Kai dienos trumpėja, o oras vėsta, šildantis, aromatingas troškinys tampa tikra rudens atgaiva. Virtuvės entuziastas, keliautojas ir maisto kultūros žinovas Vytaras Radzevičius tiki, kad troškinys – tai ne tik šildantis patiekalas, bet ir būdas pasimėgauti vietiniais, sezoniniais skoniais, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
„Ruduo be troškinio – kaip rinkimai be biuletenių”, – sako V. Radzevičius ir priduria, jog nors yra įvairių troškinio derinių, bet rudenį jis stengiasi gaminti iš to, kas auga Lietuvoje ir yra įprasta. – „Pagrindinė troškinio daržovė – bulvė, o šalia jos – morkos, pastarnokai, saliero gumbai, cukinija, moliūgas, svogūnai, česnakai, porai, baltagūžis kopūstas. Spalvų pernelyg nemaišau, tad burokėlius geriau pasilieku sriubai.“
Anot pašnekovo, tobulas rudeninis ingredientas – grybai, kurių šiais metais itin daug: „Aš jų ir prisidžiovinau, ir baravykų kotų prišaldžiau patarkavimui į troškinius ar sriubas. Žinoma, nepamirštu ir prieskonių. Kadangi mėgstu aštriau – įberiu čili dribsnių. Taip pat mėgstu čiobrelius, rozmarinus ar kmynus. Be lauro lapų irgi neapsieinu, bet daug prieskonių nemaišau. Stengiuosi išgauti vieną skonį.“
Orkaitėje keptos daržovės, pasak V. Radzevičiaus, suteikia troškiniui daugiau skonio, intensyvumo ir tirštumo. O kepintas svogūnas su visais lukštais atskleidžia dar spalvingesnę skonių paletę.
Tobuli troškinio ingredientai
Virtuvės entuziastas V. Radzevičius itin mėgsta kiaulienos šonkauliukus arba kiaulienos dešreles troškinyje.
„Antroje vietoje vištiena, kuri tobulai tinka troškiniams. Iš žuvies renkuosi menkę stambiais gabalais, kad išliktų jos struktūra. Vegetariškai ar net veganiškai alternatyvai renkuosi indišką dhalas iš raudonųjų lęšių. Juos paspirginu ant lydyto sviesto ir smulkiai pjaustytų svogūnų. Kai jie suminkštėja – patroškinu smulkintas daržoves, užpilu vandens ir užvirinu. Tada belieka pridėti kokoso pieno, ciberžolės, kumino, imbiero, druskos ir viską patroškinti iki lęšių minkštumo“, – pataria keliautojas.
Gardus ir rudeniškas: daržovių troškinys su vištiena
Auksinio rudens proga „Lidl“ ambasadorius, virtuvės entuziastas V. Radzevičius kviečia pasigaminti kvepiantį ir šildantį daržovių troškinį su vištiena. Jo teigimu, prie šio patiekalo puikiai tiks birūs ryžiai arba balta duona, pavyzdžiui, prancūziškas batonas.
„Lauži ir dažai į troškinio skystį. Neįtikėtinai skanu! Žinoma, troškinys bus dar skanesnis, jei jo gaminimui naudosite gerą sultinį ar truputį padauginsite sviesto. Svarbu nepamesti kantrybės ir lėtumo – lėtas virimas ir žema temperatūra yra kelias į sėkmę bei mėsos minkštumą. Na, ir dar vienas patarimas: suminkštėti linkusias daržoves į troškinį dėkite pačioje pabaigoje“, – pataria V. Radzevičius.
Šiam patiekalui pagaminti jums reikės:
- 500 g vištienos
- 2 morkų
- 1 svogūno
- 1 cukinijos
- 2-3 bulvių
- 3-4 česnako skiltelių
- 400 ml pomidorų tyrės arba konservuotų pomidorų
- 2-3 šaukštų aliejaus
- 500 ml vandens arba sultinio
- Druskos, pipirų, čiobrelių pagal skonį
- Sviesto arba aliejaus pagal skonį
- Pirmiausia vištieną supjaustykite kubeliais ir keliaukite prie daržovių ruošimo. Daržoves: morkas, cukiniją, bulves supjaustykite nedideliais gabalėliais. Vėliau susmulkinkite svogūną ir česnaką.
- Keptuvėje arba puode įkaitinkite aliejų. Ten sudėkite svogūną ir česnaką ir kepkite, kol jie suminkštės ir gražiai pageltonuos.
- Į keptuvę įdėkite vištieną ir kepkite, kol ji taps auksinės spalvos. Į puodą taip pat įdėkite morkas ir bulves. Kepkite dar 5–7 minutes, o poto sudėkite ir supjaustytą cukiniją.
- Galiausiai supilkite pomidorų tyrę arba konservuotus pomidorus, vandenį arba sultinį.
- Troškinį pagardinkite druska, pipirais ir čiobreliais.
- Uždengite puodą ir troškinkite ant vidutinės ugnies apie 30–40 minučių, kol daržovės vištiena taps minkšti.
- Paruošus troškinį, išpilstykite jį į dubenėlius, prieš patiekiant į stalą, galite papuošti ir žalumynais.
Skanaus!