Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Antradienis, 13 gegužės, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Kas pasikeitė vaikų mityboje nuo šių metų?

Kas pasikeitė vaikų mityboje nuo šių metų?

Redakcija
2016-02-13
Gyvenimas
Laikas: 4 min skaitymo
FacebookTwitter

Praėjus mėnesiui, po vaikų maitinimo aprašo teigiamų pakeitimų įsigaliojimo, kilo daugybė diskusijų ir įgyvendinimo sunkumų. Atsakingi už vaikų maitinimo organizavimą, maisto produktų tiekimą mokyklose ir darželiuose susidūrė su praktikoje sunkiai įgyvendinamais reikalavimas, dėl kilusių neaiškumų.

Bandelės nėra patiekalas

Reikalavimas riboti pridėtinio cukraus kiekį, pagaminamuose patiekaluose ir gėrimuose, kelia daug klausimų. Dėl gėrimų tiek gaminamų ugdymo įstaigoje – kompotų ir saldintų arbatų, tiek pristatomų gėrimų maisto produktų tiekėjų – pridėtinio cukraus kiekis turi neviršyti 5 gramų 100 gramų produkto. Neaiškumas kilo dėl vaisių tyrelių, tai gėrimas ar patiekalas?

„Vaisių tyrelės nėra gėrimas. Gėrimai, tai visi maisto produktai skirti gerti: nealkoholiniai gėrimai, sulčių nektarai, kompotai, gėrimai su pieno produktais, arbatos ir pan. Jeigu tyrelės pagamintos ne ugdymo įstaigos valgykloje, cukraus kiekis nėra ribojamas. Jeigu pagaminta vietoje, tai pridėtinio cukraus kiekis neturi viršyti 5 gramų 100 gramų produkto“, – nurodo Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos priežiūros departamento Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas.

„Tėveliai skambina ir klausia: „ant gėrimų pakuočių, parduodamų jų vaikų mokykloje, nurodyta, kad cukraus 20 gramų 100 gramų, ar tai legalu?“. Paaiškinama, kad tai bendras cukrų kiekis esantis gėrimuose, o ne pridėtinio cukraus kiekis, kurio ribojimą reglamentuoja vaikų maitinimo aprašas. Ženklinimo etiketės nenurodo pridėtinio cukraus kiekio. Maistingumo deklaracijose nurodoma bendras cukrų kiekis t.y. gėrimuose cukrų kiekis skaičiuojamas, pavyzdžiui, pagal į to gėrimo sudėtį įeinančių vaisių cukrų kiekį ir pridedamo cukraus kiekį. Gėrimų atitikimą reikalavimams turi užtikrinti maisto produktų tiekėjas, kuriam gamintojas pateikia specifikacijas, kuriose turi būti nurodoma gėrimuose įdėto cukraus kiekis. Tokias specifikacijas taip pat reiktų pateikti maitinimo organizatoriui, kuris kontroliuoja priimamas žaliavas.

Didžiausia painiava kilo, dėl patiekalų gaminamų ugdymo įstaigoje pridėtinio cukraus kontrolės. Tačiau Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos priežiūros departamento Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas pateikė išaiškinimą: „bandelės, sausainiai ir kiti leistini pagal vaikų maitinimo aprašą konditeriniai gaminiai nėra patiekalas, o užkandis ir pridėtinio cukraus kiekis kepant ugdymo įstaigoje ir perkant iš tiekėjų kol kas nėra ribojamas. Parengus naują vaikų maitinimo aprašo redakciją neaiškumų turėtų nelikti“.

„Druskos kiekis visuose gaminamuose ugdymo įstaigose patiekaluose ir perkamuose iš tiekėjų maisto produktuose, tame tarpe duonoje ir konditeriniuose gaminiuose, neturi viršyti 1 gramo 100 gramų produkto išimtis tiekiamame sūryje ir mėsos gaminiuose negali būti druskos daugiau kaip 1,7 gramo 100 gramų produkto. Tai rodo, kad atvežtinės ir gaminamos vietoje bandelės, batonas, duona neturi viršyti 1 gramo 100 gramų druskos. Šis druskos kiekis nėra pridėtinis, tai bendras druskos kiekis esantis maisto produkte ar patiekale, todėl maistingumo deklaracijose nurodytas druskos kiekis gali būti rodiklis padedantis užtikrinti šio reikalavimo laikymąsi” – patikslina Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos priežiūros departamento Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas

Reikia nepamiršti, kad gaminamuose patiekaluose, skaičiuojant pridėtinio cukraus ir druskos kiekius reikia žinoti to patiekalo sudedamųjų dalių druskos ir pridėtinio cukraus kiekius. Todėl priimant uogienes, padažus, sūrį reikia gauti su specifikacija šių produktų pridėtinio cukraus ir druskos kiekius bei juos įvertinti bendroje gaminamo patiekalo technologinėje kortelėje.

Hidrintų riebalų ieškokite konditeriniuose gaminiuose

Vaikų maitinimo aprašas draudžia tiekti maisto produktus su „iš dalies hidrintais“ riebalais, kurie yra transizomerų šaltinis. Konditeriniai gaminiai, tokie kaip sausainiai, bandelės, pyragai, kuriuose yra „iš dalies hidrinti“ riebalai negali atsidurti ant vaikų stalo, nes yra kenksmingų riebalų rūgščių transizomerų šaltinis. Tuo tarpu „visiškai hidrinti“ riebalai nėra draudžiami vaikų maitinime, nes pasak specialistų juose susidariusių transizomerų skaičius daug mažesnis.

Margarinas, palmių riebalai nebūtinai bus „iš dalies hidrinti” riebalai, kurie draudžiami vaikų maitinime. Gali būti naudojamas kitas maisto pramonėje riebalų kietinimo technologinis procesas, kuris leistinas pagal teisės aktus. Todėl tėveliams, maitinimo organizatoriams ir maisto produktų tiekėjams būtina atsižvelgti į sudedamųjų dalių sąrašą ir nepriimti produktų, kuriuose yra „iš dalies hidrinti“ riebalai. Pasitaiko ir tokių atvejų, kai ženklinimo etiketėse ne retai sutinkami klaidingi nurodymai: „iš kurių dalis dalinai hidrinti”, „iš dalies hidrogenizuoti”, „kurių dalis hidrinti”, „dalinai sukietinti”. Atsakingiems už vaikų maitinimą gali kilti sunkumų nustatant ar, pavyzdžiui, sausainiuose yra „iš dalies hidrinti” riebalai ar ne?!

Vaikai valgys dar sveikiau

Vaikų maitinimo aprašas nuolat tobulinamas ir Lietuvoje galiojanti vaikų maitinimo tvarka turi vienareikšmiškai daugybę privalumų, vaikai maitinami reguliariai, šviežiai gaminamu ir kiek įmanoma subalansuotu, angliavandenių, baltymų ir riebalų atžvilgiu, maistu. Tėveliams pritaikius šios vaikų maitinimo aprašo reikalavimus namuose turėtume puikius žingsnius vaikų subalansuotos mitybos link bendrai ne tik ugdymo įstaigose, bet ir namų ūkiuose.

Šiuo metu valgiaraščiai sudaromi atsižvelgiant į rekomenduojamas paros normas, kalorijų kiekius, tačiau nėra vertinama rekomenduojamų vitaminų, mineralinių medžiagų, skaidulinių medžiagų kiekiai ir tas įtakoja, kad vaikai valgo Tarybinių laikų, pagrinde, bulvinius ir miltinius patiekalus. Taip, tokie patiekalai sotu, bet kasdieninė mityba turi būti įvairesnė su šiuolaikiškų sveikatai palankių patiekalų prieskoniu. O kur dar batonas, kiekvieno valgymo metu, kurio vaikai suvalgę nevalgo nieko daugiau. Ar tai vertinga? Mėsos vartojimas taip pat viršija rekomenduojamas normas, ne dažniau tris kartus per savaitę ir tik saikingai, kodėl vaikų racione retai sutinkama ankštinės kultūros, kurios puikus ne tik baltymų, bet ir skaidulinių medžiagų šaltinis.

Nuo 2015 m. rugsėjo 1 d. startavusi Kauno apskrityje socialinė iniciatyva „Sveikatai palankūs”, kurios pagrindinis tikslas įdiegti sveikatai palankius patiekalus vaikų valgiaraščiuose ne tik ugdymo įstaigose, bet ir namų ūkiuose, propaguojant ugdymo įstaigų bendruomenėse sveikatai palankią mitybą. Mes siūlome Lietuvos mokykloms ir darželiams šiuolaikiškus ir sveikatai palankius patiekalus, kurie ne tik atitinka vaikų maitinimo aprašą, bet neviršija vaikų maitinimui skirtų biudžeto lėšų.

„Peržiūrėjome sukurtą valgiaraštį, vertiname – puikiai, turime tik keletą pastabų. Sveikatai palankaus valgiaraščio parengimas – pažangus nevyriausybinės organizacijos žingsnis, įgyvendinant Lietuvos, Pasaulio sveikatos organizacijos ir Europos sąjungos sveikatos politiką, skirtą  gyventojų, ypač vaikų, mitybai gerinti“, – džiaugiasi Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos priežiūros departamento Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas.

VšĮ „Tikra mityba“

Sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė

DalintisDalintis
Ankstesnė naujiena

7 prieskoniai–afrodiziakai Valentino dienai

Sekanti naujiena

Rūpintis organizmu – kasdien

Panašios naujienos

Kaip technologijos keičia mūsų bendravimą ir ko tikėtis ateityje?
Aktualijos

Kaip technologijos keičia mūsų bendravimą ir ko tikėtis ateityje?

2025-05-12
Kai namai tampa daugiau nei vieta – svarbiausi žingsniai renkantis butą
Gyvenimas

Kai namai tampa daugiau nei vieta – svarbiausi žingsniai renkantis butą

2025-05-07
Automobilis
Gyvenimas

Netinkamos automobilio padangos gali tapti avarijos priežastimi: ekspertas atsakė, ar tik kaina lemia jų kokybę

2025-05-07
Kaip greičiau susitaupyti pradiniam būsto įnašui: 5 realūs būdai
Finansai

Kaip greičiau susitaupyti pradiniam būsto įnašui: 5 realūs būdai

2025-05-07
saulės baterijos
Finansai

Nutolusias saulės elektrines įsigiję gyventojai prašymus paramai gali teikti iki vasaros pabaigos

2025-05-07
Gerai moters savijautai: 3 medžiagos, kurių atsargomis turi pasirūpinti kiekviena
Gyvenimas

Gerai moters savijautai: 3 medžiagos, kurių atsargomis turi pasirūpinti kiekviena

2025-05-06
Sekanti naujiena
Rūpintis organizmu – kasdien

Rūpintis organizmu – kasdien

Sudarytas išsamiausias Lietuvoje meilės infografikas

Sudarytas išsamiausias Lietuvoje meilės infografikas

Skaitoma

Siksto koplyčios paslaptis: realiausi kandidatai tapti naujuoju popiežiumi

Siksto koplyčios paslaptis: realiausi kandidatai tapti naujuoju popiežiumi

2025-05-07
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
Vijokliniai augalai – ką būtina žinoti?

Vijokliniai augalai – ką būtina žinoti?

2020-10-28
Išmokos vaikams nuo 2025 m.: kas priklauso?

Išmokos vaikams nuo 2025 m.: kas priklauso?

2025-01-07
Iš apyvartos bus išimtos 1 ir 2 euro centų monetos – atsiskaitant grynaisiais, sumos bus apvalinamos

Iš apyvartos bus išimtos 1 ir 2 euro centų monetos – atsiskaitant grynaisiais, sumos bus apvalinamos

2024-12-18

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Apie Dainavos gidą

Naujienos

Kaip technologijos keičia mūsų bendravimą ir ko tikėtis ateityje?

Kaip technologijos keičia mūsų bendravimą ir ko tikėtis ateityje?

2025-05-12
Kurios savivaldybės skiria daugiausia lėšų vaikų stovykloms, o kurios beveik nieko?

Kurios savivaldybės skiria daugiausia lėšų vaikų stovykloms, o kurios beveik nieko?

2025-05-12

Skaitomiausia

Siksto koplyčios paslaptis: realiausi kandidatai tapti naujuoju popiežiumi

Siksto koplyčios paslaptis: realiausi kandidatai tapti naujuoju popiežiumi

2025-05-07
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Pradžia
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas