Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Sekmadienis, 16 lapkričio, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Gyvenimas » Sultys – cukraus šaltinis? Dietologė atsako: svarbu kokios ir kiek

Sultys – cukraus šaltinis? Dietologė atsako: svarbu kokios ir kiek

Paulius Liškauskas
2024-08-03
Gyvenimas, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Arbūzų sriuba

Arbūzų sriuba

FacebookTwitter

Nors jau žinome, kad geriau valgyti visus vaisius ir daržoves nei spausti jų sultis, vaikai dažnai nesižavi morkomis ar rūgštokais obuoliais. Jiems priimtiniau daržoves supjaustyti lazdelėmis, vaisius – skiltelėmis, o ypač nevalgiems vaikams geriausia įsiūlyti sulčių. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad geriausios – šviežiai spaustos sultys: jos yra maistingiausios. Perkant pramoniniu būdu pagamintas sultis, visada patartina etiketėje paskaityti jų sudėtį ir geriausia rinktis jas 100 proc. 

Sultys prilygsta maistui

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, daržovių sultys gali būti puikus mitybos paįvairinimo būdas, tačiau svarbu žinoti, jog jos prilygsta maistui ir nekompensuoja dienos skysčių poreikio. „Sultys gali būti puikus būdas įtraukti daržoves į vaikų mitybos racioną, tačiau reikia turėti omenyje, kad priklausomai nuo amžiaus, jų virškinimo sistema dar yra formavimosi procese, tad su didesniu kiekiu sulčių arba įvairių daržovių mišiniu galime ją sudirginti. Taip pat vertėtų nepamiršti, kad didesnis sulčių kiekis net ir suaugusiems gali pasijusti pilvo pūtimu, todėl jautresnės virškinimo sistemos žmonėms rekomenduojama sultis skiesti vandeniu“, – įspėja gydytoja dietologė.

Ji priduria, kad geriausias gėrimas ne tik suaugusiajam, bet ir vaikui, yra vanduo. „Tačiau sultys suteikia tam tikrą galimybę vaikui, mažiau valgančiam vaisių, įtraukti juos į kasdienį racioną. Reikia neužmiršti, kad sultys yra maistas ir jos yra vaisių pakaitalas. Tai nėra įprastai vartojamas gėrimas ir jis nekompensuoja dienos skysčių poreikio.“

Nors madinga rytais gerti glotnučius, kuriems maišomos vaisiai ir daržovės, gydytoja dietologė sako, kad sultyse geriau tebūna mažiau komponentų: „Sultyse yra koncentruotas kiekis biologiškai aktyvių medžiagų, todėl įvairių daržovių maišymas gali padaryti meškos paslaugą. Tačiau kiekvienas žmogus turėtų atsirinkti pagal save, kas jam tinkamiausia. Jeigu matote, kad penkių daržovių mišinio sultys organizmo nebuvo labai maloniai priimtos, kita kartą geriau pamėginti gerti vienos ar poros rūšių.“

Kaip išsirinkti sveikatai palankiausias sultis

Gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė primena, kad geriausios yra šviežiai spaustos sultys, o antroje vietoje pagal maistingumą būtų 100 proc. sultys, t. y. pagamintos iš sulčių koncentrato. „Joms būtų teikiama pirmenybė prieš kitus gėrimus, kuriuose sulčių kiekis gali svyruoti nuo 10 iki 90 proc. Jeigu jau nusprendžiama rinktis sultis vaikų šventei, tai pirmenybė būtų šviežiai spaustoms, o antroje vietoje turėtų būti 100 proc. sultys.“

Jeigu sultys 100 proc., tai papildomų sudedamųjų dalių jose neturėtų būti – tai vaisių koncentratas, skiestas vandeniu. Gydytoja dietologė pataria visada užmesti akį į sulčių etiketes. „Jeigu jau renkamės gėrimą, kuriame yra didesnis procentas vandens, tai ten gali atsirasti saldiklių, dažiklių ir kitų maisto priedų. Tikrai tokių nereikėtų rinktis vaikų šventei ar įtraukti į vaikų mitybos racioną. Tokie gėrimai nėra rekomenduotini, nes maisto priedai gali alergizuoti bei sukelti kitas nepageidaujamas organizmo reakcijas: tai gali tapti virškinimo sistemos negalavimo priežastimi. Dėl to visada svarbu pasižiūrėti į sulčių sudėtines dalis“, – rekomenduoja gydytoja dietologė ir priduria, kad viena stiklinė sulčių – pakankama dienos norma.

„Rimi“ siūlo pasigaminti tokios sriubos karštomis dienomis – atgaivins ne prasčiau už šaltibarščius ir tikrai patiks vaikams.

RECEPTAS

Šalta arbūzų sriuba su sultimis

Patiekalui reikės:

  • 0,5 vnt. arbūzo;
  • 500 g aviečių;
  • 130 ml šeivamedžio uogų sulčių;
  • 1 vnt. žaliosios citrinos;
  • 130 g smulkinto ledo.
  • mėtos lapelių papuošimui.

Kaip gaminti:

  1. Nulupkite arbūzą ir išimkite sėklas. Išimkite apie pusę arbūzo minkštimo apvaliu šaukštu (rutuliukus pasilikite serviravimui). Supjaustykite likusį arbūzą stambiais gabalais.
  2. Sumaišykite arbūzą, daugiau nei pusę aviečių, šeivamedžio uogų, citrinų sultis ir ledą maišytuvu ar virtuvės kombainu. Laikykite sriubą šaldytuve iki serviravimo.
  3. Patiekite šaltą sriubą su arbūzais ir avietėmis. Papuoškite mėta.

Skanaus!

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Švarūs namai iki švenčių: patarimai taupantiems pinigus ir laiką
Gyvenimas

Švarūs namai iki švenčių: patarimai taupantiems pinigus ir laiką

2025-11-14
„Receptas kultūrai“: kai menas atranda kelią į atokiausią senjoro kiemą
Gyvenimas

„Receptas kultūrai“: kai menas atranda kelią į atokiausią senjoro kiemą

2025-11-13
Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje
Receptai

Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje

2025-11-11
Sveikatos specialistai: daugelio lietuvių mitybos įpročiai verčia sunerimti – kur klystama dažniausiai
Gyvenimas

Sveikatos specialistai: daugelio lietuvių mitybos įpročiai verčia sunerimti – kur klystama dažniausiai

2025-11-11
Skalbinių psichologija: ką švaros įpročiai sako apie kiekvieną?
Gyvenimas

Skalbinių psichologija: ką švaros įpročiai sako apie kiekvieną?

2025-11-09
Verslininkė L. Rimgailė įvardijo triukus, kurie padeda į sūnaus mitybą įtraukti daugiau daržovių
Gyvenimas

Verslininkė L. Rimgailė įvardijo triukus, kurie padeda į sūnaus mitybą įtraukti daugiau daržovių

2025-11-07

Skaitoma

Kaip išsirinkti termo puodelį automobiliui?

Kaip išsirinkti termo puodelį automobiliui?

2025-11-13
„Receptas kultūrai“: kai menas atranda kelią į atokiausią senjoro kiemą

„Receptas kultūrai“: kai menas atranda kelią į atokiausią senjoro kiemą

2025-11-13
Geležinkeliai kare tampa pagrindine logistikos ašimi: ko vystydami „Rail Baltica“ galėtume pasimokyti iš Ukrainos

Geležinkeliai kare tampa pagrindine logistikos ašimi: ko vystydami „Rail Baltica“ galėtume pasimokyti iš Ukrainos

2025-07-28

Itališka virtuvė – šaulių rankose: išvirė 800 porcijų makaronų ir vaišino limonadu

2025-04-08
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Dainavos krašto naujienų portalas, skelbiantis Tau aktualias žinias ir įvykius.

Naujienos

Švarūs namai iki švenčių: patarimai taupantiems pinigus ir laiką

Švarūs namai iki švenčių: patarimai taupantiems pinigus ir laiką

2025-11-14
Kaip išsirinkti termo puodelį automobiliui?

Kaip išsirinkti termo puodelį automobiliui?

2025-11-13

Skaitomiausia

Kaip išsirinkti termo puodelį automobiliui?

Kaip išsirinkti termo puodelį automobiliui?

2025-11-13
„Receptas kultūrai“: kai menas atranda kelią į atokiausią senjoro kiemą

„Receptas kultūrai“: kai menas atranda kelią į atokiausią senjoro kiemą

2025-11-13
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas