Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Pirmadienis, 15 gruodžio, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Naujienos » Kūčių stalas lengvai pagal tinklaraštininkę „Ant medinės lentelės“: įtiks visai šeimai

Kūčių stalas lengvai pagal tinklaraštininkę „Ant medinės lentelės“: įtiks visai šeimai

Paulius Liškauskas
2025-12-15
Receptai
Laikas: 6 min skaitymo
Ant Medinės Lentelės nuotr.

Ant Medinės Lentelės nuotr.

FacebookTwitter

Ruošiantis svarbioms metų šventėms, maisto gaminimas gali tapti nemenku iššūkiu: reikia apgalvoti skanų, bet nebrangų meniu ir įvertinti, kaip nepriruošti per daug. Prekybos tinklo „Iki“ ambasadorė, populiaraus maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ (AML) autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė siūlo palengvinti šią užduotį. Ji pasidalijo net 7 receptais, kurie be didelių išlaidų bet kurį šių metų Kūčių stalą pavers išties įsimintinu.

 

Šventinis AML meniu Kūčių stalui – kasmetė pirkėjų itin laukiama tinklo tradicija, skaičiuojanti jau 9-us metus. Tinklaraštininkė pasakoja, kad šįkart receptų kūrybai ją įkvėpė noras šalia nuo seno mylimų Kūčių patiekalų namiškius nustebinti šiuo tuo nauju.

 

„Kaip ir kasmet, Kūčių meniu sudarytas gerbiant tradicijas – t. y. patiekalai gaminami be mėsos, kiaušinių ir pieno produktų. Palieku erdvės jūsų šeimos tradiciniams patiekalams, o čia siūlau šį tą naujo, ryškaus ir labai skanaus tiems, kurie nori šalia tradicijų matyti ir šį tą modernesnio“, – sako K. Pišniukaitė-Šimkienė.

 

Lietuviai ištikimi karta iš kartos perduodamos Kūčių tradicijoms, bet jau ne vienerius metus stiprėja ryški tendencija – stalą pagyvina ir šiuolaikiniais, originaliais patiekalais, pastebi Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

Ant Medinės Lentelės nuotr.

„Šiemet apklausėme savo lojalius pirkėjus, be ko jie neįsivaizduoja Kūčių ir Kalėdų stalo. Dauguma vardijo tai, kas yra tikri šių švenčių simboliai ir prieš šventes gausiai dedami į pirkinių krepšelius: kūčiukus, silkę, kisielių, baltąją mišrainę, kalėdinę antį ar viščiuką. Tačiau ir kitų šalių gurmaniškos tradicijos pildo lietuvių stalus: šalia meduolio ar aguoninio pyrago gyventojai ant stalo deda ir itališką „panettone“ pyragą, greta žuvies patiekalų įsitaiso krevetės, kitos jūros gėrybės, o užkandžių stalą paįvairina gurmaniški prancūziški sūriai bei skanėstai su trumais“, – besikeičiančius įpročius apžvelgia G. Kitovė.

 

Įrodydama, kad gardiems ir jau vien išvaizda viliojantiems patiekalams visai nebūtinos didelės išlaidos, K. Pišniukaitė-Šimkienė pasidalijo ir savo pirkinių sąrašu Kūčių patiekalams. Nors meniu – gausus ir įvairus, tačiau sąrašas nėra ilgas. Norėdama ne tik sutaupyti, bet ir nešvaistyti maisto, ji tuos pačius produktus panaudoja keliems patiekalams. Pavyzdžiui, avinžirniai puikiai tiks ir humusui, ir salotoms, o žalieji žirneliai – tiek užkandžiui, tiek garnyrui prie pagrindinio patiekalo.

 

„Meniu skirtas 4–6 asmenims ir apgalvotas taip, kad būtų šventiškas, bet taupus, o gamyba – gana greita ir lengva. Tad jums belieka iš sąrašo išsibraukti tai, ką jau turite namuose, įsigyti likusius produktus ir per šventes mėgautis maisto gamyba be jokio galvos skausmo“, – sako AML autorė ir dalijasi idėjomis.

 

Šiais metais Kūčių stalui „Iki“ ambasadorė siūlo išbandyti:

 

  • Žaliųjų žirnelių humusą
  • Vieno kąsnio skrebučius su žaliųjų žirnelių humusu ir lašiša
  • Brusketas su česnakinėmis krevetėmis
  • Bulvių traškučius su avokadų kremu ir ikrais
  • Silkės, bulvių ir burokėlių mišrainę
  • Keptos duonos salotas su tunu ir avinžirniais
  • Lašišą kokosų pieno padaže su žirnių tyre

 

Žirnelių humusas

Ant Medinės Lentelės nuotr.

Reikės: 1 skardinės avinžirnių su skysčiu, 1 stiklinės šaldytų žirnelių, 2 v. š. „tahini“, 2 skiltelių česnako, 2 v. š. alyvuogių aliejaus, 2 v. š. citrinos sulčių, 3/4 a. š. druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų, patiekimui: lukštentų kanapių sėklų, granato sėklų, daigų,  grissini lazdelių.

Gaminame:

  1. Žirnelius atšildome.
  2. Visus ingredientus dedame į maisto smulkintuvą ir sutriname iki vientisos masės.
  3. Dalį humuso atidedame antram receptui, jei gaminsite.
  4. Patiekiant apšlakstome alyvuogių aliejumi, pabarstome lukštentomis kanapių sėklomis, granatais ir daigais.

 

Vieno kąsnio skrebučiai su žaliųjų žirnelių humusu ir lašiša

Ant Medinės Lentelės nuotr.

Reikės: 6 plikytos duonos riekių, 1 skiltelės česnako, žirnelių humuso (receptas aukščiau), 100 g sūdytos lašišos, marinuotų kaparėlių, šviežių krapų.

Gaminame:

  1. Duoną supjaustome ir paskrudiname 180 laipsnių orkaitėje su vėjelio funkcija 5 minutes.
  2. Apskrudusią duoną įtriname česnaku.
  3. Ant duonos skrebučių tepame žirnelių humusą, dedame lašišą, kaparėlių ir šviežių krapų.

 

Brusketos su česnakinėmis krevetėmis

Ant Medinės Lentelės nuotr.

Reikės: 1 prancūziško batono, alyvuogių aliejaus, 100 g pesto su paprikomis ir graikiniais riešutais, 250 g šaldytų krevečių su provanso žolelėmis, šviežių daigų.

Gaminame:

  1. Krevetes atšildome.
  2. Prancūzišką batoną supjaustome riekelėmis, apšlakstome alyvuogių aliejumi ir apskrudiname 5 minutes 180 laipsnių orkaitėje.
  3. Iškepame krevetes.
  4. Kiekvieną duonos gabalėlį aptepame pesto, uždedame krevečių ir puošiame daigais.

 

Bulvių traškučiai su avokadų kremu ir ikrais

Ant Medinės Lentelės nuotr.

Avokadų kremui reikės: 1 gerai prinokusio avokado, 1 skiltelės česnako, 2 v. š. alyvuogių aliejaus, 2 v. š. citrinos sulčių, druskos, pipirų.

Traškučiams reikės: bulvių traškučių su trumais arba rozmarinais, ikrų, daigų.

Gaminame:

  1. Ruošiame avokadų kremą: visus ingredientus dedame į maisto smulkintuvą ir sutriname iki vientisos masės.
  2. Ant didesnių bulvių traškučių tepame avokadų kremą, puošiame ikrais ir daigais

 

Silkės, bulvių ir burokėlių mišrainė

Ant Medinės Lentelės nuotr.

Reikės: 300 g bulvių, 240 g silkės be aliejaus, 150 g virtų burokėlių, 150 g marinuotų agurkėlių, 1 rūgštesnio obuolio, 2 skiltelių česnako, saujelės šviežių krapų, 4 v. š. augalinio majonezo, 1 a. š. Dižono garstyčių, 2 v. š. citrinos sulčių, druskos, pipirų, ikrų papuošimui.

Gaminame:

  1. Išverdame bulves su lupenomis. Joms atvėsus nulupame ir supjaustome smulkiais kubeliais.
  2. Taip pat supjaustome ir silkę, virtus burokėlius, marinuotus agurkėlius ir obuolį.
  3. Įtarkuojame česnakus, beriame krapus ir sumaišome su majonezu, garstyčiomis, citrinos sultimis, druska ir pipirais.
  4. Patiekiant viršų papuošiame ikrais.

 

Keptos duonos salotos su tunu ir avinžirniais

Ant Medinės Lentelės nuotr.

Reikės: 6 plikytos duonos riekių, 1 v. š. alyvuogių aliejaus, 1/2 a. š. česnako miltelių, 1 skardinės (400 g) konservuotų avinžirnių, 3 saliero lapkočių, 100 g saulėje džiovintų pomidorų, 1 pakuotės tuno alyvuogių aliejuje, 2 skiltelių česnako, 4 v. š. augalinio majonezo, 1 a .š. Dižono garstyčių, druskos, pipirų.

Gaminame:

  1. Nuo duonos nupjaustome kraštelius, supjaustome nedideliais kubeliais, sumaišome su aliejumi, druska, česnako milteliais. Paskleidžiame ant kepimo popieriaus ir kepame 180 laipsnių orkaitėje su vėjelio funkcija apie 12 min, kol gražiai apskrunda.
  2. Į dubenį dedame: duonos skrebučius, avinžirnius, kubeliais pjaustytą salierą, saulėje džiovintus pomidorus, tuną, smulkintą česnaką.
  3. Sudedame augalinį majonezą, garstyčias, druską ir pipirus. Gerai išmaišome.

 

Lašiša kokosų pieno padaže su žirnių tyre

Ant Medinės Lentelės nuotr.

Lašišai reikės: 4–6 lašišos filė kepsnių (priklausomai nuo valgytojų skaičiaus), alyvuogių aliejaus kepimui, druskos, pipirų, 3 skiltelių česnako, 150 g vyšninių pomidorų, 6 vnt. saulėje džiovintų pomidorų, 1 v. š. kaparėlių, 200 g kokosų pieno, 50 g špinatų, 1/2 a. š. maltos paprikos, 1/2 a. š. druskos.

Žirnių tyrei reikės: 2 v. š. alyvuogių aliejaus, 2 skiltelių česnako, 400 g šaldytų žaliųjų žirnelių, 110 ml daržovių sultinio, druskos, pipirų.

Gaminame:

  1. Lašišos gabalėlius pabarstome druska ir pipirais, dedame į gerai įkaitintą keptuvę su šlakeliu aliejaus ir apskrudiname po 3 – 4 minutes iš abiejų pusių. Tuomet sumažiname kaitrą, uždengiame keptuvę dangčiu ir kepame 10 minučių. Iškepusią lašišą atidedame.
  2. Ruošiame padažą: įkaitiname alyvuogių aliejų, įtarkuojame česnaką ir kepiname minutę. Sudedame perpus perpjautus pomidorus ir kepiname 2 minutes. Pomidorai turi suminkštėti, bet ne per daug sutižti. Dedame smulkintus saulėje džiovintus pomidorus, kaparėlius. Supilame kokosų pieną ir kaitiname viską kelias minutes, kol padažas sutirštėja. Sudedame špinatus ir pakaitiname kol špinatai lengvai susileidžia. Tuomet beriame maltą papriką ir druską. Išmaišome.
  3. Iškepusią lašišą grąžiname į keptuvę su padažu, uždengiame dangčiu ir viską pakaitiname dar kelias minutes.
  4. Ruošiame žirnių piurė: keptuvėje įkaitiname alyvuogių aliejų, įtarkuojame česnaką ir kepiname minutę. Dedame žirnelius, pilame sultinį, beriame druskos ir pipirų. Uždengiame ir verdame 4 min. Pilame viską į maisto smulkintuvą ir sutriname iki vientisos masės.

 

PIRKINIŲ SĄRAŠAS:

 

Duonos / konditerijos gaminiai:

Plikyta duona – 1 pakuotė

Prancūziškas batonas – 1 vnt.

 

Vaisiai ir daržovės:

Bulvės – 300 g

Virti burokėliai – 1 pakuotė

Avokadas – 1 vnt.

Salieras – 1 vnt.

Vyšniniai pomidorai – 150 g

Česnakai – 2 vnt.

Špinatai – 1 pakuotė

Gražūs daigai – 1 pakuotė

Krapai – 1 pakuotė

Citrinos –  2 vnt.

Granatas – 1 vnt.

Obuolys – 1 vnt.

 

Žuvis ir jų produktai:

Silkių filė be aliejaus – 240 g pakuotė

Sūdyta lašiša – 100 g pakuotė

Mėgstami ikrai – 1 maža pakuotė

Lašišos filė –  4–6 kepsniai (pagal valgytojų skaičių)

 

Bakalėja: 

Augalinis majonezas – 1 pakuotė

„Tahini“ pasta – 1 pakuotė

Tirštas kokosų pienas – 1 pakuotė

Alyvuogių aliejus – 1 pakuotė

Lukštentos kanapių sėklos – 1 pakuotė

Konservuoti avinžirniai – 2 skardinės

Marinuoti agurkėliai – 1 pakuotė

Marinuoti kaparėliai – 1 pakuotė

Saulėje džiovinti pomidorai – 1 pakuotė

Druska – 1 pakuotė

Pipirai – 1 pakuotė

Česnako milteliai – 1 pakuotė

Malta paprika – 1 pakuotė

Daržovių sultinys – 1 pakuotė

Grissini lazdelės – 1 pakuotė

Pesto su paprikomis ir graikiniais riešutais – 1 pakuotė

„Billa Premium“ bulvių traškučiai – 1 pakuotė

Dižono garstyčios – 1 pakuotė

Tunas alyvuogių aliejuje – 1 pakuotė

 

Šaldyti produktai:

Šaldytos krevetės su provanso žolelėmis – 1 pakuotė

Šaldyti žirneliai – 1 pakuotė.

Žymos: Kūčių stalas
DalintisDalintis

Panašios naujienos

Kūčių stalo karalienė žuvis: du lengvi receptai orkaitėje
Receptai

Kūčių stalo karalienė žuvis: du lengvi receptai orkaitėje

2025-12-14
Sotu, skanu ir pigu: pupelių troškiniai, kurie pranoks lūkesčius
Receptai

Sotu, skanu ir pigu: pupelių troškiniai, kurie pranoks lūkesčius

2025-11-30
Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje
Receptai

Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje

2025-11-11
Receptai

Pusryčiams, pietums ir vakarienei: 3 išradingi receptai iš bulvių

2025-11-06
Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu
Receptai

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

2025-11-04
Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais
Laisvalaikis

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

2025-10-31

Skaitoma

Juodieji išpardavimai: dauguma sakė nieko nepirks, bet išleido trečdaliu daugiau nei pernai

Juodieji išpardavimai: dauguma sakė nieko nepirks, bet išleido trečdaliu daugiau nei pernai

2025-12-13
„Michelin“ pelnęs šefas T. Eidukevičius atskleidė savo firminį kalėdinį desertą

„Michelin“ pelnęs šefas T. Eidukevičius atskleidė savo firminį kalėdinį desertą

2025-12-12
Tyrimas: nesulaukus eilės pas gydytoją 4 iš 10 gyventojų yra pablogėjusi sveikata

Tyrimas: nesulaukus eilės pas gydytoją 4 iš 10 gyventojų yra pablogėjusi sveikata

2025-12-11
Finansai

Penki keliai po pensijų reformos: kurį pasirinkti?

2025-12-09
Ne tik duobės: ką vasarą dirba kelininkai?

Ne tik duobės: ką vasarą dirba kelininkai?

2025-06-18

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Dainavos krašto naujienų portalas, skelbiantis Tau aktualias žinias ir įvykius.

Naujienos

Kūčių stalas lengvai pagal tinklaraštininkę „Ant medinės lentelės“: įtiks visai šeimai

Kūčių stalas lengvai pagal tinklaraštininkę „Ant medinės lentelės“: įtiks visai šeimai

2025-12-15
Kūčių stalo karalienė žuvis: du lengvi receptai orkaitėje

Kūčių stalo karalienė žuvis: du lengvi receptai orkaitėje

2025-12-14

Skaitomiausia

Juodieji išpardavimai: dauguma sakė nieko nepirks, bet išleido trečdaliu daugiau nei pernai

Juodieji išpardavimai: dauguma sakė nieko nepirks, bet išleido trečdaliu daugiau nei pernai

2025-12-13
„Michelin“ pelnęs šefas T. Eidukevičius atskleidė savo firminį kalėdinį desertą

„Michelin“ pelnęs šefas T. Eidukevičius atskleidė savo firminį kalėdinį desertą

2025-12-12
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas