija ir pasireiškia naujagimystėje, kai visi simptomai atsiranda dėl neįprastos imuninių mechanizmų reakcijos į piene esančius baltymus. Laktozės netoleravimas dažniausiai išsivysto vyresniame amžiuje ir jokie imuniniai mechanizmai jame nedalyvauja. Tiek vienu, tiek kitu atveju būtina stebėti savo mitybą ir vartojamus produktus.

„Tiesa, dabar reguliuoti racioną darosi vis sudėtingiau, nes, norint pagerinti skonines maisto savybes, į daugumą gaminių dedami pieno milteliai – taip laktozė „pasislepia“ ir gali būti aptinkama netikėčiausiuose produktuose, kartais net ne maisto. Pavyzdžiui, be visiems suprantamų pieno produktų panaudojimo kepiniuose ir šokolado gaminiuose, laktozės galima rasti pastilėse nuo blogo burnos kvapo, tuno konservuose, kramtomoje gumoje, vištienos sultiniuose ar bulvių traškučiuose, laktozė naudojama netgi medikamentų gamyboje. Taigi, kartais net apribojus pieno produktų vartojimą, nemalonūs laktozės netoleravimo simptomai vis tiek gali pasireikšti, tačiau nuo tokių siurprizų apsisaugoti gali padėti specialūs laktazės fermentai, kurių galima įsigyti vaistinėse“, – sako mitybos terapeutas G. Čižauskas.

Laktozės netoleravimas (hipolaktazija) atsiranda, kai žarnynas dėl įvairių priežasčių nesugeba suskaidyti šio tik žinduolių piene ir jo produktuose esančio angliavandenio ir dėl to pasireiškia įvairūs simptomai: pilvo pūtimas, skausmas, viduriavimas ar vidurių užkietėjimas, pykinimas. Pieno cukraus netoleravimas tarp vaikų yra retesnis nei tarp suaugusių – tai paaiškinama tuo, kad šis sutrikimas dažniausiai yra įgytas, o ne įgimtas, mat tik gimę kūdikiai plonajame žarnyne jau turi laktozę skaidančios laktazės, o jos kiekis ima mažėti su amžiumi. Kartais pasitaiko, kad vaikas, anksčiau toleravęs laktozę, staiga pradeda jos netoleruoti – tai dažniausiai pasitaiko tiems, kurie sirgo virusine (rotovirusu, noravirusu ar kt.) ar bakterine žarnyno infekcija (salmonelioze ar kt.), serga celiakija ar Krono liga. Naujagimiai, gimę iki 34 nėštumo savaitės, dažnai taip pat kurį laiką netoleruoja laktozės.

Pasak mitybos specialisto, ne visuose pieno produktuose yra vienodas laktozės kiekis, tad aklai vengti visko iš eilės tikrai nereikėtų. Daugiausia laktozės 100 g yra šiuose produktuose:

  • Išrūgose – 39–75 proc.
  • Pieno milteliuose – 36–52 proc.
  • Grietinėlėje kavai – 35–55 proc.
  • Kondensuotame piene – 10–16 proc.
  • Karvės, ožkos, avies piene – 4–5 proc.
  • Grietinėje – 4 proc.
  • Jogurte ir kefyre – 4 proc.
  • Varškėje – 3,5 proc.
  • Leduose – 3–8 proc.
  • Svieste – 0,5–1 proc.
  • Sūriuose – 1–3 proc.

DalintisDalintis
Ankstesnė naujiena

40-mečių Achilo kulnas – kaulų ir raumenų sistemos

Sekanti naujiena

Kokios 4 internetinių parduotuvių klaidos atbaido pirkėjus?

Panašios naujienos

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Lietuvių kūrėjai žengė į nišinę parfumeriją: kuria ne masėms, o ieškantiems išskirtinumo
Grožis

Lietuvių kūrėjai žengė į nišinę parfumeriją: kuria ne masėms, o ieškantiems išskirtinumo

2025-05-15
Įdomu

Paaiškėjo, kurie geriausi šefai atstovaus Lietuvai prestižiniame konkurse

2025-05-09
Gyvenimas

Kurie zodiako ženklai apdovanoti puikia sveikata, o kuriems ne taip pasisekė?

2025-04-29
Tirpioji kava yra tikra kava: ekspertės siūlo geriau pažinti šį gėrimą
Gyvenimas

Tirpioji kava yra tikra kava: ekspertės siūlo geriau pažinti šį gėrimą

2025-04-28
Sekanti naujiena
Kokios 4 internetinių parduotuvių klaidos atbaido pirkėjus?

Kokios 4 internetinių parduotuvių klaidos atbaido pirkėjus?

Kaip protingai išsirinkti lagaminą?

Kaip protingai išsirinkti lagaminą?

Skaitoma

Kai televizoriai tampa kibernetinių atakų taikiniu: ką daryti, kad jis būtų saugus?

Kai televizoriai tampa kibernetinių atakų taikiniu: ką daryti, kad jis būtų saugus?

2025-05-27
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
Virtualios realybės patirtis „Pasaulių Sutvėrimas“ atvyksta į Trakus

Virtualios realybės patirtis „Pasaulių Sutvėrimas“ atvyksta į Trakus

2025-05-23
TOP 5 daiktai, kurie gali išgelbėti jūsų atostogas, bet dažnai lieka namuose

TOP 5 daiktai, kurie gali išgelbėti jūsų atostogas, bet dažnai lieka namuose

2025-05-28
Trakai kviečia į miesto šventę „Trakų vasara 2025“

Trakai kviečia į miesto šventę „Trakų vasara 2025“

2025-05-20

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Apie Dainavos gidą

Naujienos

Nematomos būsto remonto grėsmės: kaip išvengti nuostolių ir konfliktų su kaimynais?

Nematomos būsto remonto grėsmės: kaip išvengti nuostolių ir konfliktų su kaimynais?

2025-06-02
Vasariškas namų gaivumas: kaip palaikyti malonų kvapą kiekviename kambaryje?

Vasariškas namų gaivumas: kaip palaikyti malonų kvapą kiekviename kambaryje?

2025-06-02

Skaitomiausia

Kai televizoriai tampa kibernetinių atakų taikiniu: ką daryti, kad jis būtų saugus?

Kai televizoriai tampa kibernetinių atakų taikiniu: ką daryti, kad jis būtų saugus?

2025-05-27
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas