Viskis šiandien – vienas populiariausių stipriųjų alkoholinių gėrimų tiek tarp lietuvių, tiek pasaulyje. Šio gėrimo pasiūla ir įvairovė – didžiulė. Ar žinote, kaip gaminamas viskis, kuo skiriasi jo rūšys, kaip šį gėrimą ragauti pataria profesionalai? Apie tai pasakoja Vynoteka.lt gėrimų ekspertas Kęstutis Bingelis.
Karamelė – viskio spalvai koreguoti
Viskis – gėrimas, kurio gamybą apibrėžia daugelio šalių įstatymai; jis privalo būti gaminamas tik iš grūdų, dažniausiai miežių ir kukurūzų. Jokie priedai, išskyrus karamelę, kuri kartais dedama viskio spalvai koreguoti, dedami būti negali. Viskio rūšį apibrėžia tokie dalykai kaip grūdų rūšys, naudojamos skirtingų grūdų proporcijos, distiliacija ir kita. Taip pat svarbu žinoti, jog viskis turi būti brandintas ąžuolo statinėse.
Kuo skiriasi skirtingose šalyse gaminamas viskis?
Šiandien viskį gamina daugybė pasaulio šalių, tačiau K. Bingelio teigimu, didžiąją dalį jo padaro šios penkios valstybės: Škotija, Airija, JAV, Kanada ir Japonija. Vien Škotijoje šiuo metu veikia virš 100 viskio daryklų, todėl skirtumai tarp viskių, atkeliaujančių net iš tos pačios šalies, gali būti labai ryškūs. Kaip bebūtų, yra keletas skiriamųjų bruožų, kuriais paprastai pasižymi tipiškiausi įvairių kraštų viskiai.
Airiškas viskis
Airija yra viskio tėvynė. Populiariausias šioje šalyje gaminamas viskis yra maišytas (angl. blended). Šio tipo airiškas viskis kuriamas maišant grūdinį ir salyklinį viskius. Grūdinis viskis yra daromas iš įvairių grūdų, distiliuojamas koloniniais distiliavimo įrenginiais. Salyklinis viskis daromas iš miežių salyklo, distiliuojamas variniais distiliavimo puodais. Airiai kartais prie miežių salyklo deda ir nedaigintus miežius, tai jų viskiams suteikia įdomių skoninių savybių. Airiškas viskis brandinamas ąžuolo statinėse ne mažiau nei 3 metus ir 1 dieną.
Škotiškas viskis
Škotija pagamina daugiausiai viskio pasaulyje. Taip pat kaip Airijoje, šioje šalyje populiariausias yra maišytas (angl. blended) viskis. Be jo, Škotija pasaulyje garsėja savo salykliniais viskiais (angl. single malt). Tai yra bemaž labiausiai vertinama viskio kategorija, paprastai pasižyminti skonio ir aromato kompleksiškumu. Vienas tipiškiausių airiško ir škotiško viskio skirtumų yra tai, kad škotiškas viskis dažniau turi dūmo skonius ir aromatus. Škotiškas viskis turi būti brandintas ąžuolo statinėse ne mažiau nei 3 metus.
Rinkdamiesi škotišką viskį, rasite tokias skirtingas jo rūšis:
- Single malt. Šios kategorijos viskis yra daromas vienoje darykloje, iš miežių salyklo, distiliuojamas variniais distiliavimo puodais. Jis turi būti brandinamas ąžuolo statinėse ne mažiau nei 3 metus. Jo skonis ir aromatas paprastai yra kompleksiškas.
- Single Grain. Šios kategorijos škotiškas viskis daromas vienoje darykloje, iš įvairių grūdų, distiliuojamas koloniniais distiliavimo įrenginiais. Jis turi būti brandinamas ne mažiau nei 3 metus. Jis paprastai turi kuklius ir švelnius skonius bei aromatus.
- Blended Malt. Sumaišę du ar daugiau Single Malt viskius, gausime šios škotiško viskio kategorijos viskį. Dažnai šiuose viskiuose persipina keleto šalies regionų viskių skoninės savybės.
- Tai pati populiariausia škotiško viskio rūšis. Ji kuriama maišant Single Malt ir Single Grain.
- Blended grain. Tai rečiausiai sutinkama škotiško viskio rūšis, kuriama maišant dviejų ar daugiau daryklų Single grain viskius.
Amerikietiškas viskis
Šiuo metu JAV yra gaminami bemaž visų įmanomų rūšių viskiai. Tačiau yra keletas išskirtinių, labiausiai šiai šaliai būdingų. Populiariausi jų yra burbonas (angl. bourbon whiskey), Tenesio viskis (angl. Tennessee whiskey) ir rugių viskis (angl. rye whiskey).
- Jis turi būti pagamintas JAV, grūdų mišinyje naudojant ne mažiau kaip 51 procentą kukurūzų. Brandinamas naujo ąžuolo statinėse ne mažiau nei 2 metus (jei mažiau, tai yra nurodoma butelio etiketėje).
- Tenesio viskis. Šis amerikietiškas viskis yra artimas burbonui, tik turi būti daromas Tenesio valstijoje. Be to, jis prieš brandinimą paprastai yra filtruojamas per klevo anglies filtrus.
- Rugių viskis. Šis amerikietiškas viskis daromas naudojant ne mažiau kaip 51 procentą rugių. Šiuo metu tokie viskiai išgyvena tikrą renesansą.
Kanadietiškas viskis
Šioje šalyje, kaip Airijoje ir Škotijoje, populiariausias yra maišytas viskis (angl. blended). Kaip išskirtinis šios šalies viskių bruožas yra tai, kad kanadietiško viskio gamyboje dažnai yra naudojami rugiai.
Japoniškas viskis
Gali nuskambėti kiek netikėtai, tačiau viskį japonai gamina jau beveik 100 metų ir yra tarp didžiausių viskio valstybių pasaulyje. Didžioji dalis šios šalies viskių yra daroma škotiško viskio metodais. Kitas bruožas, kuriuo pasižymi dalis Tekančios Saulės Šalies viskių yra brandinimas japoniško Mizunara ąžuolo statinėse. Šio ąžuolo mediena skiriasi nuo kituose pasaulio kraštuose augančių ąžuolų, o tas viskio skoniui ir aromatui suteikia unikalių savybių.
Kaip geriamas viskis?
K. Bingelio teigimu, viskis labiausiai atsiskleidžia ragaujamas kambario temperatūros. Nors daugelis tiki, jog šį gėrimą derėtų vartoti su ledu, iš tiesų ledas ar viskio šaldymas paslepia viskio skonius ir kvapus, todėl jų jaučiame gerokai mažiau nei ragaudami gryną. Vertinant viskį, pirmiausia reiktų atkreipti dėmesį į jo spalvą, o po to į jo aromatą. Uosle gebame identifikuoti daug daugiau dalykų nei burna, todėl nosį galime vadinti svarbiausiu mūsų organu vertinant bet kokį gėrimą. Svarbu atminti, jog viskio skoniams bei aromatams atsiskleisti geriausiai tinka nedidelio tūrio, išgaubtu vidumi ir link viršūnės kiek siaurėjančios taurės.
Kokteiliai su viskiu
Vienas populiariausių viskio vartojimo būdų – maišant kokteilius. Jų receptų yra daugybė, keletu klasikinių dalinasi ir K. Bingelis. Beje, net maišant kokteilius ekspertas rekomenduoja eksperimentuoti su viskio rūšimis – jos gali nulemti kokteilio skonį.
Kokteilis: Whisky Ginger
Ingredientai:
- 40 ml. Jūsų mėgiamo viskio
- 100 ml. Imbierinio limonado
- Skiltelės žalios citrinos
- Ledo
Kaip paruošti?
Į aukštą taurę pridėti ledo, supilti viskį, imbierinį limonadą, įspausti žaliąją citriną ir išmaišyti.
Kokteilis: Manhattan
Ingredientai:
- 40 ml. rugių viskio ar burbono su didele dalimi rugių
- 20 ml. saldaus raudonojo vermuto
- Keleto lašų „Angostura Bitters“
Kaip paruošti?
Supilti ingredientus į maišymo traurę su ledu. Gerai išmaišius, perpilti į atšaldytą kokteilio taurę. Galima papuošti vyšnaite.
Kokteilis: Whiskey Sour
Ingredientai:
- 45 ml. burbono
- 15 ml. cukraus sirupo
- 30 ml. šviežių citrinos sulčių
- Pasirinktinai: kiaušinio baltymas.
Kaip paruošti?
Ingredientus supilti į kokteilių plaktuvę su ledu, gerai išplakti ir patiekti atšaldytoje kokteilinėje taurėje ar tumbleryje su ledu. Papuošti vyšnaite ir apelsino žievele.
Airiška kava
Ingredientai:
- 40 ml. airiško viskio
- 120 ml. karštos juodos kavos
- 60 ml. natūralios grietinėlės
- 2 arbatinių šaukštelių cukraus
Kaip paruošti?
Į pašildytą taurę dėti cukrų ir supilti ką tik išvirtą kavą. Ištirpdžius cukrų supilti viskį ir viską gerai išmaišyti. Tuomet išplakti grietinėlę ir per pašildytą šaukštą, iš lėto, supilti ją iki taurės viršaus ant kavos.