Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Pirmadienis, 2 birželio, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Blynai – komfortiško maisto sinonimas

Blynai – komfortiško maisto sinonimas

Redakcija
2016-02-08
Įdomu
Laikas: 4 min skaitymo
FacebookTwitter

Blynai. Vien nuo šio žodžio paminėjimo daugeliui žmonių sužimba akys. Šis patiekalas yra komfortiško maisto sinonimas, nesvarbu ar juos valgysite jaukiai ryte įsispyrę į šlepetes, ar mėgausitės jais vakarieniaudami su klegančiais draugais. Blynai vis tiek išliks universaliausiu maistu, užtikrinančiu gerą savijautą.

Seniai niekam ne paslaptis, kad blynai – vienas populiariausių valgių Europoje, kurio istorija siekia Neolito (dar kitaip vadinamo naujojo akmens amžiaus) laikus, kada žmonės pradėjo sąmoningai auginti kviečius. Juos nukuldavo, sutrindavo akmenimis į miltus, tada įkuldavo laukinio paukščio kiaušinį, įpildavo šiek tiek ožkų pieno, užmaišydavo tešlą ir kepdavo ją ant įkaitinto akmens. Šiandien nerastume tautos, kuri neturėtų savito blynų recepto arba įdomios istorijos apie šį patiekalą.

Blynai visame pasaulyje kepami iš pačių įvairiausių ingredientų, gali būti saldūs arba pikantiški, pagardinti įvairiais padažais ar pagardais. Tad, kokia šio amžiais populiarumo neprarandančio patiekalo paslaptis? Atsakymo toli ieškoti nereikia. Nors blynų ingredientai įvairiose pasaulio šalyse skiriasi, tačiau pagrindą sudaro krakmolinga tešla, kuri turi būti pilama ant įkaitinto lygaus pagrindo. Tiksliai nėra aišku, prieš kiek tūkstančių metų blynai tapo vienu iš pagrindinių patiekalų mūsų racione, tačiau lietiniai aprašyti net Biblijos Senajame Testamente bei senovės romėnų ir graikų rankraščiuose.

1540 m. rastas pirmasis blynų, tiksliau lietinių, receptas, kuris buvo užrašytas prancūzų kulinarijos knygoje „Livre fort excellent de cuysine“. O štai pirmasis angliškų blynų receptas atspausdintas 1588 m. geroms šeimininkėms skirtoje knygoje „The good Huswifes Handmaide for the Kitchin“. Maisto ekspertai dėl to kartais pajuokauja sakydami, kad patys geriausi blynai pasaulyje yra prancūziškų ir britiškų blynų hibridai.

Blynų istorija iš tiesų įdomi, bėgant metams daugėjo ne tik kulinarinių knygų, tačiau ir užrašytų bei spausdintų įvairiausių receptų. Ir visai nesvarbu, ar šis patiekalas tarnavo kaip gatvės maistas, ar buvo iškilmingai patiekiamas šventinių pietų metu, svarbiausia, kad žmonės, suvalgę blynų, nuo stalo pakildavo šypsodamiesi ir patenkinti.

Šiek tiek daugiau sužinojus apie blynus, tampa aišku, kad per visą žmonijos istoriją, o svarbiausia – įvairiose kultūrose, blynai aiškiai turi tam tikrą vaidmenį. Štai kodėl tiek daug žmonių šitaip mėgsta šį patiekalą.

Pateikiame ir Jums keletą blynų receptų, kad galėtumėte iš naujo ir iš naujo atrasti patiekalą, kurį Neolito laikotarpiu pradėjo kepti žmonijos protėviai.

Lietiniai su šilauogėmis:

Ingredientai: 1 pakelis (375 g) „Kauno Grūdų“ miltinio mišinio lietiniams, 800-900 ml vandens. Įdarui: varškė, cukrus, bananai. Papuošti: karštas šokoladas, šilauogės.

Paruošimo būdas:  į miltinį mišinį lietiniams supilkite 800-900 ml vandens ir gerai išmaišykite. Kepkite įkaitintoje keptuvėje iš abiejų pusių. Iškeptus blynus įdarykite trinta varške su cukrumi, bananais ar kitu Jūsų mėgstamu įdaru. Puoškite karštu šokoladu ir šilauogėmis ar kitais mėgstamais pagardais.

Romantiški blynai:

Ingredientai: 1 pakelis (375 g) „Kauno Grūdų“ miltinio mišinio blynams, 370-450 ml vandens ar pieno, maistiniai dažai. Papuošti: grietinėlė, pabarstukai ar kiti Jūsų mėgstami pagardai.

Paruošimo būdas:  į miltinį mišinį lietiniams blynams įpilkite 370-450 ml vandens arba pieno ir norimos spalvos maistinių dažų (pilkite tiek, kad maišant gautumėte norimo ryškumo tešlą). Kepkite įkaitintoje aliejumi pateptoje keptuvėje iš abiejų pusių. Romantiškuosius blynus patiekite sudėliotus vieną ant kito ir pagardintus grietinėle, pabarstukais, uogomis ar kitais mėgstamais pagardais.

Blyneliai su daržovėmis:

Ingredientai: 300 g „Kauno Grūdų“ „Ekstra“  miltų, 50 g cukinijos, 50 g morkų, 1 stiklinė vandens, 2 a.š. druskos ir 2 a.š cukraus. Padažui: grietinė ir įvairios žolelės.

Paruošimo būdas: „Ekstra“ miltus sumaišykite su druska ir cukrumi, supilkite vandenį ir maišykite kol gausite vientisą tešlą. Į tešlą sutarkuokite morką ir cukiniją (ar kitas Jūsų mėgstamas daržoves), viską išmaišykite  ir palikite 5 min pastovėti. Kepkite įkaitintoje aliejumi pateptoje keptuvėje iš abiejų pusių. Padažui puikiai tinka grietinės ir žolelių derinys.

Marokietiški blyneliai:

Ingredientai: 300 g „Kauno Grūdų“ „Ekstra“  manų, 150 g „Kauno Grūdų“ specializuotų miltų blynams, 1 a.š kepimo miltelių, 2 a.š. sausų mielių, 1 a.š. cukraus, 1 a.š. druskos, 3 stiklinės vandens. Padažui: 100 g medaus, 30 g sviesto.

Paruošimo būdas: mieles sumaišykite su cukrumi ir užpilkite trupučiu šilto vandens. Palaikykite 5-10 minučių, kad mielės aktyvuotųsi. „Ekstra“ manus sumaišykite su specializuotais miltais blynams, kepimo milteliais, druska ir cukrumi. Supilkite aktyvuotas mieles ir tris stiklines šilto vandens. Viską išmaišykite ir uždengę palikite 30 min., kad tešla šiek tiek pakiltų. Po to, tešlą išmaišykite ir kepkite įkaitintoje keptuvėje pateptoje aliejumi. Kepkite tik iš vienos pusės. Marokietiški blyneliai puikiai tinka su lydyto medaus ir sviesto padažu.

DalintisDalintis
Ankstesnė naujiena

Užgavėnės Šalčininkuose

Sekanti naujiena

Valentino diena Trakuose – džiazo ritmu

Panašios naujienos

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Lietuvių kūrėjai žengė į nišinę parfumeriją: kuria ne masėms, o ieškantiems išskirtinumo
Grožis

Lietuvių kūrėjai žengė į nišinę parfumeriją: kuria ne masėms, o ieškantiems išskirtinumo

2025-05-15
Įdomu

Paaiškėjo, kurie geriausi šefai atstovaus Lietuvai prestižiniame konkurse

2025-05-09
Gyvenimas

Kurie zodiako ženklai apdovanoti puikia sveikata, o kuriems ne taip pasisekė?

2025-04-29
Tirpioji kava yra tikra kava: ekspertės siūlo geriau pažinti šį gėrimą
Gyvenimas

Tirpioji kava yra tikra kava: ekspertės siūlo geriau pažinti šį gėrimą

2025-04-28
Sekanti naujiena
Valentino diena Trakuose – džiazo ritmu

Valentino diena Trakuose – džiazo ritmu

„LTeam“ festivalis į Druskininkus grąžino žiemą

„LTeam“ festivalis į Druskininkus grąžino žiemą

Skaitoma

Kai televizoriai tampa kibernetinių atakų taikiniu: ką daryti, kad jis būtų saugus?

Kai televizoriai tampa kibernetinių atakų taikiniu: ką daryti, kad jis būtų saugus?

2025-05-27
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
Virtualios realybės patirtis „Pasaulių Sutvėrimas“ atvyksta į Trakus

Virtualios realybės patirtis „Pasaulių Sutvėrimas“ atvyksta į Trakus

2025-05-23
TOP 5 daiktai, kurie gali išgelbėti jūsų atostogas, bet dažnai lieka namuose

TOP 5 daiktai, kurie gali išgelbėti jūsų atostogas, bet dažnai lieka namuose

2025-05-28
Trakai kviečia į miesto šventę „Trakų vasara 2025“

Trakai kviečia į miesto šventę „Trakų vasara 2025“

2025-05-20

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Apie Dainavos gidą

Naujienos

Padėka gausios šeimos tėvams – Alovėje gyvenantiems Žilvinui ir Julijai Jablonskams

Padėka gausios šeimos tėvams – Alovėje gyvenantiems Žilvinui ir Julijai Jablonskams

2025-06-02
Policijos reidai šalies keliuose birželio mėnesį

Policijos reidai šalies keliuose birželio mėnesį

2025-06-02

Skaitomiausia

Kai televizoriai tampa kibernetinių atakų taikiniu: ką daryti, kad jis būtų saugus?

Kai televizoriai tampa kibernetinių atakų taikiniu: ką daryti, kad jis būtų saugus?

2025-05-27
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas