Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Sekmadienis, 8 birželio, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Mokslininkai tyrė riešutų ir alergijos sąryšį: viskas priklauso nuo apdorojimo būdo?

Mokslininkai tyrė riešutų ir alergijos sąryšį: viskas priklauso nuo apdorojimo būdo?

Redakcija
2016-08-28
Įdomu
Laikas: 3 min skaitymo
FacebookTwitter

Kiekvienas mūsų tikrai esame girdėję ar net patys susidūrę su alergija vienam ar kitam maisto produktui. O štai Oksfordo universiteto mokslininkų atlikti tyrimai atskleidė labai įdomų faktą – tam tikrų maisto produktų sukeliamos alerginės reakcijos tikimybė priklauso ir nuo apdorojimo būdo. Mokslininkai, tirdami žemės riešutus, padarė išvadą, kad neapdoroti žemės riešutai alergijos praktiškai nesukelia, o nedideliais kiekiais vartojamos kasdienės porcijos gali netgi padidinti atsparumą jai.

Panašus Rytų Azijos ir Vakarų šalių gyventojų skaičius kenčia nuo tų pačių alergijų. Tačiau yra viena išimtis: kone dukart daugiau vakariečių alergiški žemės riešutams. Glumina ne tik šis faktas, bet ir klausimas – kas būtent sukelia šią alergiją?

Oksfordo universiteto tyrėjų komandos atliktas tyrimas įrodė, jog alergijos priežastys glūdi ne pačiame produkte, o jo apdorojimo būde. Alergija žemės riešutams atsiranda tuomet, kai imuninė sistema klaidingai identifikuoja jų baltymus kaip organizmui nuodingą medžiagą.

Oksfordo universiteto imunologijos profesoriaus, daktaro Quentin Sattentau kartu su kolegomis atlikto tyrimo metu paaiškėjo, kad tos laboratorijos pelės, kurioms vietoj neapdorotų žemės riešutų buvo duodami skrudinti riešutai, pasižymėjo kur kas didesne tikimybe tapti alergiškomis. Kaip rašoma „Business Insider“, kadangi kepinti riešutai yra kur kas populiaresni Vakaruose nei Rytų Azijoje, tai paaiškina alergijos dažnį, o kepinimo sukelti cheminiai pokyčiai padėjo išsiaiškinti tikslias alergijos riešutams atsiradimo priežastis.

Tyrimo eiga

Dr. Sattentau kartu su tyrėjų komanda laboratorinėms pelėms iš pradžių suleido iš neapdorotų ir skrudintų riešutų gautų baltymų, kad paruoštų jų imuninę sistemą. Tuomet pastarosioms buvo įduoti neapdoroti arba skrudinti žemės riešutai. Tos pelės, kurioms buvo suleista skrudintų riešutų baltymų, pasižymėjo kur kas stipresne imunine sistema, atsparia abiem riešutų rūšims. Kraujyje esančių antikūnų lygis – ypač vadinamasis imunoglobulinas – reikšmingai pakilo, o tai žymi alerginę reakciją. Nors neapdorotų žemės riešutų baltymų gavusių pelių organizmuose taip pat aptikta daugybė antikūnų, imunoglobulino rasta kur kas mažiau.

Dr. Sattentau teigimu, tokio skirtumo kaltininkė – taip vadinama Mailardo reakcija, kuri  vyksta tuomet, kai esant aukštai temperatūrai cukrūs jungiasi su baltymais ir susiformuoja naujos, sudėtingos molekulės, kurios yra ne tik daugybės malonių kvapų, kuriuos skleidžia gaminamas maistas, bet ir tam tikrų, tarp jų – ir žemės riešutų, alergijų – sukėlėjai.

Kalta – genetika

Profesorius Q. Sattentau įrodė, kad iš skrudintų žemės riešutų gauti baltymai organizme susijungia su įgimto imuniteto – dendritinėmis ląstelėmis. Kitaip tariant, baltymai sąveikauja su ląstelių receptorių molekulėmis, kurios yra susijungusios su anksčiau minėtosiomis molekulėmis.

Q. Sattentau įsitikinęs, jog būtent šis molekulinis susijungimo mechanizmas yra alergijos žemės riešutams kaltininkas. Jei tokios prielaidos teisingos, kyla klausimas, kodėl dauguma žmonių vis vien negali valgyti žemės riešutų, nejusdami šalutinio poveikio? Dėl to, ko gero, kalta genetika.

Už imuninę sistemą atsakingi genai žmogaus genome yra labiausiai kintantys, todėl kai kuriems asmenims tiesiog nepasisekė taip vadinamoje genų loterijoje.

Beje, dar vieno tyrimo, 2014 m. atlikto Kembridžo universiteto tyrėjų, duomenimis, jei riešutams nuo mažumės alergiškiems vaikams kasdien duodama po nedidelį produkto kiekį, ilgainiui jautrumas pastariesiems sumažėja.

O tiems, kas nėra alergiški riešutams, siūlome  lengvai pagaminamo deserto- kokteilio, pagardinto riešutais, receptą: „Riešutinė gaiva“.

Reikės:

Kokybiškų „Arimex“ riešutų saujos (žemės, lazdyno, anakardžių ar kitų)

250 ml pieno

1 banano

1-2 šaukštų medaus arba mėgstamo sirupo

Visus ingredientus dedame į plaktuvę ir plakame iki vientisos konsistencijos. Labai skanu, kai jaučiami riešutų gumuliukai.

Skanaus!

DalintisDalintis
Ankstesnė naujiena

Už Veneros apžavus tenka mokėti ir po dešimtmečio

Sekanti naujiena

Vyrai ir sveikata: trys pagrindinės klaidos

Panašios naujienos

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Lietuvių kūrėjai žengė į nišinę parfumeriją: kuria ne masėms, o ieškantiems išskirtinumo
Grožis

Lietuvių kūrėjai žengė į nišinę parfumeriją: kuria ne masėms, o ieškantiems išskirtinumo

2025-05-15
Įdomu

Paaiškėjo, kurie geriausi šefai atstovaus Lietuvai prestižiniame konkurse

2025-05-09
Gyvenimas

Kurie zodiako ženklai apdovanoti puikia sveikata, o kuriems ne taip pasisekė?

2025-04-29
Tirpioji kava yra tikra kava: ekspertės siūlo geriau pažinti šį gėrimą
Gyvenimas

Tirpioji kava yra tikra kava: ekspertės siūlo geriau pažinti šį gėrimą

2025-04-28
Sekanti naujiena
Vyrai ir sveikata: trys pagrindinės klaidos

Vyrai ir sveikata: trys pagrindinės klaidos

Paskutinis vasaros savaitgalis su „Jaunimo vasara“

Paskutinis vasaros savaitgalis su „Jaunimo vasara“

Skaitoma

Nematomos būsto remonto grėsmės: kaip išvengti nuostolių ir konfliktų su kaimynais?

Nematomos būsto remonto grėsmės: kaip išvengti nuostolių ir konfliktų su kaimynais?

2025-06-02
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
Saldikliai: bijoti, ar vartoti? Dietistė Trusovė paaiškina, kada jie gali būti naudingi

Saldikliai: bijoti, ar vartoti? Dietistė Trusovė paaiškina, kada jie gali būti naudingi

2025-06-06
Iš mokytojo – į partizanus. Ko mokina A. Ramanausko-Vanago pasirinkimas?

Iš mokytojo – į partizanus. Ko mokina A. Ramanausko-Vanago pasirinkimas?

2025-06-04
Atliekų rūšiavimo skirtumai stebina net atsakingiausius gyventojus: nori vienodų rūšiavimo taisyklių visoje Lietuvoje

Trakų rajono atliekų surinkimo grafikas 2025

2025-03-18

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Apie Dainavos gidą

Naujienos

Saldikliai: bijoti, ar vartoti? Dietistė Trusovė paaiškina, kada jie gali būti naudingi

Saldikliai: bijoti, ar vartoti? Dietistė Trusovė paaiškina, kada jie gali būti naudingi

2025-06-06
Per Lietuvą ritasi „Čiurlionio dainų banga“: 9 miestuose R. Zubovas kviečia į čiurlionišką dainų šventę

Per Lietuvą ritasi „Čiurlionio dainų banga“: 9 miestuose R. Zubovas kviečia į čiurlionišką dainų šventę

2025-06-06

Skaitomiausia

Nematomos būsto remonto grėsmės: kaip išvengti nuostolių ir konfliktų su kaimynais?

Nematomos būsto remonto grėsmės: kaip išvengti nuostolių ir konfliktų su kaimynais?

2025-06-02
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas