“Maitinantis pagal Viduržemio jūros regiono dietą, būtų galima gauti daugelį medžiagų, reikalingų širdžiai ir kraujagyslėms“, – sako VU prof. dr. R. Stukas. Skaitykite daugiau apie tai, kodėl ši dieta gali būti naudinga ir jums.
Lietuviai nesimaitina pakankamai sveikai, todėl negauna svarbių maistinių medžiagų, naudingų gerai sveikatai. “Mes turėtume gauti daugiau antioksidantų ir tai įmanoma maitinantis pagal Viduržemio jūros dietą”, teigia VU prof. dr. R.Stukas straipsnyje, kuris buvo paskelbtas dienraštyje delfi.lt.
Patvirtinta Airijos mokslininkų
Airijos mokslininkai ištyrė, jog Viduržemio jūros dieta ir kofermentas Q10 – puiki sveiko senėjimo formulė. Šis parengtas pranešimas yra naujo trejus metus trukusio tyrimo, kuris buvo atliktas bendradarbiaujant su tyrėjais – Dublino universiteto kolegija – išvada. Tyrėjų teigimu, ši formulė itin naudinga gyvenimo kokybę išsaugoti norintiems pagyvenusiems žmonėms.
Vitaminą primenančiam junginiui tenka pagrindinis vaidmuo
Viduržemio jūros dietoje yra žuvies, daržovių ir sveikų nepakeičiamų riebalų rūgščių. Ši dieta, kuri yra apsauginių antioksidantų šaltinis, padeda apsisaugoti nuo oksidacinio streso ir neleidžia pažeisti sveikų ląstelių. Kai kurių šiai dietai būdingų maisto produktų sudėtyje yra svarbaus vitaminą primenančio junginio kofermento Q10.
Randama ląstelėse
Senstant šio junginio kiekis energiją gaminančiose ląstelių mitochondrijose (jėgainėse) mažėja. Žmogaus kepenys geba sintetinti kofermentą Q10, tačiau aukščiausias šios sintezės našumo taškas pasiekiamas vos sulaukus dvidešimties, o vėliau našumas nuolat mažėja.
Geresnė gyvenimo kokybė
2013 metais Švedijos mokslininkai pristatė novatoriško tyrimo rezultatus: 200 mg kofermento Q10 kasdien (tokia pat dozė, kokia naudota aukščiau paminėto tyrimo metu) pagerina sveikų pagyvenusių vyrų ir moterų gyvenimo kokybę.
Šis „Tarptautiniame kardiologijos žurnale“ aprašytas tyrimas nuskambėjo viso pasaulio žiniasklaidoje.
Vartodami kasdienę 200 mg kofermento Q10 dozę, tyrimo dalyviai taip pat vartojo natūralaus seleno mielių.
Šaltinis:
Int J Cardiol. 2013 Sep 1;167(5):1860-6