Šį šeštadienį, rugpjūčio 13 d., Druskininkuose trečią kartą organizuojamas Sūrių Festivalis suburs sūrio mylėtojus iš visos Lietuvos ir pakvies iš arčiau pažinti su pagarba ir atsakomybe valgytojui ir gamtai puoselėjamas sūrininkystės tradicijas. Sūrininkų mugėje ruošiasi dalyvauti 16 gamintojų iš Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos.
Sūrių Festivalį organizuoja Druskininkų kultūros centras kartu su sūrine „Varinis Puodas“. Renginį remia LR Žemės ūkio ministerija.
Lietuvos ūkininkų sūriai susilaukia vis daugiau dėmesio ne tik tarp vietos valgytojų, bet ir kaip šalies vizitinė kortelė. Šiemet susipažinti su lietuviškajam sūrių konkursui pateikiamais sūriais atvyksta svečiai iš keturių užsienio šalių.
Visa komisijos sudėtis:
Charlie Turnbull, pasaulinių konkursų teisėjas, JK, Hubert Hiron, sūrių gamybos ūkiuose konsultantas, veterinarijos gydytojas homeopatas, Prancūzija, Omer Seltzer, sūrininkas, Izraelis, Mirek Sienkiewicz, Lenkijos sūrių festivalio Czas na Ser organizatorius, technologas, Mindaugas Vizgaitis, sūrių technologas, Algirdas Matačiūnas, virtuvės šefas, Agnė Dirgėlienė, Vyno Klubas, someljė mokyklos vadovė.
Sūrių konkursas Lietuvoje rengiamas antrą kartą, jis vykdomas pagal tokių konkursų tarptautinę patirtį. Geriausi sūriai bus išrinkti atskirose kategorijose – pagal gyvulį, iš kurio pieno pagaminti, pagal rūšį (kietasis, šviežias, minkštasis ir kt.). Sūrių konkurso finalas vyks viešai – komisija ragaus keletą iš anksto atrinktų sūrių ir išrinks festivalio Grand Prix.
Sūrių Festivalio metu ruošiamos įdomios ir profesionalios degustacijos. Jų metu su savo srities ekspertų pagalba keliausime sūrių skonių labirintais, derinsime juos su skirtingais gėrimais. Tai gastronominio malonumo ir specifinių žinių pripildyta valanda.
13 val. Sūrių ir kavos derinimo degustacija. Emanuelis Ryklys, kavos entuziastas.
14 val. Vyno ir sūrio degustacija. Agnė Dirgėlienė, Vyno klubas.
16 val. Sūris ir alus. Linas Zakarevičius, Sakiškių alus.
17 val. Sūriai iš Lenkijos, Mirek Sienkiewicz, Lenkijos sūrių festivalio Czas Na Ser organizatorius.
Į degustacijas reikia registruotis iš anksto, vienos degustacijos kaina žmogui 20 Eur.
Renginio metu kūrybines dirbtuves vaikams ves Artoteka (www.artoteka.lt), susipažinsite su sūrių gamintojais, gamybos tradicijomis, būsite sūrių gamintojų ir valgytojų šventės dalyviai.
Sūrių Festivalis vyks rugpjūčio 13 d. 12-19 val. Druskininkuose, Vilniaus al. 16, šalia restorano „Velvetti“.
12 val. Festivalio atidarymas Registracija į degustacijas, į sūrininkų mugę bei sūrių konkursą (gamintojams) el. paštu audrius.jokubauskas@gmail.com arba telefonu 8 676 02967.
12-19 val. Sūrininkų mugė
12-14 val. Sūrių konkurso finalas
13-17 val. Degustacijos (su išankstiniais bilietais)
15 val. Sūrių konkurso apdovanojimai
19 val. Pabaiga