Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Šeštadienis, 10 gegužės, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Bajoriški rugsėjo receptai su rudeninėmis gėrybėmis

Bajoriški rugsėjo receptai su rudeninėmis gėrybėmis

Redakcija
2016-09-11
Įdomu
Laikas: 4 min skaitymo
FacebookTwitter

„Žiūrėk lauką vasarą, o sodą – rudenį“, – byloja lietuvių liaudies išimtis. Na, tai tikriausia tiesa. O kulinarų džiaugsmui, ruduo – tai metas kuomet sezoninėmis gėrybėmis lepintis gali kiekvienas. Ir jų, ypač gausu. Tad kodėl gi tuo nepasinaudojus? Kaip teigia mėsos tiekėjai „Baltic Foods“: „Jei patiekaluose panaudosite kokybišką, šviežią mėsą – rugsėjis taps tikru kulinarių atradimų laikotarpiu“.

„Puikiai žinome, kodėl mėsa tokia svarbi. Todėl visuomet siūlome tik aukščiausios rūšies kiaulieną, vištieną, veršieną, jautieną. Šviežia ir kokybiška mėsa patiekalams suteikia ypatingą skonį. Be to, kai pasirinkimas toks platus – galima drąsiai eksperimentuoti ir išbandyti vis naujus receptus. Šiam rudeniui tą daryti ir patariame. Specialiai rugsėjui „Baltic Foods“ siūlo išmėginti vištą su voveraitėmis, veršienos sriubą ir jautieną su šviežiomis bulvytėmis. Pasimėgaukite!“, – linkėjo įmonės atstovai.

Veršienos sriuba su pievagrybiais

Jums prireiks:

  • Bulvės
  • Juodieji pipirai
  • Lauras
  • Morkos
  • Petražolės, šaknis
  • Svogūnai
  • Veršiena, kaulas
  • Kvietiniai miltai
  • Pievagrybiai
  • Druska
  • Sviestas
  • Kvapieji pipirai

Kaip pasigaminti?

Tai angliška veršienos sriuba, kuri puikiai tinka ir lietuviškai virtuvei. Sultiniui: veršienos kaulas su mėsa, petražolės šaknis, morka, mažas svogūnas, kvapieji ir juodieji pipirai, lauro lapeliai, druska.

Sultinį virti, kol keliais centimetrais nugaruos vanduo. Perkošti išvirusias morkas, petražolės šaknį. Mėsą ir svogūnus pertrinti ir dėti į sultinį. Bulves supjaustyti smulkiais kubeliais. Ant įkaitinto sviesto apkepinti susmulkintus svogūnus, dėti pievagrybių gabaliukus, patroškinti. Vėliau įberti miltų ir apkepus, pilti į sriubą. Virti, kol bulvės suminkštės. Puikiai tinka su grietinėle.

Jautiena su šviežiomis bulvytėmis ir lengvomis salotomis

Jums prireiks:

  • Brandintos jautienos didkepsnis
  • Druska ir pipirai
  • Bulvės
  • Sviestas
  • Krapai

Padažui:

  • Česnakas
  • Laiškiniai svogūnai
  • Džiovintas raudonėlis
  • Šviežia raudonoji aitrioji paprika
  • Lauro lapeliai
  • Šviežia kalendra
  • Raudonojo vyno actas
  • Alyvuogių aliejus

Salotoms:

  • Romaninės salotos
  • Įvairių spalvų pomidorai
  • Šviežios mėtos
  • Švieži žirneliai
  • Alyvuogių aliejus
  • Balzaminis actas
  • Parmezanas

Kaip pasigaminti?

Šviežias bulves išvirkite sūdytame vandenyje. Kai bulvės išvirs, įdėkite sviesto ir krapų, atsargiai pamaišykite. Česnaką nulupkite ir kartu su laiškiniais svogūnais, perpjautais per pusę, raudonėliais, aitriąja paprika, lauro lapu ir kalendromis sudėkite į maišytuvą. Įpilkite šlakelį acto ir verdančio vandens. Plakite tol, kol bus vienalytė masė. Pagardinkite ir iškrėskite į dubenėlį.

Jautieną įtrinkite druskos ir pipiru mišiniu, į įkaitintą keptuvę įpilkite 1 šaukštą aliejaus, sudėkite mėsą, kepkite 3-4 min. ant stiprios ugnies iš kiekvienos pusės. Išjunkite, palaikykite uždengtą 10 min.

Salotas, pomidorus ir mėtos lapelius supjaustykite ir sudėkite į lėkštę, apibarstykite žirniais. Salotas paskanininkite 1 šauktu ypač tyru alyvuogių aliejaus, balzaminio actu ir tarkuotu parmezanu.

Prie bulvių sudėliokite kepsnius, įstatykite padažą. Užbarstykite likusius kalendrų lapelius. Mėsą pjaustykite jau ruošdamiesi valgyti.

Višta su voveraitėmis

Jums prireiks:

  • Vištos
  • Pusės litro voveraičių (apvirtos su druska)
  • Šoninės
  • Trys svogūnai
  • Stiklinė balto vyno
  • Vištienos sultinio (iš kubelio)
  • Druskos, pipirų, čiobrelio
  • Sviesto
  • Grietinėlės (arba riebios grietinės)

Kaip pasigaminti?

Vištą supjaustome gabalais. (šlaunis, blauzda, nugara į dvi dalis, sparneliai, krūtinėlė stambiais gabalais). Vištą apkepame karštoje keptuvėje gerai įkaitintame aliejuje. Taip, kad būtų gražiai apskrudus.

Apkeptą vištieną dedame į puodą. Kai visa višta apkepta ir sudėta į puodą, puodą dedame ant ugnies, įpilame stiklinę vyno, užviriname ir leidžiam vynui gerai paburbuliuuoti, kad išgaruotų alkoholis. Tada įpilame stiklinę stipraus vištienos sultinio, pipirų, pora šakelių čiobrelio. Uždedamw dangtį, sumažiname ugnį ir paliekame troškintis. Tai truks apie dvidešimt minučių, kol paruošime svogūnus, grybus ir šoninę.

Šoninę smulkiai supjaustome (apie porą gerų saujų), dedame į keptuvę. Palaukiame, kol išsiskirs riebalai, dedame smulkintus svogūnus, juos mentele maišome ir kepame ant vidutinės ugnies, kol suminkštės. Svogūnams iškepus, dedame voveraites (sūrymą nupilti). Voveraitėms leiskite truputį apšilti su šonine ir svogūnais. Tada visą keptuvės turinį dedame į jau gerokai apsitroškinusią vištą. Jei labai daug skysčio, tai leidžiame puodui pasitroškinti atidengtam, kad skystis truputį nugaruotų. Po maždaug penkiolikos minučių, kai višta troškinasi su grybais, įpilame grietinėlės (arba grietinės) (apie 150ml) ir dar leidžiame truputį pasitroškinti atidengtu dangčiu. Kol viskas sutirštės.

Tai bajorų patiekalai. Nepaprastai skanu.

Gardaus rudens!

DalintisDalintis
Ankstesnė naujiena

Aliuminio folija kenksminga ruošiant maistą – mitas ar tiesa?

Sekanti naujiena

Nešiojamas kompiuteris studentui – koks turėtų būti?

Panašios naujienos

Įdomu

Paaiškėjo, kurie geriausi šefai atstovaus Lietuvai prestižiniame konkurse

2025-05-09
Gyvenimas

Kurie zodiako ženklai apdovanoti puikia sveikata, o kuriems ne taip pasisekė?

2025-04-29
Tirpioji kava yra tikra kava: ekspertės siūlo geriau pažinti šį gėrimą
Gyvenimas

Tirpioji kava yra tikra kava: ekspertės siūlo geriau pažinti šį gėrimą

2025-04-28
Šventė gamtos širdyje: festivalis „Vidur girių“ skiriamas Čepkelių rezervato 50-mečiui
Įdomu

Šventė gamtos širdyje: festivalis „Vidur girių“ skiriamas Čepkelių rezervato 50-mečiui

2025-04-15
Įspūdingi žali kiaušiniai: nudažysit natūraliai, o bus gražūs kaip pavasario žolė
Įdomu

Įspūdingi žali kiaušiniai: nudažysit natūraliai, o bus gražūs kaip pavasario žolė

2025-04-15
Garsus Ispanijos parfumeris atskleidė, kuo kvepia Lietuva
Įdomu

Garsus Ispanijos parfumeris atskleidė, kuo kvepia Lietuva

2025-04-11
Sekanti naujiena
Nešiojamas kompiuteris studentui – koks turėtų būti?

Nešiojamas kompiuteris studentui – koks turėtų būti?

Stilistė pataria: rudenį ruoškis naujam batelių antplūdžiui

Stilistė pataria: rudenį ruoškis naujam batelių antplūdžiui

Skaitoma

Siksto koplyčios paslaptis: realiausi kandidatai tapti naujuoju popiežiumi

Siksto koplyčios paslaptis: realiausi kandidatai tapti naujuoju popiežiumi

2025-05-07
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
Išmokos vaikams nuo 2025 m.: kas priklauso?

Išmokos vaikams nuo 2025 m.: kas priklauso?

2025-01-07
Atraminio guolio priežiūra

Atraminio guolio priežiūra

2023-06-29
hidrolizacija pamatams

Kokybiška hidroizoliacija pamatams

2021-04-20

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Apie Dainavos gidą

Naujienos

Popiežiumi išrinktas amerikietis R. F. Prevostas pasirinko Leono XIV vardą

Popiežiumi išrinktas amerikietis R. F. Prevostas pasirinko Leono XIV vardą

2025-05-09
Planuojantiems keliones į Neringą: šalia perkėlos įrengta greito elektromobilių įkrovimo stotelė

Planuojantiems keliones į Neringą: šalia perkėlos įrengta greito elektromobilių įkrovimo stotelė

2025-05-09

Skaitomiausia

Siksto koplyčios paslaptis: realiausi kandidatai tapti naujuoju popiežiumi

Siksto koplyčios paslaptis: realiausi kandidatai tapti naujuoju popiežiumi

2025-05-07
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Pradžia
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas