Naujausios technologijos virtuvėje suteikia galimybę ne tik lengviau pagaminti maistą ir skaniau valgyti. Inovatyvios funkcijos įvairiuose buities prietaisuose taip pat leidžia ruošti maistą tvariau, taupant energijos išteklius.
Prekybos tinklo „Senukai“ ekspertai pristato 7 iššūkius virtuvėje, su kuriais moderni maisto ruošimo įranga padės susidoroti greičiau ir paprasčiau.
#1. Lengviau gaminkite
Specialistai pasakoja, kad kai kuriose šiuolaikinėse kaitlentėse yra sumontuoti specialūs sensoriai, kurie užfiksuoja, kad puodas užvirė. Vos užvirus maistui puode, kaitlentė pati sumažina kaitrą, kad maistas nepervirtų, jis neišbėgtų iš puodo ir nesviltų ant paviršiaus.
Ko gero daugeliui yra tekę prisvilinti pirmą blyną. Taip nutinka todėl, kad mes nežinome, kada keptuvė tinkamai įkaitusi, tad tešlą įpilame per anksti ir per vėlai. Kai kurie gamintojai kaitlentėse pristato naują funkciją – tolygią maisto gaminimo kaitrą. Tokiu atveju mes būname informuoti, kai keptuvė įkaista iki norimos kaitros, tad pirmas blynas niekada neprisvils.
#2. Valgykite sveikiau
Kaip atkreipia dėmesį ekspertai, sveikiau maistą ruošti garuose, nes nėra naudojami riebalai. Taip pat tokiu būdu maisto produktai išsaugo naudingąsias medžiagas. Tad norint valgyti sveikiau, verta išbandyti orkaičių bei karšto oro gruzdintuvių funkciją – maisto ruošimą garuose.
Dar viena technologija, padedanti išsaugoti maistines medžiagas – vakuumavimas. Šiuolaikinių vakuumatorių dėka rudens gėrybės nepraras naudingųjų savybių jas sušaldant žiemai. Tad ir atvėsus orams galima pasilepinti vitaminizuotomis uogomis, vaisiais bei daržovėmis.
#3. Pagaminkite greičiau
Inovacija, padėsianti išvengti ilgo stovėjimo prie puodų – karšto oro gruzdintuvės su dviem stalčiais. Jose galima gaminti du patiekalus, jiems nustačius skirtingas programas. Tad vienu metu galima paruošti maistą pagal skirtingus šeimos narių poreikius.
Maisto gamyba užtrunka trumpiau jį ruošiant garuose. Šią funkciją turi tiek šiuolaikinės gruzdintuvės, tiek orkaitės.
#4. Taupykite energijos išteklius
Specialistai pastebi, kad didžiausios išlaidos patiriamos ne įsigyjant virtuvės įrangą, o jos naudojimo metu, vartojant elektrą, vandenį. Todėl jie pataria rinktis aukštesnės energetinės klasės įrangą, padedančią taupyti išteklius.
Vis dar dažnai žmonės galvoja, kad indaplovė suvartoja daugiau vandens plaudama indus, nei sunaudojama juos plaunant rankomis. Tiesa yra visai kita – vieno ciklo metu indaplovės vidutiniškai sunaudoja 8-12 l vandens, o plaunant rankomis išleidžiame net iki 10 kartų daugiau vandens.
Dar vienas būdas taupyti išteklius – trumpiau ruošti maistą. Kai kurios kaitlentės gali informuoti, kada laikas uždengti puodą, kad vanduo užvirtų greičiau. O jei kepame maistą nustatę reikalingą laiką, likus minutei iki kepimo pabaigos, kaitlentė ar orkaitė pati išsijungia ir likusį laiką naudoja sukauptą šilumą maisto gamybai tęsti. Taip taupoma elektros energija.
Žinovai skaičiuoja, kad apie 20 proc. mažiau elektros energijos sunaudojama maistą ruošiant garuose, tad tokiu būdu reikėtų gaminti maistą ne tik siekiant sveikiau maitintis, bet ir dėl mažesnių sąskaitų.
Verta ne tik taupyti energijos išteklius, bet ir tausoti maistą. Šiuolaikinių technologijų dėka šaldytuvuose palaikomas optimalus drėgmės lygis, kad maistas nedžiūtų ir išliktų šviežias kuo ilgiau. Išsaugoti paruoštą maistą ilgiau padeda ir vakuumavimo inovacija.
#5. Ruoškite maistą neturėdami patirties
Kai kuriuose karšto oro gruzdintuvių, kaitlenčių ir orkaičių modeliuose yra įmontuoti asmeniniai virtuvės asistentai, leidžiantys maistą ruošti net neturint tam reikalingų įgūdžių. Įrenginyje tereikia pasirinkti, kokį maisto produktą norite gaminti, ir jums bus pateikti žingsniai, ką po ko daryti. Jei norite kepti vištieną, reikės nustatyti jos svorį ir prietaisas pats parinks, kokia tinkamiausia gaminimo programa, kepimo laikas, rekomenduojama temperatūra kepamam produktui yra tinkamiausia.
O jei verdame kiaušinius, išmani kaitlentė gali informuoti, kada puodas užvirė, patarti, kada laikas uždengti puodo dangtį. Taip pat galima nustatyti, kokio kietumo norėsite – kietų, vidutiniškai išvirtų ar skystų kiaušinių. Ir galiausiai informuoja, kai jie išverda.
#6. Praleiskite mažiau laiko virtuvėje
Norite gamindami maistą mažiau laiko leisti virtuvėje? Tokią galimybę suteikia orkaitėse sumontuotų vaizdo kamerų inovacija. Tokiu būdu galima stebėti maisto gamybos procesą būnant kitame kambaryje, išmaniajame įrenginyje. Ir, jei reikia, nuotoliu prailginti kepimo laiką ar nutraukti gamybos procesą, atsižvelgus, kaip patiekalas atrodo.
#7. Įdėkite mažiau pastangų
Jei anksčiau ledų gamyba namuose būdavo nemenkas iššūkis, šiuo metu gamintojai yra sukūrę ledų gaminimo aparatą, kurio pagalba galima pasigaminti įvairių ledų ir kitų šaltų desertų namuose. Inovacijų dėka vos per 5 minutes galima susikurti savo mėgstamo skonio desertus net neiškėlus kojos iš namų.
Itin praverčianti funkcija šiuolaikinėje virtuvės įrangoje – kaitlentės sinchronizacija su gartraukiu. Tokiu atveju nereikia atskirai įjungti gartraukio, keisti greičio režimo ar apšvietimo. Gartraukis veikia atsižvelgdamas į kaitlentės darbą: automatiškai yra koreguojamas jo stiprumas pagal maisto ruošimo procesą. Mažiau mygtukų paspaudimų – daugiau dėmesio maisto gamybai.
#8. Paprasčiau prižiūrėkite
Šiuolaikinės technologijos leido sukurti ypatingai apdirbtą kaitlentės stiklą, kuris yra net 4 kartus atsparesnis įbrėžimams, lyginant su įprasta stiklo keramikine kaitlente. Tokį paviršių taip pat daug lengviau valyti ir prižiūrėti, ji yra patraukliai ir savo futuristiniu dizainu.