Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Trečiadienis, 30 liepos, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » D. Filmanavičiūtės Velykų stalo hitas: netikras zuikis

D. Filmanavičiūtės Velykų stalo hitas: netikras zuikis

Paulius Liškauskas
2025-04-16
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Dovilė Filmanavičiūtė

Dovilė Filmanavičiūtė

FacebookTwitter

Rinkodaros specialistė, visuomenininkė Dovilė Filmanavičiūtė per Velykas lankys giminaičius Pasvalyje ir Panevėžyje. Su mama ji ruoš Velykų stalą, ant kurio atsidurs mėgstamas netikras zuikis ir kiti nuo vaikystės pamėgti patiekalai. Dovilė šypteli, kad tokie – jos šventiniai ritualai. Nors tradiciškai visa šeima dažo kiaušinius su svogūnų lukštais, per šias Velykas galbūt išbandys ir marginimo vašku technikas: jei tik mamą to išmokys penkiametis sūnus Kristijonas.

Pasiruošimas vaikystės Velykoms: namų tvarkymas ir kunkuliuojantys puodai

Rinkodaros specialistė užaugo Pasvalyje, gamtos apsuptyje, o Velykoms jos tėvai ir seneliai ruošdavosi atsakingai ir iš anksto. „Atmintyje įstrigęs Verbų sekmadienis, kai seneliai anksti mus išversdavo iš lovų, tradiciškai paplakdami su verba. Taip pat gerai prisimenu namų tvarkymą: prieš Velykas iššveisdavome kiekvieną jų kampelį. Vaikystėje Velykos man asocijuodavosi su bundančia po žiemos gamta, džiuginančia pirmaisiais pavasario ženklais ir  svarbiu pasiruošimu šventei, į kurį įsitraukdavo visa šeima“.

Anot D. Filmanavičiūtės, tradiciniai Velykų stalo hitai panašūs visuose namuose: tai šaltiena, virtas jaučio liežuvis, netikras zuikis ir būtinai – baltoji mišrainė. „Su mama neseniai susiskambinusios derinome Velykų stalo meniu – jai net priminti nereikia, kad du kartus per metus pagamintų kalną tos mišrainės: jei galėčiau, vonią jos suvalgyčiau! Virtas liežuvis buvo patiekiamas su senelio sode iškastais „macnais“, kaip aukštaičiai sako – krienais – ir užpilamas majonezu jo negailint. Tėvų namuose, vaikystėje, mamai verdant šaltieną, mano užduotis buvo nukaulinti kiaulės arba vištos kojas. Dabar gal skambės keistai, bet tada didžiausias delikatesas man būdavo tos virtos vištų pėdutės“.

Kiaušinių marginimas ir paslėptos dovanos vaikams

Dovilė prisimena, kad tradiciškai jos šeimoje kiaušiniai būdavo dažomi su svogūnų lukštais, vienintelis senelis mokėdavo juos dailiai išskutinėti. „Paauglė dažnai raukydavau nosį: pas draugus kiaušiniai ryškūs, nudažyti sintetiniais dažais arba su atsispaudusiomis žolelėmis, o pas mus kasmet vis taip pat marginami. Dabar kaip tik vertinu tą tradicinį būdą, kaip šeimos ritualą, nors visada pavydėdavau tiems, kurie moka kiaušinius vašku marginti. Kartą, filmuojant mano ruošiamą laidą apie močiutes, viena jų nuoširdžiai mokė tos technikos, bet man, atgrubnagei, ne itin pavyko. Visa viltis – sūnus Kristijonas: su darželio grupės draugais jis lankysis Vilniaus etninės kultūros centre, kur bus mokomasi marginimo vašku subtilybių. Tad jei nepavyko man, gal sūnui pavyks?“

Filmanavičiūtė pasakoja, kad sūnui labai patinka gaminti: jo entuziazmo tėvai negesina ir pastabomis neliūdina, net jei mato, kad penkiametis ką nors ruošia savaip: „Jei salotas sukapoja kaip kirvuku, suvalgome ir tokias. Pasakoju Kristuliui apie Velykas ir Velykų bobutę: aišku, tikisi gauti iš jos dovanėlių. Mano brolio žmona labai kūrybingai sugalvoja vaikams pramogų: ne tik kiaušinius jie ridena, bet po visą sodą ieško išslapstytų saldžių dovanų ir mielų smulkmenų“.

Ji priduria, kad sūnus nėra išrankus maistui: turi maždaug keturis mėgstamus patiekalus, kuriuos gali valgyti nuolatos: „Vienas jų – močiutės kotletukai. Kartą juos paruošus, liko nemažai jautienos faršo, tad su mama nutarėme kepti netikrą zuikį, paįvairintą netikėtais ingredientais. Rezultatas buvo tiesiog fantastiškas: net nevalgusis mano vyras mykė iš malonumo ir prašė dar. Tad netikrą zuikį Velykoms gali išsikepti ir virtuvės naujokai – svarbu nebijoti improvizuoti“.

Netikras zuikis

Velykinis netikras zuikis

RECEPTAS

Patiekalui reikės: 

  • 500 g kalakutienos faršo
  • Pakelio šviežių vištienos dešrelių su sūriu
  • 1 Svogūno
  • 1 Nedidelio česnako
  • Žalių alyvuogių pagal skonį
  • 1 Kiaušinio
  • 1 Morkos
  • Pomidorų pastos aptepti zuikiui
  • Prieskoninių žolelių
  • Lauro lapų ir kvapnių pipirų papuošimui

Kaip gaminti: 

  1. Sumaišykite faršą su išleistomis dešrelėmis, įmuškite kiaušinį, dėkite smulkintą svogūną, česnaką, tarkuotą morką, supjaustytų alyvuogių. Viską dar kartą gerai išmaišykite.
  2. Suformuokite zuikius. Kepkite apie 40 minučių 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Tuomet aptepkite zuikius pomidorų pasta ir kepkite kol gausis plutelė.

Skanaus!

Žymos: Velykos
DalintisDalintis

Panašios naujienos

Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas
Receptai

Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas

2025-07-29
Receptai

Česnakinis sviestas – išbandykite receptus, kurie renka milijonus patiktukų internete

2025-07-28
Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas
Receptai

Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas

2025-07-26
3 skanūs ir nebrangūs būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis
Receptai

3 skanūs ir nebrangūs būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

2025-07-25
Jūros šventė namuose – lengva ir kūnui, ir piniginei: 3 jūra kvepiantys receptai
Receptai

Jūros šventė namuose – lengva ir kūnui, ir piniginei: 3 jūra kvepiantys receptai

2025-07-24
Vasariška vakarienė už eurą: šie dešrainiai sužavės visus
Receptai

Vasariška vakarienė už eurą: šie dešrainiai sužavės visus

2025-07-23

Skaitoma

Standartiniai butai, nestandartiniai lūkesčiai: ar tikrai lietuviai bijo gyventi „kaip visi“?

2025-07-24
3 skanūs ir nebrangūs būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

3 skanūs ir nebrangūs būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

2025-07-25
dviratis

Kuo skiriasi moteriškas dviratis nuo vyriško?

2022-03-12
Vasara – vitaminų metas: ką gali duoti lietuviškas derlius, ir kaip jo naudą išsaugoti žiemai?

Vasara – vitaminų metas: ką gali duoti lietuviškas derlius, ir kaip jo naudą išsaugoti žiemai?

2025-07-30
Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas

Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas

2025-07-29

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Dainavos krašto naujienų portalas, skelbiantis Tau aktualias žinias ir įvykius.

Naujienos

Vasara – vitaminų metas: ką gali duoti lietuviškas derlius, ir kaip jo naudą išsaugoti žiemai?

Vasara – vitaminų metas: ką gali duoti lietuviškas derlius, ir kaip jo naudą išsaugoti žiemai?

2025-07-30
Kai pilvas tarsi balionas: ko imtis, kad sumažintume dujų kaupimąsi?

Viduriavimas – nemaloni problema: kaip greičiau palengvinti simptomus?

2025-07-30

Skaitomiausia

Standartiniai butai, nestandartiniai lūkesčiai: ar tikrai lietuviai bijo gyventi „kaip visi“?

2025-07-24
3 skanūs ir nebrangūs būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

3 skanūs ir nebrangūs būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

2025-07-25
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas