Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Penktadienis, 6 birželio, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Aistra maistui Viduržemio jūros virtuvės šefą atvedė į naujos koncepcijos verslą Lietuvoje

Aistra maistui Viduržemio jūros virtuvės šefą atvedė į naujos koncepcijos verslą Lietuvoje

Dainavos gidas
2017-07-10
Įdomu
Laikas: 5 min skaitymo
FacebookTwitter

Daugeliui Turkijair Graikija asocijuojasi su šiltomis atostogomis, skaniu maistu ir prieinama kaina, tad nenuostabu, kad tensugrįžti norisi ne kartą. Pamilusiems šių šalių maistą nebereikia įveikti tūkstančio kilometrų – autentiškais turkų ir graikų virtuvės patiekalais galima mėgautis sostinėje įsikūrusiame restorane ,,Meze’’.

Nors ši vieta Vilniuje atsidarė vos prieš aštuonis mėnesius, ją spėjo pamilti išskirtinių patiekalų mėgėjai ir kokybiško maisto šalininkai. Iš pradžių lietuvio akis užkliūva už kiek neįprastos maisto parduotuvės – restorano koncepcijos, tačiau pasidomėjus šiuo savininkų sprendimu, klausimų nebekyla: tai vieta, kur susipina gilios kulinarinės tradicijos, meilė maistui ir bendravimo kultūra.

,,Stambulas – multikultūrinis miestas, vienas didžiausių miestų pasaulyje, jame susimaišo Europa ir Azija. Atvykdami į Lietuvą, norėjome atvežti dalelę savo kultūros, juolab matėme, jog čionykščiai žmonės tuo domisi, mėgsta mūsų maistą. Vieni čia užsuka norėdami paragauti kažko naujo, kiti – dėl to, kad spėjo įsitikinti mūsų maisto kokybe’’, – pasakoja sujungtos su restoranu parduotuvės ,,Eastanbul“savininkas turkas Utku Boyra.

Restorane kiekvienas patiekalas gaminamas pagal gilias turkų, graikų ir kitų Viduržemio regiono šalių tradicijas. Autentiškų patiekalų gamybai restorane vadovauja 27-erių metų virtuvės šefas Christos Georgogiannopoulos, į šį restoraną dirbti atvykęs iš savo gimtosios Graikijos.

Daug įgūdžių bei žinių apie turkišką virtuvę turintis šefas Christos mums atskleidžia ne tik savo įdomios profesijos ypatumus, bet ir tai, kuo Viduržemio regiono maistas toks ypatingas.

Patirties sėmėsi iš vieno geriausių Graikijos šefų

Tapti virėju Christos nusprendė dar mokykloje, kol kiti berniukai svajojo apie policininko, gaisrininko profesijas. Nors baigęs mokyklą Christos ir įstojo į ekonomikos mokyklą, vaikystės svajonės neapleido – laisvu nuo mokslų laiku įsidarbino restorane. Būtent šis darbas Christos padėjo galutinai nuspręsti: savo ateitį ir gyvenimą susieti su kulinarija. Metęs ekonomikos studijas, jis dvejus metus mokėsi vienoje garsiausių Le Monde kulinarijos mokyklų Atėnuose, ten buvo vienas iš geriausių mokinių, vėliau savo žinias tobulino Paryžiuje.

Grįžęs į Graikiją jis įsidarbino pripažintame ir nacionaliniu apdovanojimu įvertintame restorane prabangiame St.George Lycabettus Boutique viešbutyje, o laisvadieniais dirbdavo kituose restoranuose. ,,Tai buvo neįkainojama  patirtis. Dirbdamas ten, turėjau galimybę pasisemti žinių iš Vasilis Milios,vieno geriausių Graikijos šefų’’, – prisimena Christos. Ten Christos dirbo 2,5 metų, po to buvo pašauktas į armiją, o grįžęs vėl ėmėsi vyresniojo virėjodarbo jau kitame, taip pat penkių žvaigždučių restorane. Po to sekė karjera dar dviejuose restoranuose, kur vasaros sezoną baigė paaukštintas iki virtuvės šefo pareigų ir po dviejų metų, vedinas savo aistros gaminti, atvyko į Vilnių.

Į Lietuvą atvedė nauja verslo koncepcija

Nors anksčiau Christos nebuvo pažįstamas su turkų verslininku Utku Boyra, juos suvedė… aistra maistui. ,,Mes iš  Graikijos į Lietuvą importuojame alyvuoges, alyvuogių aliejų bei dalį kitų produktų. Savo viešnagės pas partnerius metu susipažinome su Christos, papasakojome savo verslo viziją, koncepciją bei ateities planus, Christos tai patiko ir jis sutiko kartu dirbti’’, – džiaugiasi Utku, puikiaižinodamas, kad kiekvieno restorano sėkmė priklauso nuo gero ir tinkamo šefo.

Nors Christos tuo metu teko rinktis tarp šio pasiūlymo ir darbo Londone, jis pasirinko Vilnių. ,,Kodėl? Jūsų šalyje matau daug potencialo, įdomu kartu tapti šio verslo modelio pradininkais Lietuvoje, tai tarsi žingsnis į priekį. Mes dalijamės savo verslo planais, šios vietos ateities idėjomis ir jos sutampa.Be to, man patinka jūsų šalis, čia galima stebėti visus keturis metų laikus’’, – teigia šefas, su kuriuo virtuvėje dirba dar penkių lietuvių komanda.

Turkų virtuvėje – itin gerai subalansuotas maistas

Utku ir Christos įsitikinę, kad turkams ir graikams rūpi ne tik maistas – jų tautomsne mažiau svarbi jo kultūra, filosofija: ,,Mūsų šalyse maistas yra ne tik maistas – tai kultūra. Prie stalo mes praleidžiame daug laiko: kalbamės, diskutuojame, klausomės muzikos, žaidžiame. Mūsų kultūrose viskas prasideda nuo maisto.’’

Kaip vieną svarbausių turkiškos virtuvės ypatumų šefas įvardija labai gerai subalansuotą maistą: ,,Viduržemio regiono šalių virtuvė yra geriausia pasaulyje dėl subalansuoto daržovių, mėsos, žuvies kiekio mityboje. Maisto gamybai kaip ir savo šalyse, taip ir šiame restorane mes naudojame tik sezoninius produktus. Pavyzdžiui, mes nenaudosime salotų ar pomidorų žiemą, vietoje to mes geriau rinksimės baltas džiovintas pupeles.Dėl produktų sezoniškumo savo restorano meniu atnaujiname kas tris mėnesius.

Patiekaluose naudojame nemažai ėrienos, kuri yra gan riebi, tačiau marinuojant ją citrinos sultimis, galima išvengti to sunkaus riebumo jausmo pavalgius. Tad viską, ką darome, darome ne be priežasties – mes žinome, kaip užtikrinti geriausią produkto skonį ir aromatą – tai mūsų kraujyje nuo vaikystės.’’

Restorane kasdien kepamos duona, turkų tradicinė duona pita(turk. pide, graik. pita), gaminamas airanas (turk. ayran), naminis limonadas. Visiems padažams, mėsos marinavimui naudojami tik natūralūs prieskoniai, o patiekalų gaminimui – tyras alyvuogių aliejus. Didelę dalį naudojamų produktų galima įsigyti toje pačioje restorano patalpoje esančioje parduotuvėje.,,Eastanbul’’.

Restorane – trijų tipų valgiaraščiai

Į restoraną ,,Meze’’ įvariu dienos metu užsukęs klientas patiekalus gali rinktis iš skirtingų –  pusryčių, pietų ir a la carte –valgiaraščių.

,,Visų valgiaraščiuose esančių patiekalų kokybė vienoda – tiesiog skirtingu metu mes siūlome kitokįmaistą dėl keleto priežasčių: pusryčiai iš tam tikrų produktų yra svarbūs visos dienos produktyvumui, taupydami klientų laiką pietų valgiaraščio patiekalus siūlome įsigyti tik dienos metu veikiančiame bufete, o vakarui siūlome patiekalus iš grilintos mėsos, ypatingai ėrienos’’, – pasakoja šefas Christos, – ,,Kai kurie svečiai nemėgsta ėrienos, nes jos tiesiog neteko ragauti paruoštos taip, kad atsiskleistų jos geriausios savybės. Paragavę jos pas mus, iškart pajaučia skirtumą. Teko netgi girdėti, kad mūsų pusryčiams ruošiami kiaušiniai yra ne iš Lietuvos, nes jų visai kitoks skonis – o mes juos tiesiog paruošiame kitu būdu.’’

Čia gaminami ir garsieji turkiški desertai, visus jiems reikiamus produktus galima rasti toje pačioje vietoje. ,,Mes teikiame informaciją apie kiek neįprastesnius produktus, patariame kur juos galima panaudoti ir beveik visais atvejais galime pasiūlyti paragauti patiekalų, kuriuose naudojamas dominantis ingredientas’’, – pasakoja verslininkas Utku Boyra. Anot jo, bet koks tinkamai paruoštas produktas bus skanus, tereikia žinoti kaip tą padaryti – šiomis žiniomis jie mielai dalijasi su savo klientais, taip pat organizuoja turkiško maisto gamybos dirbtuves restorano patalpose.

,,Maisto kultūra yra tarptautinė, ji neturi sienų. Geras maistas daro žmones laimingus ir jei jis patinka – kalbą rasite visame pasaulyje’’,- šypteli virtuvės šefas Christos ir kviečia išmėginti patiekalų iš naujojo restorano valgiaraščio.

Bulvių topları.Patiekalas iš vaikystės – puri bulvių košė, paskaninta geltonu kreminiu Kasar sūriu, apkepta su kiaušiniu ir džiūvėsėliais. Restorane patiekiama su karštu pomidorų padažu.

Karışık Izgara.Kepimo menas vienoje lėkštėje – skirtingai paruošta mėsa (ėrienos kumpis, çöp şiş, köfte, şiş kebab), patiekta su kvietinėmis kruopomis ir namine turkų tradicinė duona pita.

Burma baklava.Paskutinis, bet labiausiai įsimintinas kąsnis. Skanėstas iš skirtingų tekstūrų: traškios tešlos lapeliai, pagardinti pistacijomis bei padengti puikiu sirupu.

 

1 15
- +
DalintisDalintis
Ankstesnė naujiena

„Rail Baltica“ projektas turi būti įvykdytas iki 2025 metų

Sekanti naujiena

Alytuje nebeliks netvarkingų ir neestetiškos išvaizdos kioskų

Panašios naujienos

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Lietuvių kūrėjai žengė į nišinę parfumeriją: kuria ne masėms, o ieškantiems išskirtinumo
Grožis

Lietuvių kūrėjai žengė į nišinę parfumeriją: kuria ne masėms, o ieškantiems išskirtinumo

2025-05-15
Įdomu

Paaiškėjo, kurie geriausi šefai atstovaus Lietuvai prestižiniame konkurse

2025-05-09
Gyvenimas

Kurie zodiako ženklai apdovanoti puikia sveikata, o kuriems ne taip pasisekė?

2025-04-29
Tirpioji kava yra tikra kava: ekspertės siūlo geriau pažinti šį gėrimą
Gyvenimas

Tirpioji kava yra tikra kava: ekspertės siūlo geriau pažinti šį gėrimą

2025-04-28
Sekanti naujiena
Alytuje nebeliks netvarkingų ir neestetiškos išvaizdos kioskų

Alytuje nebeliks netvarkingų ir neestetiškos išvaizdos kioskų

VĮ „Mūsų amatai“ pradėjo darbą naujas direktorius

VĮ „Mūsų amatai“ pradėjo darbą naujas direktorius

Skaitoma

Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
Nematomos būsto remonto grėsmės: kaip išvengti nuostolių ir konfliktų su kaimynais?

Nematomos būsto remonto grėsmės: kaip išvengti nuostolių ir konfliktų su kaimynais?

2025-06-02
Arbūzų auginimas Lietuvoje

Arbūzų auginimas Lietuvoje

2020-08-27
Iš mokytojo – į partizanus. Ko mokina A. Ramanausko-Vanago pasirinkimas?

Iš mokytojo – į partizanus. Ko mokina A. Ramanausko-Vanago pasirinkimas?

2025-06-04
Virtualios realybės patirtis „Pasaulių Sutvėrimas“ atvyksta į Trakus

Virtualios realybės patirtis „Pasaulių Sutvėrimas“ atvyksta į Trakus

2025-05-23

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Apie Dainavos gidą

Naujienos

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Ką daryti, jei jau nudegėte saulėje? Keletas gudrybių padės išvengti diskomforto

Ką daryti, jei jau nudegėte saulėje? Keletas gudrybių padės išvengti diskomforto

2025-06-05

Skaitomiausia

Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
Nematomos būsto remonto grėsmės: kaip išvengti nuostolių ir konfliktų su kaimynais?

Nematomos būsto remonto grėsmės: kaip išvengti nuostolių ir konfliktų su kaimynais?

2025-06-02
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas