Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Pirmadienis, 7 liepos, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Nebūsit pagalvoję, kad baklažanas gali būti toks skanus: instagramo žvaigždė Andriushim pasidalijo savo receptu

Nebūsit pagalvoję, kad baklažanas gali būti toks skanus: instagramo žvaigždė Andriushim pasidalijo savo receptu

Paulius Liškauskas
2025-03-14
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Andriaus receptas

Andriaus receptas

FacebookTwitter

Gyvename tik kartą, tad privalome valgyti skaniai – tuo įsitikinęs Andrius Šimulynas, kuris instagrame su minia sekėjų dalijasi apetitą žadinančiais receptais. Kartais net pats paprasčiausias produktas namų virtuvėje gali virsti tikru šedevru – šįkart prekybos tinklo „Iki“ ambasadorius tai įrodė į rankas paėmęs baklažaną. Vos iš kelių ingredientų, nebrangiai ir paprastai galima pasigaminti nuostabiai skanią itališką klasiką – baklažanų „parmigiana“.

 Jeigu prieš 20 metų baklažanai daugeliui atrodė gan egzotiškai, tai dabar jie tapę įprasta ir mėgstama daržove mūsų šalyje.

„Baklažanai – šiltų kraštų daržovės, todėl daugelis ją atrado kelionėse. Turkijoje ar Artimuosiuose Rytuose ragavo „Baba Ganoush“ užtepėles, Sakartvele – legendinius baklažanų suktinukus „Nigvziani badrijani“, mėgavosi jų patiekalų įvairove nuo Italijos iki Azijos šalių. Tad ir Lietuvoje jie išties populiarūs tarp vegetarų, nes vienas įdarytas baklažanas gali tapti sočiu patiekalu. Baklažanas puikiai dera ir su mėsa įvariuose troškiniuose. O pavasarėjant, jie vis dažniau gula į visų pirkėjų krepšelius – baklažanai jau tapo daržovėmis, be kurių daugelis neįsivaizduoja grilio sezono“, – pastebi G. Kitovė.

Įdomūs faktai apie baklažanus

Baklažanas – pamėgta daržovė, tačiau ji slepia ir įdomybių. „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė dalijasi 5 įdomiais faktais apie šią spalva išsiskiriančią daržovę.

Europiečiai atrado gan vėlai. Baklažanai į Europą atkeliavo tik XIII-XIV a., nors Kinijoje ir Indijoje jie buvo auginami jau nuo V a. Anuomet baklažanai augo tik šiltame klimate ir išaugdavo į nesimpatiškos išvaizdos šviesios spalvos vaisių. „Šiandien jie atrodo kur kas patraukliau, o ir baklažano spalvų paletė gerokai platesnė. Jų būna baltų, geltonų ar net žalių, tačiau Lietuvoje mums populiariausi ir geriausiai mums pažįstami – violetiniai baklažanai“, – sako J. Sabaitienė.

Tinkami net ir laikantis dietos. Pasak „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotojos, baklažanai turi daug skaidulų, kurios padeda užtikrinti sveiką virškinimo sistemos veiklą, o harmoningas vaisiuje esančių angliavandenių ir skaidulų balansas padeda palaikyti tinkamą cukraus kiekį kraujyje. Kadangi šis vaisius neturi nė kiek riebalų ir cholesterolio, baklažanus vertėtų įtraukti į savo meniu, kai bandote numesti svorio. Baklažanas turi mažai kalorijų: 100-te gramų jų tik 24-ios. Baklažanuose gausu vandens – jis sudaro stulbinančius 92,4 proc.

Kaip išsirinkti skanų baklažaną. Kai renkatės baklažanus, atkreipkite dėmesį į jų išvaizdą. Sveiko baklažano odelė turi būti lygi, tampri, tamsiai violetinės spalvos ir be pastebimų išorinių pažeidimų, o lapeliai – šviesiai žali ir neapdžiūvę. Baklažanas turėtų būti tvirtas – minkštas vaisius yra pernokęs, todėl bus gerokai kartesnis. Tinkamai sunokusio vaisiaus minkštimas būna baltas, o sėklyčių jame beveik nebūna. Neprinokusį baklažaną galite laikyti kambario temperatūroje ir per kelias dienas jis sunoks, atkreipia dėmesį J. Sabaitienė.

Naudingi organizmui. Kaip ir daugelis kitų natūralios kilmės augalų, baklažanas turi daug naudingų maistinių medžiagų. Be vitaminų A, C, B1, B3, B6, B9 ir K, mineralų magnio, kalio, kalcio, vario, geležies, skaidulų bei antioksidantų, baklažanuose randama ir išskirtinės maistinės medžiagos – fitonutriento nasunino. Ši medžiaga reikšmingai gerina pažinimo funkciją bei psichinę sveikatą.

Baklažanas – itin universalus. Dažniausiai baklažano griežinėliai kepami keptuvėje, neretai ir orkaitėje arba grilyje, o kartais iš šio vaisiaus gaminama pasta. Baklažanai dėl savo kempinės tekstūros linkę sugerti riebalus, todėl kepimui vertėtų rinktis tik aukštos kokybės aliejų, o iškepusius griežinėlius išdėlioti ant popierinio rankšluosčio, kad šis sugertų riebalų perteklių. Orkaitėje baklažanus galite kepti kartu su pomidorais arba paprikomis, o vasarą keptas baklažanas puikiai tiks salotose su alyvuogėmis.

Traški baklažanų „parmigiana“ pagal Andrių Šimulyną

Jei pavasarėjant norisi kažko lengvo, bet kartu ir komfortiško bei sotaus, A. Šimulynas siūlo įkvėpimo pasisemti iš vienos mėgstamiausių pasaulio virtuvių – virtuoziškai gaminančių italų.

„Baklažanai yra tarsi daržovė–kempinė, kuri sugeria daugybę skonio, todėl net ir patiekalas be mėsos, bet su tinkamais priedais bus išraiškingo, ryškaus skonio. Jeigu norite autentiškos neapolietiškos klasikos, iškeptus baklažanus galite kepimo inde susluoksniuoti su pomidorų padažu ir mocarela bei dar pakepti orkaitėje, kad viskas pradėtų burbuliuoti. Tačiau šis patiekalas lengvai pasiduoda improvizacijoms, todėl siūlau išbandyti jo versiją su mažiau sūrio ir daugiau traškumo“, – kviečia A. Šimulynas.

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: apie 1 val.

Reikės:

  • 2 baklažanų,
  • 2 pakuočių vynuoginių pomidorų,
  • 1 česnako galvos,
  • alyvuogių aliejaus bei aliejaus kepimui,
  • 2 kiaušinių,
  • džiūvėsių,
  • miltų,
  • druskos, pipirų.

Nebūtina, bet tinka:

  • kietasis sūris,
  • švieži baziliko lapeliai.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių su vėjelio funkcija.
  2. Baklažanus subadykite peiliu, kad nesprogtų kepant. Pomidorus bei česnaką (su nupjauta viršūnėle) gausiai apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska, pipirais ir pašaukite kepti apie 40 min., kol pomidorai apskrus, česnakas suminkštės, o baklažanas dar išlaikys formą.
  3. Pomidorus su česnakais sumalkite trintuve ir pagardinkite druska bei pipirais. Baklažanus nulupkite (palikite kotelius, kad būtų už ko palaikyti) ir lengvai suplokite šakute – formuokite panašiai kaip karbonadą.
  4. Tada juos apvoliokite miltuose, kiaušinio plakinyje bei džiūvėsiuose ir kepkite keptuvėje su daug aliejaus arba gruzdintuvėje iki kol gražiai paruduos ir apskrus. Patiekite lėkštėje ant padažo ir su gausiu tarkuoto sūrio sluoksniu bei baziliko lapeliu ant viršaus.

Skanaus!

 

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus
Receptai

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

2025-07-01
Skonis – lyg mamma mia! „Running Vita“ pataria, kaip į savo virtuvę lengvai įnešti dalį Italijos
Laisvalaikis

Skonis – lyg mamma mia! „Running Vita“ pataria, kaip į savo virtuvę lengvai įnešti dalį Italijos

2025-06-22
Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus
Receptai

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Laisvalaikis

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18
Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę
Receptai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12

Skaitoma

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

2025-07-01
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
Kaip greičiau susitaupyti pradiniam būsto įnašui: 5 realūs būdai

NT kaip investicija: kokie ženklai išduoda, kad būsto vertė kils

2025-07-02
papuošalai

Patarimai, kaip priderinti papuošalus prie kiekvienos aprangos

2022-09-02
dviratis

Kuo skiriasi moteriškas dviratis nuo vyriško?

2022-03-12

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Dainavos krašto naujienų portalas, skelbiantis Tau aktualias žinias ir įvykius.

Naujienos

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

2025-07-02
Kaip greičiau susitaupyti pradiniam būsto įnašui: 5 realūs būdai

NT kaip investicija: kokie ženklai išduoda, kad būsto vertė kils

2025-07-02

Skaitomiausia

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

2025-07-01
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas