Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Trečiadienis, 6 rugpjūčio, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Mokslininkės patarimai rožiniam savaitgaliui – kaip tinkamai paruošti šaltibarščius?

Mokslininkės patarimai rožiniam savaitgaliui – kaip tinkamai paruošti šaltibarščius?

Paulius Liškauskas
2025-05-31
Laisvalaikis
Laikas: 3 min skaitymo
FacebookTwitter

Lietuviai šaltibarščius skanauja jau nuo XVIII amžiaus – šis rožinis patiekalas – iki šiol neatsiejama lietuviškos vasaros dalis. Per daugelį metų šaltibarščiams pavyko išlaikyti populiarumą, bet keitėsi jų sudėtis ir gamybos technologijos. Artėjant Vilniaus šaltibarščių festivaliui, KTU mokslininkė dalijasi įžvalgomis apie šio unikalaus patiekalo transformacijas bei sveikatai palankų jo paruošimą.

Kauno technologijos universiteto (KTU) Juslinės analizės mokslo laboratorijos vadovė Aelita Zabulionė įsitikinusi, kad didžiausia šaltibarščių nauda – jų universalumas. Šis patiekalas gali lengvai transformuotis nuo lengvo užkandžio iki labai sotaus patiekalo. Be to, šaltibarščiai prisideda prie sveikatai palankios mitybos formavimo, nes labai paprastai gali būti pritaikomi prie individualių mitybos poreikių.

„Pasirinkus tradicinį šaltibarščių receptą kaip įkvėpimo šaltinį, patiekalą mes galime „palengvinti“. Pavyzdžiui, padidinus tarkuotų agurkų kiekį, gausime vandeningesnį, bet tuo pačiu ir mažesnį kaloringumą turintį variantą. Norint lengvo užkandžio, galima tiesiog kefyrą ar rūgpienį pagardinti trupučiu druskos ir šviežiomis žolelėmis“, – apie šaltibarščių ruošimo ypatumus pasakoja KTU mokslininkė.

Tinkamas produktų paruošimas

Tarp mokslininkų vieningo atsakymo, ar šaltibarščiai sveikas patiekalas, ar ne, nėra. Pasak A. Zabulionės, yra daugybė niuansų, kuriuos turėtume įvertinti prieš paskelbiant verdiktą. Patiekalo palankumą sveikatai lemia vartojimo dažnis, kompozicija, bendrai konkretaus asmens pasirinktos mitybos įvairovė ir kiti aspektai. Šis produktas vartojamas išskirtinai šiltuoju sezonu, todėl mokslininkė atkreipia dėmesį į komponentų jautrumą aplinkos sąlygoms.

„Rūgpienis, jogurtas ar kefyras, naudojami šaltibarščių gamybai, yra sveikatai palankūs fermentuoti, tačiau „gyvi“ produktai. Juose gausu naudingų mikroorganizmų, bet terpė palanki ir žalingų mikroorganizmų dauginimuisi. Dėl to pagamintus šaltibarščius iki vartojimo reikėtų laikyti šaldytuve ir stengtis, kad karštoje aplinkoje jie būtų kuo trumpiau“, – pastebi A. Zabulionė.

Dėmesį reikėtų atkreipti ir į įvairias naudojamas žoleles, lapines daržoves bei agurkus. Juos rekomenduojama kruopščiai nuplauti po tekančiu vandeniu. Taip užtikrinama mikrobiologinė sauga.

„Ypatingo dėmesio reikalauja kiaušiniai – prieš virimą juos reikia kruopščiai nuplauti sodos tirpalu, o užbaigus procedūrą, nuvalyti ir aplinkinius paviršius. Minkštai virti kiaušiniai turėtų būti suvartojami nedelsiant. Tad norint šaltibarščius valgyti ilgesnį laiką, geriausia kiaušinius virti kietus ir į bendrą patiekalo masę jų iš karto nedėti“, – akcentuoja laboratorijos vadovė.

KTU mokslininkė primena, kad ilgiau palaikius maistą šaldytuve, būtina įsivertinti, ar produktas nerodo gedimo požymių – ar nepasikeitė išvaizda, spalva, neatsirado pašalinis kvapas. Kilus įtarimams – šaltibarščių nevartoti.

 

1 2
- +

Technologijos keičia šaltibarščius

Kalbant apie šį rožinį patiekalą, įdomiausia tai, kad didelę įtaką jo receptui turėjo technologijos. Pasak A. Zabulionės, anksčiau šaltibarščiai būdavo gaminami ne su burokėliais, o su apvirtais ir smulkiai pjaustytais lapkočiais. Dabar tokie šaltibarščiai – labiau gastronominė pramoga nei kasdienybė.

„Dabar išmokome rudens derlių – burokėlius, išsaugoti gerokai ilgiau nei anksčiau. Visus metus turime įvairiausių daržovių bei žalumynų ir tai nėra blogai. Ilgesnė tinkamumo trukmė yra kuriama ne konservantais, o naudojant vakuumines pakuotes, žemos temperatūros pasterizaciją,  laikymą kontroliuojant aplinkos temperatūrą ir drėgnį“, – sako A. Zabulionė.

KTU mokslininkė šypsosi, kad seniau šaltibarščiuose buvo galima rasti ne tik paprastus pavasarinius komponentus – svogūnų laiškus, krapus, rūgštynes, bet ten galėjo atsidurti ir virta mėsa, žuvis, kruopos, šparagai, žiediniai kopūstai ar net vėžių uodegėlės.

„Nors man sunku įsivaizduoti tokius derinius ant modernaus stalo, bet panašu, kad tai buvo ne tik greitas ir paprastas patiekalas. Turbūt nuo pat šio recepto atsiradimo buvo suvokiama, kad jis gali transformuotis į kažką labai prabangaus ir įmantraus“, – teigia A. Zabulionė.

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Rugpjūčio džiaugsmas vazoje – jurginai: kaip prailginti jų šviežumą ir išryškinti grožį?
Gyvenimas

Rugpjūčio džiaugsmas vazoje – jurginai: kaip prailginti jų šviežumą ir išryškinti grožį?

2025-08-01
Trys paprastos taisyklės, kurios padės ant kepsninės pagaminti nepamirštamą patiekalą
Laisvalaikis

Trys paprastos taisyklės, kurios padės ant kepsninės pagaminti nepamirštamą patiekalą

2025-08-01
Laisvalaikis

Kviečiame atrasti – nauji maršrutai po Lietuvos regionus

2025-07-22
Laisvalaikis

„Vasara su knyga“: Lietuvoje į skaitymo kelionę įtraukė daugiau nei 19 tūkst. skaitytojų

2025-07-15
Išmokos vaikams nuo 2025 m.: kas priklauso?
Gyvenimas

Kelionės su vaikais – išsiruošti sunku, bet įspūdžiai atperka viską

2025-07-09
Mažiau streso, daugiau poilsio: kaip suplanuoti šeimos biudžetą vasaros atostogoms
Gyvenimas

Mažiau streso, daugiau poilsio: kaip suplanuoti šeimos biudžetą vasaros atostogoms

2025-07-08

Skaitoma

Automobilių pirkimo tendencijos 2025 m.: ką ir kaip perka lietuviai?

Automobilių pirkimo tendencijos 2025 m.: ką ir kaip perka lietuviai?

2025-08-02
Nauja ar naudota, pirkti ar nuomotis? Ekspertų patarimai, kaip išsirinkti sodo techniką pagal savo poreikius

Nauja ar naudota, pirkti ar nuomotis? Ekspertų patarimai, kaip išsirinkti sodo techniką pagal savo poreikius

2025-07-31
dviratis

Kuo skiriasi moteriškas dviratis nuo vyriško?

2022-03-12
KAM pradeda vystyti 8,5 mln. eurų vertės šaudyklą Rūdninkų poligone

KAM pradeda vystyti 8,5 mln. eurų vertės šaudyklą Rūdninkų poligone

2025-08-05
Kodėl vyresniame amžiuje sunkiau išsimiegoti? Pataria, kaip susigrąžinti miegą

Kodėl vyresniame amžiuje sunkiau išsimiegoti? Pataria, kaip susigrąžinti miegą

2025-08-05

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Dainavos krašto naujienų portalas, skelbiantis Tau aktualias žinias ir įvykius.

Naujienos

Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai

Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai

2025-08-06
KAM pradeda vystyti 8,5 mln. eurų vertės šaudyklą Rūdninkų poligone

KAM pradeda vystyti 8,5 mln. eurų vertės šaudyklą Rūdninkų poligone

2025-08-05

Skaitomiausia

Automobilių pirkimo tendencijos 2025 m.: ką ir kaip perka lietuviai?

Automobilių pirkimo tendencijos 2025 m.: ką ir kaip perka lietuviai?

2025-08-02
Nauja ar naudota, pirkti ar nuomotis? Ekspertų patarimai, kaip išsirinkti sodo techniką pagal savo poreikius

Nauja ar naudota, pirkti ar nuomotis? Ekspertų patarimai, kaip išsirinkti sodo techniką pagal savo poreikius

2025-07-31
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas