Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Antradienis, 23 gruodžio, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Įdomu » Dietologė pataria: kodėl pavasarį naudinga valgyti žalumynus?

Dietologė pataria: kodėl pavasarį naudinga valgyti žalumynus?

Redakcija
2016-04-23
Įdomu
Laikas: 4 min skaitymo
FacebookTwitter

Turguose pasirodė pirmieji Lietuvos ūkininkų užauginti žalumynai – salotos, svogūnų laiškai, ridikėliai. Jau galima rasti ir lietuviškų agurkų bei krapų. Gydytoja dietologė Laura Romeraitė–Kuklierienė teigia, kad tai puikus vitaminų, mineralų ir biologiškai veiklių medžiagų šaltinis, o tinklaraščio MaistoKlubas.lt autorė Ilona Juciūtė dalinasi idėjomis, kaip tinkamai paruošti šias pavasario dovanas.

Ūkininkas Arvydas Rimkus, savo produkciją parduodantis prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusiame Centriniame Kauno turguje, sako, kad pirmuosius lietuviškus žalumynus turgaus lankytojams pasiūlė balandžio viduryje.

„Pirmiausia sulaukiame salotų, ridikėlių derliaus. Po to ateina ir krapų, agurkų eilė, na o lietuviškų svogūnų laiškų dabar galima įsigyti beveik ištisus metus“, – sakė ūkininkas.

Pasak Dietoterpijos centro vadovės L. Romeraitės–Kuklierienės, svogūnų laiškai pavasarį yra ypač naudingi.

„Juose yra gausu vitamino C, kuris padeda atsigauti po persirgtų infekcinių ligų ir kartu su folio rūgštimi bei geležimi, kuriais taip pat turtingi svogūnų laiškai, padeda įveikti pavasarinį nuovargį. Svogūnų laiškų sudėtyje esantis cinkas labai naudingas ir žiemą nualintų plaukų, nagų ir odos grožiui sugrąžinti. Taip pat juose nemažai kalio bei fosforo, kurie svarbūs dantų sveikatai ir parodontozės profilaktikai bei simptomų slopinimui. Tačiau šviežių svogūnų laiškų turėtų vengti sergantieji virškinimo trakto ligomis“, – pasakojo gydytoja dietologė.

Svogūnų laiškai dera su įvairiomis daržovėmis bei žalumynais, ypač su morkomis, burokėliais, pomidorais, bulvėmis, krapais ir bazilikais. Jais galima skaninti salotas, sriubas, košes, pabarstyti žuvies bei mėsos patiekalus ar sūdytą silkę.

Krapas yra puiki polivitamininė daržovė, ir turi dar daugiau vitamino C nei svogūnų laiškai. Krapų sudėtyje gausu karotino, B grupės vitaminų, vitamino P ir flavonoidų, svarbių širdies–kraujagyslių sistemos sveikatai. Krapai taip pat turi daug mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, fosforo, magnio, geležies ir kt. Liaudies medicinoje krapų nauda pripažinta seniai – jie švelniai ramina.

salotos„Krapų lapeliuose sukaupiama ir daug eterinių aliejų, kurie yra labai lakūs, todėl juos reikėtų dėti į baigiamą ruošti ar jau paruoštą maistą. Krapus geriausia naudoti šviežius, bet užšaldyti jų lapai gerai išsaugo savo savybes ir skonį keletą mėnesių“, – patarė pašnekovė.

Salotų lapuose taip pat yra daug vitaminų, ypač vitaminų A ir C, chlorofilo, kalio, geležies, silicio ir kitų biologiškai veiklių medžiagų. Salotos gerina virškinimą, kepenų veiklą, medžiagų apykaitą, saugo organizmą nuo aterosklerozės. Jų lapuose daug rutino, stiprinančio kraujagyslių sieneles.

„Ridikėliai visada valgomi žali. Juose gausu vitaminų C, E, mineralų: kalio, kalcio, geležies, jodo, natrio, chloro, todėl ridikėliai netgi gali būti naudojami kaip druskos pakaitalas. Beje, nereikėtų išmesti ir augalo lapų, nes juose vitamino C daug daugiau nei šaknyse. Be to, juose gausu kalcio, geležies, natrio, fosforo, sieros ir kalio. Tačiau ridikėliai nerekomenduojami žmonėms, sergantiems virškinimo trakto ligomis“, – pasakojo L. Romeraitė–Kuklierienė.

Specialistė pabrėžė, kad šviežiose daržovėse ir žalumynuose yra ne tik daug vitaminų, mineralų ir biologiškai veiklių medžiagų, bet ir didelis kiekis skaidulų, kurios mažina cholesterolio kiekį organizme, teigiamai veikia virškinimo sistemą, saugo nuo vidurių užkietėjimo.

„Daržovės ir žalumynai – puikus valgis norintiems sulieknėti, nes yra visai nekaloringos, bet suteikia sotumo pojūtį. Tai labai geras pasirinkimas vakarienei“, – pabrėžė pašnekovė..

Maisto tinklaraščio MaistoKlubas.lt autorė Ilona Juciūtė atkreipė dėmesį į tai, kad dabar daržovių ir žalumynų galima nusipirkti beveik ištisus metus, tačiau pavasarį jie visiškai kitokio skonio – traškūs, sultingi, pilni skonio ir vitaminų.

„Tradiciškai pavasario lėkštėse pirmieji sugula ridikėliai, svogūnų laiškai, salotos, krapai, pirmieji rugštynių lapai. Tikrieji daržovių skoniai atsiskleidžia kuo paprastesnėse salotose, tiesiog į lėkštę prisidėjus daržovių, pagardinus jas druska, pipirais agurku-lasisos uzkandisir šlakeliu alyvuogių aliejumi, jei yra noro – galima ir grietine, kefyru ar natūraliu jogurtu“, – sakė maisto paruošimo žinovė, pasiūliusi ir puikų užkandžio du šviežiomis pavasario daržovėmis ir žalumynais receptą.

Agurkų užkandžiui su lašiša reikės dviejų agurkų, prinokusio avokado, 10 ridikėlių, 400 gr. natūralaus jogurto, 200 gr. sūdytos lašišos ir 4 arbatinių šaukštelių kapotų krapų.

Agurkus nulupkite ir šaukšteliu išimkite sėklas, susmulkinkite, kaip ir ridikėlius su avokadu. Sumaišytas daržoves apšlakstykite šaukšteliu citrinos sulčių. Jogurtą pagardinkite druska, pipirais ir įmaišykite smulkintus krapus.

Paruoškite keturias stiklines. Į jas dėkite po porą šaukštų pjaustytų daržovių, užpilkite jogurto. Viduryje dėkite lašišos suktinuką ir papuoškite krapo šakele.

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Kūčiukai ir panetonė: lietuvių kalėdų stalo hitai
Įdomu

Kūčiukai ir panetonė: lietuvių kalėdų stalo hitai

2025-12-21
Kelionės ne dėl nuotraukų, o dėl patirčių: keičiasi lietuvių kelionių vertybės
Įdomu

Kelionės ne dėl nuotraukų, o dėl patirčių: keičiasi lietuvių kelionių vertybės

2025-12-19
Prabangūs Naujieji metai Dubajuje, jūs galite tai patirti
Įdomu

Prabangūs Naujieji metai Dubajuje, jūs galite tai patirti

2025-12-16
„Michelin“ pelnęs šefas T. Eidukevičius atskleidė savo firminį kalėdinį desertą
Įdomu

„Michelin“ pelnęs šefas T. Eidukevičius atskleidė savo firminį kalėdinį desertą

2025-12-12
Šaulių priesaika
Aktualijos

Apsisprendę tapti šauliais: sukauptą patirtį galime panaudoti Tėvynės labui

2025-11-26
Paaiškino, kodėl „viral“ turinys traukia it magnetas: veikia stipriau, nei manome
Įdomu

Paaiškino, kodėl „viral“ turinys traukia it magnetas: veikia stipriau, nei manome

2025-11-24

Skaitoma

8 kg aukso ir virš milijono eurų – krūva įtariamųjų Žemės ūkio ministerijoje

8 kg aukso ir virš milijono eurų – krūva įtariamųjų Žemės ūkio ministerijoje

2025-12-17
Kelionės ne dėl nuotraukų, o dėl patirčių: keičiasi lietuvių kelionių vertybės

Kelionės ne dėl nuotraukų, o dėl patirčių: keičiasi lietuvių kelionių vertybės

2025-12-19
3 mišrainės Kūčių stalui, kurias galima pasigaminti ir iš anksto

3 mišrainės Kūčių stalui, kurias galima pasigaminti ir iš anksto

2025-12-22
Miško spalvomis nuspalvinta Varėna: įvyko tradicinė Grybų šventė 2025

Miško spalvomis nuspalvinta Varėna: įvyko tradicinė Grybų šventė 2025

2025-09-18
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Dainavos krašto naujienų portalas, skelbiantis Tau aktualias žinias ir įvykius.

Naujienos

Iš miesto – į kaimą: jaunojo ūkininko patarimai abejojantiems

Iš miesto – į kaimą: jaunojo ūkininko patarimai abejojantiems

2025-12-23
Policininkai apdalins vairuotojus nemokamais kalėdų medeliais

Šventinį savaitgalį šalyje dirbs daugiau pareigūnų

2025-12-22

Skaitomiausia

8 kg aukso ir virš milijono eurų – krūva įtariamųjų Žemės ūkio ministerijoje

8 kg aukso ir virš milijono eurų – krūva įtariamųjų Žemės ūkio ministerijoje

2025-12-17
Kelionės ne dėl nuotraukų, o dėl patirčių: keičiasi lietuvių kelionių vertybės

Kelionės ne dėl nuotraukų, o dėl patirčių: keičiasi lietuvių kelionių vertybės

2025-12-19
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas