Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Ketvirtadienis, 12 birželio, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Ledų gamyba – paprasta kaip du kart du: išbandykite patys

Ledų gamyba – paprasta kaip du kart du: išbandykite patys

Paulius Liškauskas
2024-07-25
Receptai
Laikas: 2 min skaitymo
Naminiai ledai

Naminiai ledai

FacebookTwitter

Ledai įprastai gaminami iš vandens, pieno bei grietinėlės, o gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria jais mėgautis saikingai, vertinant juos kaip desertą. 

Auksinė saiko taisyklė

Nors atėjus karštiems orams mažiau norisi šilto maisto, o vaikai dažniau leidžia savo kišenpinigius ledams, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad ledai yra desertas. Todėl net ir per karščiausias vasaros dienas jų vartojimą reikėtų riboti.

„Ledai turėtų būti suvokiami kaip desertas, teikiantis emocinį malonumą. Tai reiškia, kad jų nereikėtų vartoti kasdien, o vartojimą reikėtų planuoti. Patarčiau ledais mėgautis saikingai, tam tikrą kiekį kartų per savaitę. Atsigaivinti karštomis vasaros dienomis geriau vandeniu,“ – sako dr. E. Gavelienė.

Gydytoja pataria ledų nepadauginti tiems, kurie turi virškinimo sistemos ligų, yra alergiški tam tikroms ledų sudedamosioms dalims arba turi riboti suvartojamų kalorijų kiekį.

„Tiek pieno, tiek vaisių pagrindu pagaminti ledai gali būti sveikatai palankūs arba nepalankūs. Nereikėtų teikti pirmenybės vienai grupei prieš kitą. Kiekvienas turėtų pasirinkti pagal savo poreikius ir sveikatos būklę,“ – teigia gydytoja dietologė.

Naminius ledus gali pasigaminti kiekvienas

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovės Eglės Krasauskienės, namuose pasigaminti ledus yra labai paprasta, ir į šį procesą galima įtraukti vaikus. „Ledų gamybos receptų yra labai daug ir jie labai įvairūs. Norint pagaminti klasikinius ledus, rekomenduoju naudoti riebesnę grietinę ar grietinėlę. Gaivesniems ledams labiau tiks jogurtas arba bananas, suteikiantis malonią konsistenciją. Naminių ledų gamybai geriausia naudoti šviežius vaisius ir uogas, o šaldytus produktus palikti kokteiliams ar glotnučiams gaminti,“ – pataria ekspertė.

„Gaminant abrikosų arba persikų ledus labai svarbu, kad vaisiai būtų prinokę, kvapnūs, švelnūs bei gerai nuplauti ir nusausinti. Tik iš tokių vaisių pagaminti ledai bus skanūs. Vaisiuose yra nemažai natūralaus cukraus, tad jei norite pasigaminti sveikatai palankesnius desertus, papildomai saldinti jų nebūtina,“ – sako E. Krasauskienė.

Pasak ekspertės, kad naminiai ledai būtų švelnesnės konsistencijos ir lengviau kabintųsi šaukšteliu, prieš juos valgant reikėtų 15–20 minučių palaikyti šaldytuve. Naminius ledus geriausia šaldiklyje laikyti ne ilgiau kaip vieną mėnesį.

Pasimėgaukite pigesniais naminiais ledais: šie taps vieni skaniausių šeimos desertų.

RECEPTAS

Naminiai ledai

Ledams reikės:

  • 240 ml pieno;
  • 100 g cukraus;
  • 480 ml tirštos grietinėlės;
  • 5–10 ml vanilės ekstrakto.

Gaminimo eiga:

  1. Vidutiniame dubenyje sumaišykite pieną ir cukrų. Maišykite, kol visas cukrus ištirps. Įmaišykite sutirštintą grietinėlę ir vanilę pagal skonį.
  2. Supilkite grietinėlę.
  3. Maišykite, kol masė sutirštės.
  4. Perpilkite ledus į norimą indą ir padėkite jį į šaldiklį, kol ledai sustings.

Skanaus!

DalintisDalintis
Ankstesnė naujiena

Siūlomi pokyčiai – draudikai negalės skaičiuoti sugadintų dalių nusidėvėjimo

Sekanti naujiena

Į Lietuvos regionų kelius jau investuota 76,3 mln. eurų

Panašios naujienos

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Sekanti naujiena
Kelio remontas

Į Lietuvos regionų kelius jau investuota 76,3 mln. eurų

Sujungus dvi Alytaus apskrities ligonines gerės paslaugos gyventojams

Sujungus dvi Alytaus apskrities ligonines gerės paslaugos gyventojams

Skaitoma

Saldikliai: bijoti, ar vartoti? Dietistė Trusovė paaiškina, kada jie gali būti naudingi

Saldikliai: bijoti, ar vartoti? Dietistė Trusovė paaiškina, kada jie gali būti naudingi

2025-06-06
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
hidrolizacija pamatams

Kokybiška hidroizoliacija pamatams

2021-04-20
Atraminio guolio priežiūra

Atraminio guolio priežiūra

2023-06-29
papuošalai

Patarimai, kaip priderinti papuošalus prie kiekvienos aprangos

2022-09-02

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Apie Dainavos gidą

Naujienos

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Gerai moters savijautai: 3 medžiagos, kurių atsargomis turi pasirūpinti kiekviena

Net ir lietingą vasarą mūsų odai ir plaukams iššūkių nestinga: kaip reikėtų keisti grožio rutiną?

2025-06-12

Skaitomiausia

Saldikliai: bijoti, ar vartoti? Dietistė Trusovė paaiškina, kada jie gali būti naudingi

Saldikliai: bijoti, ar vartoti? Dietistė Trusovė paaiškina, kada jie gali būti naudingi

2025-06-06
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas