Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Penktadienis, 10 spalio, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Receptai » Iš istorijos aruodų – patiekalai iš kiaušinių šventiniam stalui ir kiekvienai dienai

Iš istorijos aruodų – patiekalai iš kiaušinių šventiniam stalui ir kiekvienai dienai

Paulius Liškauskas
2023-01-05
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Kiaušinių sūris

Kiaušinių sūris

FacebookTwitter

Jau nuo XVIII amžiaus kulinarinių knygų autoriai į savo darbus yra įtraukę skyrelius su patiekalų iš kiaušinių receptais, nes be jų neapsieina nei kasdienis, nei šventinis stalas. Daugelis šių receptų šiandien naudojami retai, tačiau šie patiekalai gali būti puikus priedas prie šventinių vaišių arba nepaprastai kasdienybei.

 

Jungtinės Lietuvos paukštininkystės asociacijos (LPA) ir edukacinio projekto „Kiaušinis – tai jėga!“ ekspertai tiek senose, tiek moderniose kulinarijos knygose surado keliolika receptų. Juos pagamino maisto technologė Natalija Lagzdinia (Natālija Lagzdiņa).

 

Kulinarinių knygų autoriai jau nuo seno ne tik siūlydavo valgių receptus, bet taip pat šviesdavo skaitytojus apie skirtingų produktų maistingumą. Pavyzdžiui, 1956 m. Stokholme išleistos knygos „Kasdienis ir šventinis stalas“ autorė Malvynė Kruonė-Balduma (Malvīne Krone-Balduma) patiekalų iš kiaušinių skyriaus įvade rašo:

 

„Kiaušiniai yra visavertis maistas, nes juose yra visos organizmui reikalingos medžiagos. Vištų kiaušiniuose yra 73,7 proc. vandens, 14,8 proc. baltymų, 10,5 proc. riebalų, mineralinių medžiagų ir vitaminų. Tačiau vertingiausia maisto medžiaga vis dėlto laikomas kiaušinio trynys, kuris turi riebalų, vitaminų, geležies, fosforo ir kalcio junginių. Kiaušinio trynys taip pat turi daugiau skoninių medžiagų“.

 

Lietuvos paukštininkystės asociacija ir „Kiaušinis – tai jėga!“ iniciatyva siūlo pasigaminti patiekalų iš kiaušinių pagal receptus, kuriuos saugo senosios kulinarinės knygos!

 

XVIII a. patiekalų iš kiaušinių receptai

 

Seniausi patiekalų iš kiaušinių, kaip ir daugelio kitų patiekalų receptai, randami 1795 m. išleistoje knygoje, kuri vadinasi „Pirmoji kulinarinė knyga“ (la. „Tā pirmā pavāru grāmata”). Knygos leidėjas ir sudarytojas buvo Rubenės kunigas Kristofas Harderis (Kristofs Harders) (1747–1818).

 

Knygoje yra atskiras skyrius, skirtas patiekalams iš pieno ir kiaušinių. Čia galima perskaityti ir, tikėtina, seniausią buberto receptą! Išsaugojome ir senovinę leksiką.

 

Bubertas iš aštuonių kiaušinių trynių

Bubertas

 

Įmuškite aštuonis kiaušinių trynius ir juos gerai išplakite su muskato žiedais, druska ir cukrumi. Paimkite maždaug vieną stuopą (stuopa = 1,2 l) grietinėlės ir gerai išplakite su stangria šluotele,  ištepkite vieną dubenį šaltu sviestu, supilkite mišinį ir baikite ruošti karštame vandenyje.

 

Dar vienas šventinis patiekalas iš kiaušinių, pieno, razinų ir migdolų, kuriuo galima nustebinti šventės svečius:

 

Kiaušinių sūris

Kiaušinių sūris

Pusantros stuopos (stuopa = 1,2 l) pieno paimkite 10–12 kiaušinių, gerai viską suplakite šluotele, tada supilkite į dubenį ir įdėkite į puodą, ten įpilkite tiek šalto vandens, kad jis stovėtų iki dubens krašto, pastatykite ant ugnies, tačiau neuždenkite. Kai tik pradeda šiek tiek kietėti, tada tuoj pat nukelkite, nes paskui jau savaime tirštės. Tada sluoksniuokite į formeles su pusiau virtomis razinomis ir migdolų griežinėliais. Patiekiant apdėliokite migdolais ir razinomis bei apibarstykite cinamonu ir cukrumi.

 

Puikus receptas, kurį galima panaudoti gaminant pusryčius kitą dieną po šventės. Toks omletas patiks ir vaikams, ir suaugusiems.

 

XX a. pradžios desertai su kiaušiniais

 

1905 m. išleistoje „Praktinėje kulinarinėje knygoje“ galima rasti 1745 sočių patiekalų receptus, tarp jų ir vieną ypatingą desertą, kuriam pagaminti naudoti kiaušiniai.

 

Ledinis šokoladas su kiaušiniais

Ledinis šokoladas

Sudėtis (8–10 asmenų):

  • ½ svaro (1 svaras = 453 g) šokolado
  • 1 ½ stuopos (stuopa = 1,2 l) pieno
  • 5–6 lotai (1 lotas = 12,7 g) cukraus
  • 5–6 kiaušiniai
  • ½ ankšties vanilės

 

Gaminimo eiga:

½ svaro sulaužyto į gabalus šokolado ištirpinti ½ stuopos karštame piene, 5–6 kiaušinių trynius pusvalandį plakite su 5–6 lotais cukraus, užvirinkite 1 stuopą pieno, pridėkite praskiesto šokolado, leiskite užvirti, kiaušinių masę sumaišykite su ½ smulkintos vanilės ankštimi ir viską plakite tol, kol šokoladas suputos. Kai šokoladas visiškai atvės, supilkite jį į šaldymo indą ir palikite ten 1–2 valandoms lede. Šokoladą supilstykite į aukštas stiklines ir ant stalo patiekite labai šaltą.

 

Senovinis baltos mišrainės receptas

Balta mišrainė

Šiais laikais retai kuri nors šventė būna be baltos mišrainės, bet kodėl gi šį kartą nepabandžius pasigaminti šių salotų pagal senovinį receptą ir nustebinti savo svečius? Šį receptą rasite knygoje „Senolių receptai ir naudingi patarimai“, kuri išleista 1990 m., joje pateikiami senoviniai patiekalų receptai.

 

Balta mišrainė

  • 400 g šalto veršienos kepsnio
  • 2 silkės
  • 2 rauginti agurkai
  • 4 virti kiaušiniai
  • 6 virtos bulvės
  • 6 obuoliai
  • Burokėliai

 

Gaminimo eiga:

Viską supjaustykite kubeliais. Po to išimkite kaulus iš dviejų virtų silkių ir smulkiai sukapokite.

 

Lietuvos paukštininkystės asociacija kviečia į savo kasdienį valgiaraštį įtraukti sveiką produktą – kiaušinius, kuriuose yra 13 skirtingų žmogaus organizmui reikalingų vitaminų ir mineralų.

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam
Receptai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01
Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17
Ar galima picą išsikepti sveikiau? Tikrai taip – futbolininkas P. Širvys nustebino firminiu receptu
Laisvalaikis

Ar galima picą išsikepti sveikiau? Tikrai taip – futbolininkas P. Širvys nustebino firminiu receptu

2025-09-07
Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą
Laisvalaikis

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

2025-09-03
Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei
Gyvenimas

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu
Gyvenimas

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25

Skaitoma

Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
Magistralėje Vilnius–Utena nuspręsta įrengti „2+1“ kelią: kuo jis bus naudingas

Magistralėje Vilnius–Utena nuspręsta įrengti „2+1“ kelią: kuo jis bus naudingas

2025-04-30
Šuo

Nuo „puppuccino“ iki gimtadienio tortų: kur slypi balansas tarp naujų tendencijų ir šuns gerovės?

2025-10-09
Stogai

Oro tarša šildymo sezono metu – ką svarbu žinoti?

2025-10-09
Žemačiai Alytuje atsidarė laimėjimų sąskaitą

Žemačiai Alytuje atsidarė laimėjimų sąskaitą

2025-10-09

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Dainavos krašto naujienų portalas, skelbiantis Tau aktualias žinias ir įvykius.

Naujienos

Elektros kaina

Rugsėjį elektra kainavo 2,7 proc. daugiau nei ankstesnį mėnesį

2025-10-09
Žemačiai Alytuje atsidarė laimėjimų sąskaitą

Žemačiai Alytuje atsidarė laimėjimų sąskaitą

2025-10-09

Skaitomiausia

Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
Magistralėje Vilnius–Utena nuspręsta įrengti „2+1“ kelią: kuo jis bus naudingas

Magistralėje Vilnius–Utena nuspręsta įrengti „2+1“ kelią: kuo jis bus naudingas

2025-04-30
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas