Rugpjūtis – tikras vasariškų gėrybių piko metas. Godžiai skanaujant sultingas sodo ir daržo dovanas, norisi jų skonių ir kvapų išsisaugoti kuo ilgiau. Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad būtent rugpjūtį lietuviai įninka į konservavimą – stiklainių paklausa ryškiai išauga. Tiesa, pasistebi ir pokyčių.
„Šiuo metu esantis platus sodo ir daržo gėrybių pasirinkimas lietuvių neužliūliuoja – jie galvoja ir apie tai, ką valgys žiemą. Konservavimas, šaldymas, rauginimas ir daržovių, vaisių, uogų paruošimas žiemai – neatsiejama kiekvienos vasaros dalis. Nors ir čia šiemet juntama netipiškos lietuviškos vasaros įtaka: dėl permainingų orų nemažai derliaus vėlavo, tad ir konservuoti gyventojai pradėjo vėliau. Tačiau jis jau – pačiame įkarštyje: šviežio derliaus apstu, stiklainių kainos prasideda vos nuo keliasdešimt centų, tad vasaros skonių ir kvapų galima išsaugoti žiemai be didelių išlaidų ir vargo“, – sako G. Kitovė.
Konservavimas pastaraisiais metais išties grįžęs į madą, antrina šefė Jolita Tamoševičienė. Norime gyventi tvariau, ekologiškiau, todėl atsigręžiame į tai, ką darydavo ne viena giminės karta.
„Dažnas prisimena, kaip tėvai ar seneliai visam procesui nuo stiklainių paruošimo ir daržovių pjaustymo iki pasterizavimo skirdavo kone visą dieną. Tačiau konservavimas neprivalo būti ilgas ir sudėtingas procesas – pasiruošti atsargų žiemai galima labai paprastai, tai nereikalauja nei daug laiko, nei jėgų, nei įmantrių produktų“, – įsitikinusi J. Tamoševičienė.
Be to, šiais laikais jau rečiau kas ruošia tiek atsargų, kad jomis nukrautų ištisas lentynas rūsyje. Dažniausiai į stiklainius gėrybių dedama tiek, kiek ketinama suvalgyti iki kito sezono. Žmonės mieliau išbando daugiau skirtingų receptų, o ne kaupia kuo didesnius kiekius.
Tai, G. Kitovės teigimu, atsispindi ir pardavimuose: „Jau kelerius metus stebime tendenciją rinktis mažesnius stiklainius, tinkamus kasdieniam greitam vartojimui, todėl orientuojamės į juos. Jie leidžia patogiai paruošti reikalingą kiekį atsargų – daugelis ieško 0,33, 0,5 ar 1 l talpos stiklainių, kurių pakanka pasirūpinti skania įvairove žiemai“.
Ko nepamiršti galvojant apie atsargas stiklainiuose
Kad tikrai pavyktų ir vėstant orams galėtumėte mėgautis namų gamybos konservais, pasak „Iki“ kulinarijos šefės, svarbu ne tik geras receptas, bet ir laikytis universalių taisyklių.
Įvertinkite poreikius ir parinkite tinkamus stiklainius. Jeigu šeima – gausi, mėgsta konservuotas daržoves, galite iškart ruošti didesnius kiekius ir konservuoti didesniuose stiklainiuose. Tačiau atminkite, kad atidarytą stiklainį reikės laikyti šaldytuve, tad įvertinkite ir tai, ar jis neužims per daug vietos. Patogu konservuoti mažesniuose stiklainiuose, iš kurių gerybės suvalgysite greičiau. O jei ruošiate padažų ar uogienių – puikiai tiks ir nedidelės talpos, pusės litro ar 0,25 l stiklainiai, mat juos pradarius sunaudoti patartina kuo greičiau.
Švariai išplaukite stiklainius. Konservavimas prasideda nuo stiklainių valymo, pabrėžia šefė. Tam puikiai tinka ne tik plovikliai, bet ir paprasčiausia soda arba actas. Tereikia stiklainius palaikyti sodos ir vandens tirpale arba acto ir vandens mišinyje, tuomet kruopščiai nuplauti po tekančiu vandeniu.
Nenaudokite senų dangtelių. Nors iš pirmo žvilgsnio jie gali atrodyti kaip nauji, tačiau ne viskas pastebima plika akimi. Dažnai jie po naudojimo būna šiek tiek deformuoti – o tai gali lemti, kad jūsų vargas nueis perniek. Sandariai neuždarius konservuojamų gėrybių, jos gali lengvai sugesti.
Dezinfekuokite. Net ir nauji dangteliai jie toli gražu nėra sterilūs. Nuplaukite juos indaplovėje arba pakaitinkite karštame vandenyje tam, kad žūtų bakterijos. Tuomet dezinfekuokite juos spiritu ir gerai nudžiovinkite.
Naudokite tinkamą druską. Ji yra viena pagrindinių marinavimo sudedamųjų dalių – padeda užkirsti kelią kenksmingoms bakterijoms sunaikinti maistą, paaiškina J. Tamoševičienė. Ruošdami marinuotas ir raugintas daržoves naudokite gryną natrio chloridą – tai yra, druską be jokių priemaišų. Dažnai valgomoji druska praturtinama jodu ar sušokimą gabaliukais mažinančiomis priemonėmis, todėl geriau rinkitės akmens ar paprastą druską, kurioje nieko nėra.
Žinokite vietą ir laiką. Reikėtų ir karto pasiruošti lentyną ar vietą, kurioje bus galima išdėlioti paruoštus stiklainius tol, kol jie atvės. Labai naudinga ir kiekvieną jų pažymėti atvėsus – užrašyti, kada, kas ir galbūt su kokiais išskirtiniais prieskoniais buvo užkonservuota. Bus paprasčiau norimą stiklainį vėliau greitai susirasti.
Svarstant, nuo ko pradėti savo konservavimo ekspediciją, pomidorai – labai gera pradžia. Jie labai universalūs, mėgstami daugelio, o paruošti šias dabar derliaus pike esančias daržoves visai lengva.
„Receptų galite rasti begales, tačiau verta išbandyti ir kone paprasčiausią metodą, kuris išpopuliarėjęs internete. Tai yra greitas ir efektyvus variantas – nereikia pomidorų lupti ar išimti sėklų. Viskas pasidaro beveik savaime, tereikia supjaustyti pomidorus ir pasterizuoti. Nors jų tekstūra tikrai nebus tokia, kaip šviežių, tačiau skoniu ir kvapu jie beveik niekuo nesiskirs – gaminkite sriubas, dėkite į troškinius, padažus ir visur, kur tik sumanysite. Galite net juos sutrinti trintuvu ir gerti kaip pomidorų sultis“, – išbandyti itin lengvą receptą kviečia „Iki“ kulinarijos šefė.
Pomidorai žiemai su 10 minučių darbo
Reikės: pomidorų, česnakų, alyvuogių aliejaus, druskos.
Gaminame:
- Nuplaukite prinokusius, bet tvirtus pomidorus ir supjaustykite juos į keturias dalis, o didesnius – į aštuonias.
- Tankiai sudėkite juos į švarius, sterilius stiklainius. Dėliokite juos beveik kaip dėlionę – kruopščiai užpildant kiekvieną erdvę, stengiantis nepalikti tuščių vietų stiklainiuose. Pomidorai nusės per konservavimo procesą, ir net jei dabar atrodo, kad stiklainyje jų yra daug, jų kiekis sumažės.
- Į kiekvieną stiklainį įberkite šaukštelį druskos, įdėkite česnako skiltelių ir įpilkite alyvuogių aliejaus.
- Nuvalykite kiekvieno stiklainio viršų ir kraštus popieriniu rankšluosčių, kad nebūtų drėgmės, ir sandariai užsukite dangteliu.
- Dėkite į šaltą orkaitę užtikrindami, kad stiklainiai tarpusavyje nesiliestų. Nustatykite 130 °C temperatūrą ir kai orkaitė tiek įkais, kaitinkite 30 min. Pradarykite dureles, palikite 5 min. pravėsti, tuomet atsargiai išimkite, tvirtai užsukite dangtelius ir atvėsinkite apverstus.