Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Ketvirtadienis, 21 rugpjūčio, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

Paulius Liškauskas
2025-05-18
Įdomu, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Šaltibarščiai

Šaltibarščiai

FacebookTwitter

Silkė šaltibarščiuose? Aštrumo suteikiantys krienai, arba vietoj jų – truputis vasabio? O gal šliūkštelti mineralinio vandens? Kad šaltibarščiai nusibostų – nėra šansų, nes kartais vos vienas priedas gali šiai legendinei sriubai suteikti naujų skonių. Balandį atlikta lojalių „Iki“ pirkėjų apklausa atskleidė ne tik tai, koks kefyras ir kokie burokėliai juos gaminant yra populiariausi, bet ir kokiais nebūtinai įprastais ingredientais lietuviai skanina visą šiltąjį sezoną valdančius šaltibarščius.

 

Nesvarbu, kad orai ir kiek atvėso – lietuvių meilė šaltibarščiams neblėsta, sako Gintarė Kitovė. Į pirkinių krepšelius keliauja kefyras, burokėliai, krapų ir svogūnų laiškų ryšulėliai, žmonės perka kulinarų jau pagamintus šaltibarščius.

 

„Pardavimų statistika atskleidžia tik dalį kulinarinių šaltibarščių vingių, todėl paklausėme savo lojalių pirkėjų jų gamybos paslapčių, taip pat pakvietėme klientus drauge sukurti skaitmeninę receptų knygą „ŠaltibarštIKI enciklopedija“. Apklausa parodė, kad kas antras šaltibarščius valgo mažiausiai kartą per mėnesį, o trečdalis – net ir 1-2 kartus per savaitę. Todėl naujos idėjos, kuo praturtinti taip pamėgtą legendinę sriubą, visuomet pravers. Tiek apklausa, tiek jau siunčiami receptai patvirtino, kad šaltibarščiai lietuviams yra ne tik tradicinis patiekalas, bet ir erdvė eksperimentams, kurie kartais netgi stebina“, – sako G. Kitovė.

 

Koks kefyras populiariausias – aišku. Tačiau pilama ne tik jo

 

Nors šaltibarščiai atrodo paprasti, net ir jų pagrindui žmonės renkasi skirtingus produktus. Tiesa, svarbiausio šaltibarščių ingrediento – burokėlių – klausimu lietuviai turi aiškų favoritą. Net 7 iš 10 respondentų renkasi marinuotus burokėlius. Pusė iš jų pirmenybę teikia marinuotiems obuolių sultyse, maždaug vienodai renkasi ir tiesiog marinuotus. Tik 27 proc. apklaustųjų šaltibarščiams naudoja virtus burokėlius.

 

Kitas klausimas – kuo užpilti šį burokėlių gėrį? Apklausa parodė, kad 71 proc. naudoja specialų kefyrą šaltibarščiams, nors populiaru ir tiesiog paprastas kefyras (jis naudojamas 6 atvejais iš 10).

 

Įdomu tai, kad trečdalis sako įdedantys ir grietinės, ketvirtadalis respondentų (25 proc.) į sriubą dar įpila vandens, o 23 proc. – pieno.

 

„Apklausa parodė ir netikėtumų – atsirado ir tokių, kurie įpila pasukų, grietinėlės ar net mineralinio vandens. Kai kurie prisiekia, kad jų šaltibarščių skonis išskirtinis dėl pridėto rūgštynių sultinio, naminio natūralaus jogurto ar rūgpienio. Kiti net įpila airano“, – apie apklausos rezultatus pasakoja G. Kitovė.

 

Priedai šaltibarščiams gali gerokai nustebinti

 

Tradicinius šaltibarščių ingredientus – agurkus, kiaušinius, krapus ir svogūnų laiškus – apklaustieji papildo ir neįprastais priedais, atskleidė apklausa. 15 proc. respondentų šaltibarščių skonį paįvairina actu arba citrinos sultimis, 13 proc. deda ridikėlius, 9 proc. – rūgštynes.

 

„Įdomiausia buvo įsitikinti, kokia plati yra šaltibarščių gaminimo įvairovė. Dalis apklaustųjų į šaltibarščius deda netradicinių ingredientų – marinuotų ar raugintų agurkėlių, česnako, krienų. O štai mėsos gabalėliai, kuriuos į šaltibarščius deda latviai, pas mus nepopuliaru – juos naudojantys sakė tik 2 proc. apklaustųjų. Kai kurie mėgsta paskaninti smulkiai pjaustytu poru, o atsirado tokių, kurie šią lietuvišką sriubą pagardina japoniškuoju vasabiu ar net silke“, – pasakoja G. Kitovė.

 

Plačią lietuvių fantaziją šaltibarščių klausimu patvirtina ir plūstantys receptai į visų bendrai kuriamą skaitmeninę receptų knygą „ŠaltibarštIKI enciklopedija“. Vieni spalvą paryškina įpildami vyšnių sirupo, kiti azijietiškos egzotikos suteikia naudodami kokosų pieną, treti deda avokado. Galima rasti įvairių patarimų – pavyzdžiui, kad skonį subalansuoti padeda šiek tiek medaus, aštrumo suteiks Kajeno pipirai, o netradicinį skonį – kefyras, derinamas su pomidorų sultimis. Reikia tik kūrybiškumo, nebijoti pabandyti šį tą naujo – ir pasidalinti su kitais savo atradimu.

 

Andriaus šaltibarščiai „Kaip sirpsta vyšnios“

 

Jums prireiks: 2 l kefyro, burokėlių obuolių sultyse, 2 trumpavaisių agurkų, svogūnų laiškų, virtų kiaušinių, krapų, 80 ml vyšnių sirupo, druskos, pipirų.

Gaminimo eiga: Viską pilame į vieną puodą. Gerai išmaišome ir galiausiai pilame vyšnių sirupą. Tada šaltibarščių spalva ir skonis yra nenugalimas.

 

Emilijos šaltibarščiai su raugintais agurkėliais

 

Jums prireiks: 1 l kefyro, 300 ml graikiško jogurto, 4 virtų nedidelių burokų, 3 raugintų agurkų (nedidelių), kiek norite druskos, krapų ir svogūnų laiškų, 6 virtų kiaušinių, virtų bulvių.

Gaminimo eiga:

  1. Agurkus sutarkuoti burokine tarka (arba plonai supjaustyti), dėti į puodą.
  2. Tada supjaustyti svogūnų laiškus, krapus, sutarkuoti burokėlius, sudėti į puodą su agurkais, pilti graikišką jogurtą, kefyrą, įdėti druskos ir supjaustytus kietai virtus kiaušinius, viską išmaišyti. Patiekti su virtomis bulvėmis.

 

Živilės azijietiški šaltibarščiai su kokosų pienu

 

Jums prireiks: 200 ml kokosų pieno, 100 ml kefyro, 1 mažo burokėlio (virto arba kepto, sutarkuoto), 1 mažo agurko, 1 šaukštelio sojų padažo, 1 šaukštelio ryžių acto, česnako skiltelės (smulkintos), kapotos kalendros arba mėtų, šiek tiek čili dribsnių (jei norisi aštrumo).

Gaminimo eiga:

  1. Sumaišyk visus skysčius su pagardais.
  2. Sudėk burokėlius, agurkus, žalumynus.
  3. Atšaldyk ir patiek su ryžių trapučiais ar azijietiškais kiaušiniais.

Skanaus!

Žymos: Šaltibraščiai
DalintisDalintis

Panašios naujienos

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos
Laisvalaikis

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15
Laisvalaikis

Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

2025-08-14
Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai
Laisvalaikis

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13
Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien
Receptai

Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien

2025-08-11
7 finansiniai asmenybės tipai: ar žinote, kuris esate jūs?
Finansai

7 finansiniai asmenybės tipai: ar žinote, kuris esate jūs?

2025-08-08
Apie karalių, kuris nakvojo Merkinėje: komikse nugulė Vladislovo Vazos meilės ir mirties istorija
Įdomu

Apie karalių, kuris nakvojo Merkinėje: komikse nugulė Vladislovo Vazos meilės ir mirties istorija

2025-08-08

Skaitoma

Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
Vėjo varpeliai: istorija, simbolika ir nauda

Vėjo varpeliai: istorija, simbolika ir nauda

2024-09-25
Trakuose nelegalus verslas stabdomas gatvės atitvarais

Trakuose nelegalus verslas stabdomas gatvės atitvarais

2025-08-19
Miegas

Miego įpročiai atskleidžia, kokiam chronotipui priklausote: atraskite savo vidinį liūtą, delfiną, vilką arba mešką

2025-08-18
Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Dainavos krašto naujienų portalas, skelbiantis Tau aktualias žinias ir įvykius.

Naujienos

Regioninis verslas – ekonomikos variklis, kuriam trūksta „arklių“

Vidutinės pajamos šoktelėjo 122 eurais, bet pajamų atotrūkis tarp miestų ir regionų išlieka

2025-08-21
Lietingos vasaros padariniai kiemams: pareikalavo neplanuotų išlaidų

Lietingos vasaros padariniai kiemams: pareikalavo neplanuotų išlaidų

2025-08-21

Skaitomiausia

Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
Vėjo varpeliai: istorija, simbolika ir nauda

Vėjo varpeliai: istorija, simbolika ir nauda

2024-09-25
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas