Iš vakarų į Lietuvą atkeliavęs mėsainis vis labiau užkariauja lietuvių gurmanų širdis. Tačiau atrandant naujus skonius svarbu žinoti, kad šį vakarų virtuvės pasididžiavimą derėtų valgyti be įrankių. Anot etiketo specialisto Giedriaus Drukteinio, lietuviai valgyti mėsainių dar neišmoko.
„Lietuvoje nėra įsitvirtinusios mėsainių valgymo kultūros, tad žmonės dažnai eksperimentuoja – vieni juos valgo su peiliu ir šakute, kiti – taip, kad iš vienos pusės kandant, krenta pro kitą. Nieko čia keisto, juk yra žmonių, kurie ir šokolado batonėlį gali suvalgyti naudodamiesi peiliu“, – sako G. Drukteinis.
Etiketo žinovas mano, kad visa tai yra dėl skirtingo kultūrų požiūrio į sumuštinį.
„Veikiausiai įsitvirtinti mėsainių „kultui“ mūsų šalyje trukdo tai, kad nuo senų laikų iki dabar skiriasi lietuvių ir vakariečių požiūris į tai, ką mes vadiname sumuštiniu. Lietuviams sumuštinis yra „atviras“ – neužvožtas antra duonos ar batono rieke, o kitose kultūrose – ir JAV, ir pietuose – sumuštinis yra veikiau suvožtinis. Duona iš abiejų pusių, o jos viduje – pasirinktos gėrybės“, – aiškina G. Drukteinis.
Įvairių gudrybių ir paslapčių kaip paruošti nepakartojamą mėsainį arba kitaip burgerį, kaip jį teisingai valgyti bus galima sužinoti gegužės 28 d. Kaune, prekybos miestelyje „Urmas“ vyksiančioje burgerių šventėje „Burger fiesta“. Renginyje bus galima ne tik pamatyti, kaip ruošiamas maistas, gauti receptų ir konsultacijų, mėgautis maistu, bet ir sudalyvauti mėsainių valgymo varžybose, taip pat pasivaišinti tinklaraščio „Maisto klubas“ komandos gaminamais mėsainiais.
Šventės lankytojams liūdėti neleis gatvės muzikantų ir didžėjaus pasirodymai. Vaikai taip pat nenuobodžiaus – kiekvienas galės nupiešti po savo svajonių mėsainį ir už tai gauti prizų.