Geležies nepakankamumas organizme yra vienas dažniausiai pasitaikančių mitybos trūkumų visame pasaulyje. Geležies stoka ypač žalinga moterims ir vaikams – negydant šios problemos, gali kilti pavojus tiek psichinei, tiek fizinei sveikatai. Trūkstant geležies dažnai apima silpnumas, jaučiamas bendras nuovargis, mieguistumas, blogėja odos, nagų ir plaukų būklė. Iki šiol geležies nepakankamumą buvo galima nustatyti tik atliekant kraujo tyrimą, tačiau jau atrastas naujas būdas šiai problemai nustatyti – lengvesnis ir pigesnis tyrimas be kraujo mėginio.
Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, nuo geležies nepakankamumo kenčia daugiau žmonių nei nuo bet kurios kitos sveikatos problemos – net 24,8 % populiacijos yra nustatoma anemija. Per parą su maistu žmogus turėtų gauti10–15mg geležies, kitaip gali išsivystyti geležies stokos anemija (mažakraujystė). Deja, dėl greito gyvenimo tempo dauguma žmonių neturi pakankamai laiko pasirūpinti visaverte mityba ir gauti visų būtinų organizmui mikroelementų. Labai dažnai geležies trūksta vegetarams ir nėščioms moterims.
Nuo šiol geležies nepakankamumą jau galima nustatyti ir be kraujo mėginio
Pagrindiniai požymiai, kad organizme trūksta geležies – nuovargis, oro trūkumas, širdies permušimai, galvos skausmas, pakitęs skonio pojūtis, išblyškusi oda, skilinėjantys nagai ir spindesį praradę plaukai. Norint šių problemų išvengti būtina pasitikrinti, ar negresia geležies nepakankamumas. Dauguma žmonių net nežino, kad jų organizme geležies nepakanka ir nepastebi organizmo siunčiamų signalų. Gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė pataria bent kartą per metus profilaktiškai pasitikrinti, kad laiku būtų pastebėtas geležies trūkumas ir pradėtas tinkamas gydymas. „Jei jums jau diagnozuota anemija , turėtumėte vartoti geležies preparatus, folio rūgšties ir B grupės vitaminų papildus, C vitaminą, kuris padeda įsisavinti geležį. Taip pat siūlau racioną praturtinti produktais, kurie gausūs geležimi“, – pasakoja VULSK konsultacijų poliklinikos gydytoja dietologė E. Cikanavičiūtė.
Iki šiol norint išsiaiškinti geležies stoką organizme, tekdavo atlikti klinikinį kraujo tyrimą – apie geležies trūkumą būdavo sprendžiama pagal hemoglobino koncentraciją kraujyje. Gera žinia bijantiems adatų – neseniai mokslininkai kartu su tyrimo rėmėja kompanija „Nestlé“ išrado naują geležies nepakankamumo tyrimą, kuriam nereikia kraujo mėginio. Be to, šis tyrimas trunka tik minutę, o rezultatai sužinomi iškart. Šis naujas tyrimo būdas gali būti naudingas milijonams žmonių, nes dabar šį sveikatos sutrikimą galima nustatyti daug lengviau ir pigiau.
„Atliekant šį tyrimą, naudojamas plonytis optinis laidas, kuriuo mėlyna lazerio šviesa apšviečiama apatinė lūpa. Jei organizme aptinkama cinko protoporfirino – cheminės medžiagos, kuri randama kraujyje dėl geležies nepakankamumo, įvyksta reakcija ir lūpos audinio paviršius ima švytėti fluorescentine šviesa, įspėdamas apie sveikatos problemą“, – rašoma apie naująjį geležies trūkumo tyrimą moksliniame straipsnyje, paskelbtame leidinyje „Nature communications.“
Geležies trūkumą gali papildyti kokybiška mityba
Geriausias būdas užkirsti kelią geležies trūkumui ir dėl to kylančioms komplikacijoms yra visavertė mityba. Moterims rekomenduojama suvartoti 15mg geležies per parą, vyrams – 10 mg. Būtina vartoti pakankamai gyvūninių produktų, vaisių ir daržovių. „Pagrindiniai su maistu gaunamos geležies šaltiniai yra kepenys ir mėsa (ypač raudona mėsa – jautiena, veršiena). Augaliniuose produktuose daugiausiai geležies turi tamsiai žalios lapinės daržovės – špinatai, krapai, petražolės, ankštinės daržovės, citrusiniai vaisiai, riešutai ir kruopos, bet visgi mėsos dvivalentė geležis yra pasisavinama geriausiai “, – teigia dietologė E. Cikanavičiūtė.
Geležies taip pat yra piene ir jo produktuose, daugumoje vaisių ir šakniavaisių, įvairiuose riebalų produktuose, aukščiausios rūšies miltuose. Kai kurie gamintojai papildomai praturtina savo gaminius pridėtiniu geležies kiekiu, pavyzdžiui, bendrovė„Nestlé“ daugiau nei 183 mln. porcijų maisto produktų praturtino papildomais, organizmui naudingais mikroelementais. Taigi, norint išvengti geležies trūkumo, svarbiausia sąlyga – įvairi, kokybiška mityba ir tinkamas maisto derinimas.