Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Šeštadienis, 4 spalio, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

Paulius Liškauskas
2025-05-30
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Blauzdelės | iStock nuotr.

Blauzdelės | iStock nuotr.

FacebookTwitter

Šventiniam Tėvo savaitgaliui ar tiesiog oficialiai vasaros pradžiai norisi ko nors ypatingo ir išskirtinio. Planuoti ilgų valandų virtuvėje visai nebūtina – grilyje iškepkit tiek išvaizda, tiek skoniu įspūdį paliekančių vištienos „ledinukų“. Pasak prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, šį įdomų receptą įvertins ir norintys sutaupyti, nes jam reikės vienos pigiausių vištienos dalių – blauzdelių.

 

Nauji receptai visuomet pravers – dėl savo universalumo ir geros kainos vištiena apskritai yra viena mėgstamiausių mėsų visame pasaulyje, ypač grilio sezono metu. Šios tendencijos akivaizdžios ir Lietuvoje – ji sveikas pasirinkimas skubantiems ir taupantiems, taip pat reguliarus ingredientas ir vaikų racione.

 

„Statistika rodo, kad šviežios mėsos skyriuje vištiena pagal paklausą nusileidžia tik kiaulienai, o jos populiarumas vis auga, jį stiprina ir patrauklūs pasiūlymai. Pavyzdžiui, vien blauzdelių pernai gyventojai nupirko apie dešimtadaliu daugiau lyginant su ankstesniais metais. Jos lietuvių ypač mėgstamos, ir ši vištienos dalis pagal populiarumą nusileidžia tik filė. Šylant orams apskritai stipriai išpopuliarėja tie pasirinkimai, kurie gali keliauti ant grotelių – lietuviai mielai grilina ne tik vištienos šašlykus, bet ir sparnelius, petelius, tas pačias blauzdeles, kepsnelius“, – atskleidžia G. Kitovė.

 

Primena svarbų dalyką – ar reikia plauti vištieną?

 

Mėsos technologas Vitold Federavičius sako, kad įvairiausias vištienos dalis paruošti nesudėtinga. Tinkamai marinuota ir iškepta vištiena išliks sultinga, neišsausės, gražiai apskrus, o mėsa skaniai sugers visus jai suteikiamus prieskonius ir marinatus. Vištienos privalumas ir tai, kad jos marinuoti ilgai nereikia – skubant pakaks 20-30 minučių. Visgi, verta atsiminti keletą vištienos ruošimo taisyklių, kad grilio vakarėlis neapkarstų.

 

„Visų pirma – laikas atsikratyti seno mokymo žalią vištieną prieš ruošimą nuplauti. Tyrimai parodę, kad kaip tik darote meškos paslaugą – bakterijos nuo žalios mėsos su besitaškančiu vandeniu pasklinda žymiai plačiau“, – aiškina ilgametę patirtį turintis technologas.

 

Tačiau būtina kruopščiai plauti rankas tiek prieš imant žalią vištieną į rankas, tiek ir darbus baigus. Neplautomis rankomis nelieskite kitų produktų, jeigu vištieną pjaustote – to paties peilio, lentelės nenaudokite kitam maistui prieš tai gerai jų nenuplovus. Taip išvengsite kryžminės taršos.

 

„Labai svarbus momentas – priešingai nei jautieną ar antieną, vištieną tiesiog privalu iki galo iškepti. Tik tuomet galėsite būti tikri, kad ją saugu valgyti. Geriausią tuo įsitikinti su mėsos termometru – vidinė temperatūra turi siekti 75 laipsnius. Jeigu jo neturite, įdurkite ją šakute ar peiliu ir pažiūrėkite, ar iš jos teka skaidrios arba baltos sultys, tekstūra yra tvirta, o ne guminė. Jei jos yra rausvos, tai reiškia, kad vištiena nėra visiškai iškepusi ir reikia daugiau laiko“, – pabrėžia V. Federavičius.

 

Kas tie vištienos „ledinukai“?

 

Ieškantiems naujų idėjų, kaip paruošti nebrangias ir net vaikų mėgstamas blauzdeles, šefė Elvyra Semaška siūlo išbandyti metodą, ypač tinkantį grilio vakarėliui.

 

„Vištienos „ledinukai“ tokį pavadinimą gavo dėl to, kaip patiekalas atrodo. Skani mėsytė lieka pūpsoti ant kaulo, o jis pats nuvalomas nuo odelės ir kremzlių. Tuomet blauzdelės atrodo lyg saldainis ant pagaliuko – žaisminga ir originalu. Šitoks patiekimas ir labai patogus valgymui – nebūtinos net atskiros lėkštės ir įrankiai gausiam vakarėliui, galima valgyti ne prie stalo. Paėmus už „pagaliuko“ blauzdelę galima ją tiesiog pamerkti į mėgstamą padažą ir mėgautis“, – pasakoja E. Semaška.

 

Vištienos „ledinukams“ galite naudoti kokį tik norite marinatą – BBQ, su medumi, garstyčiomis, kario prieskoniais, saldžiarūgštį, su aštriais meksikietiškais prieskoniais, pirktiniu prieskonių mišiniu ar gaiviomis žolelėmis. „Iki“ kulinarijos šefė siūlo išbandyti ir įkvėptą Azijos skonių, kurie primins artėjančias atostogas.

 

Vištienos „ledinukai“ ant grilio

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 20 min. (+ laikas marinavimui ir kepimui)

Reikės:

  • 12 vištienos blauzdelių,
  • 3 šaukštų Dižono garstyčių,
  • 1 šaukštelio aliejaus,
  • 2 šaukštų sojų padažo,
  • druskos, pipirų,
  • sezamo sėklų.

Gaminame:

  1. Paruoškite vištienos blauzdeles – sukurkite „ledinukų“ efektą. Apipjaukite kaulą ten, kur mėsa susiaurėja. Nuo apatinės blauzdelės dalies nuimkite odelę, švariai nuvalykite kaulą nuo mėsos likučių ir kremzlių.
  2. Sumaišykite garstyčias, aliejų ir sojų padažą, marinatu aptepkite blauzdeles ir palikite marinuotis bent pusvalandį. Prieš kepant ant grotelių, blauzdeles pagardinkite druska ir pipirais.
  3. Paruoškite grilį netiesioginiam kepimui ir įkaitinkite jį iki 180–200 °C. Sudėkite vištienos „ledinukus“ į netiesioginio kepimo zoną ir kepkite apie 40-50 minučių, priklausomai nuo blauzdelių dydžio.
  4. Prieš baigiant kepti, dar kartą aptepkite blauzdeles marinatu ir pabarstykite sezamo sėklomis. Baikite kepti ir patiekite su mėgstamu padažu, šviežiomis salotomis ar kitu mėgstamu garnyru.

Skanaus!

 

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam
Receptai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01
Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17
Ar galima picą išsikepti sveikiau? Tikrai taip – futbolininkas P. Širvys nustebino firminiu receptu
Laisvalaikis

Ar galima picą išsikepti sveikiau? Tikrai taip – futbolininkas P. Širvys nustebino firminiu receptu

2025-09-07
Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą
Laisvalaikis

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

2025-09-03
Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei
Gyvenimas

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu
Gyvenimas

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25

Skaitoma

Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
„Auksalio kupke“ įvairiausiomis spalvomis suspindėjo Varėnos krašto kūrėjų darbai

„Auksalio kupke“ įvairiausiomis spalvomis suspindėjo Varėnos krašto kūrėjų darbai

2016-03-09
Šildymas

Druskininkuose prasideda šildymo sezonas

2025-09-30
Karinės pratybos

Atsparumo formulė Baltijos šalims: civilinė gynyba, ginklų prieinamumas ir karo tarnyba

2025-09-30
Krepšinis

Dzūkijos sirgaliai: ar šis sezonas bus rekordinis mūsų klubams?

2025-09-28

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Dainavos krašto naujienų portalas, skelbiantis Tau aktualias žinias ir įvykius.

Naujienos

Kokios kompetencijos gali būti naudingos kai darbo rinka nuolat keičiasi?

Kokios kompetencijos gali būti naudingos kai darbo rinka nuolat keičiasi?

2025-10-03
Spalį šalies keliuose laukiantys reidai

Spalį šalies keliuose laukiantys reidai

2025-10-02

Skaitomiausia

Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
„Auksalio kupke“ įvairiausiomis spalvomis suspindėjo Varėnos krašto kūrėjų darbai

„Auksalio kupke“ įvairiausiomis spalvomis suspindėjo Varėnos krašto kūrėjų darbai

2016-03-09
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas