Artėjant pačiai šviesiausiai metų šventei – Joninėms – siūlome vakaro kaltininkus – Jums artimus Jonus bei Janinas – pasveikinti ne tik žodžiais, bet ir netikėtu dėmesiu. „Arimex“ kulinaras pateikia keletą nesudėtingai paruošiamų, bet ypatingai gardžių trumpiausios nakties metuose atributų.
Nesvarbu, kokia proga bebūtų, tačiau niekas taip nepradžiugina, kaip rankų darbo dovana, gaminta su meile. Kviečiame Joninių naktį, susėdus prie šventinio stalo, pasidalinti savo nedideliais kūriniais, kurie ypatingą vasaros šventę paverstų dar ypatingesne.
„Jeigu stinga laiko, tačiau norisi pagaminti kažką saldaus, pyragas „Tinginys“ yra nepralenkiamas. Šiek tiek patobulinę pastarojo receptą: pridėję kondensuoto pieno, vaisių bei riešutų – pagaminsite išties prašmatnų ir sotų saldumyną. Gaminimas teužims apie 20 minučių, o Joninių nakties smaližiai liks ypač patenkinti“, – žadėjo „Arimex“ kulinaras.
_________________________________________________________________________
Ypatingas „Tinginys“
Ingredientai:
- Stambesniais gabalėliais smulkinti sausainiai, 500 g
- Sutirštinto pieno skardinė (250 ml)
- Pakelis bent 80 proc. sviesto (200 g)
- Juodasis šokoladas, 100 g
- Sauja įvairių džiovintų vaisių „Arimex“ (ypač tinka abrikosai, razinos, vyšnios, slyvos)
- Sauja įvairių riešutų „Arimex“
- Kakava, 3 šaukštai
Gaminimo eiga:
Sausainių trupinius suberkite į dubenį kartu su džiovintais vaisiais ir šiek tiek pasmulkintais riešutais. Išlydykite sviestą, supilkite sutirštintą pieną, sudėkite kakavos miltelius. Šokoladą susmulkinkite, suberkite į sviesto masę ir kaitinkite, kol ištirps. Gautąją masę nukelkite nuo ugnies, truputį paaušinkite ir apliekite sausainius. Gerai viską išmaišykite, sudėkite į formelę, suslėkite ir įdėkite į šaldytuvą atšalti. Kuo ilgiau tinginį palaikysite šaltai, tuo bus skaniau.
Nemėgstantiems saldumynų siūloma pasigaminti su kepiniais ant laužo derantį džiovintų slyvų padažą, kuris puikiai tinka prie keptos jautienos, kiaulienos ar vištienos. Tiesa, pastarąjį ruošti derėtų pradėti Joninių išvakarėse, kad džiovintos slyvos prisigertų vyno, o pastarasis suteiktų itin subtilų skonį.
Džiovintų slyvų padažas prie mėsos
Ingredientai
- Džiovintų slyvų „Arimex“ puodelis
- Stiklinė baltojo vyno, arba 1/2 stiklinės baltojo vyno sumaišyto su 1/2 stiklinės apelsinų sulčių
- Cukrus, 50 g
- Vanduo, 50 ml
- Slyvų (arba apelsinų) džemas, 2 šaukštai
- Tarkuota imbiero šaknis, 1 šaukštas
- Pusė anyžiaus žvaigždutės
- 2/3 stiklinės apelsinų sulčių
- Šaukštelis krakmolo
- Pusė šaukštelio kakavos
- Pusės citrinos sultys
Gaminimo eiga:
Slyvas užpilkite sake ar vynu ir palikite pastovėti (mažiausiai – valandai, bet optimaliausia palikti parai). Į puodą supilkite vandenį, cukrų ir užvirkite. Sudėkite džemą, anyžius, imbierą, supilkite apelsinų sultis. Virkite maždaug 10 minučių, kol slyvos suminkštės ir padažas truputį sutirštės. Tuomet mažame puodelyje sumaišykite kelis šaukštus vandens su krakmolu ir kakava, supilkite į karštą padažą ir gerai išmaišykite – padažas turi gautis tirštas. Pagardinkite citrinos sultimis._____________________________________________________________________
Norintiems gurmaniško skonio, siūlome įprastą, ant laužo kepamą, baltą sūrį pakeisti prancūziškuoju „Camembert“, pagardintą ypatingu medaus, graikinių riešutų ir šalavijo deriniu. Iškeptą, dar tekantį sūrį galite tepti tiesiai ant prancūziško batono, prisikąsti uogiene ar valgyti su šviežiomis salotomis. Bet kokiu atveju – ne tik nustebintumėte, bet ir pamalonintumėte svečius: vieno tokio sūrio užtenka keliems asmenims.
Keptas „Camembert“ sūris
Ingredientai
- Kamambero („Camembert“) sūris
- Graikiniai riešutai „Arimex“, viena sauja
- Medus, 2 šaukštai
- Šalavijai, 1 šaukštas
Gaminimo eiga:
Riešutus susmulkinkite ir sumaišykite su skystu medumi bei šalavijais. Mišiniu aptepkite kamambero sūrį, likutį uždėkite ant sūrio viršaus. Sūrį suvyniokite į kepimo foliją ir kepkite ant laužo apie 10 minučių.
_________________________________________________________________________
Jeigu norite įtikti net ir išrankiausiam Jonui, kuris laikosi sveikos mitybos principų ar visiškai nevartoja pieno, kiaušinių bei sviesto, puikiai tiks sveikuolių saldumynas, gaminamas iš įvairių riešutų ir medaus. Tai – namuose paruoštas avižinio batonėlio pakaitalas, kurį galima kaip nors originaliai suvynioti ir, pavyzdžiui, padovanoti vardadienį švenčiančiajam visai savaitei skirtą lauknešėlį.
Sveikuolių saldumynas
Ingredientai:
- Graikiniai riešutai be kevalo „Arimex“, 50 gramų
- Saldinti kakavos milteliai, 40 gramų
- Medus, 3 valgomieji šaukštai
- Gliaudytos saulėgrąžos „Arimex“, 50 gramų
- Agavų sirupas, 2 valgomieji šaukštai
- Razinos „Arimex“, 75 gramai
- Avižiniai dribsniai, 200 gramų
- Linų sėmenys, 50 gramų
Gaminimo eiga:
Avižinius dribsnius, smulkintus graikinius riešutus, saulėgrąžas bei linų sėmenis pakepinkite sausoje keptuvėje, kol įgaus auksinį atspalvį. Viską sudėkite į vieną dubenį su razinomis, kakava, agavų sirupu bei medumi ir išmaišykite. Gautąją masę sudėkite ant maistinės plėvelės, suformuokite norimą formą, paslėkite ir palikite maždaug 3-4 val., iki sustings. Patiekite supjaustę gabalėliais.