Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Penktadienis, 7 lapkričio, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Gyvenimas » Virtuvės šefo Ruslano Bolgovo rekomenduojami blynų torto bei spalvotų blynų receptai

Virtuvės šefo Ruslano Bolgovo rekomenduojami blynų torto bei spalvotų blynų receptai

Redakcija
2017-02-26
Gyvenimas
Laikas: 4 min skaitymo
Spalvoti blyneliai

Spalvoti blyneliai

FacebookTwitter

Ką bendro turi Viljamas Šekspyras ir blynai? Kodėl vartant blynus reiktų turėti monetą? 

Vienas populiariausių patiekalų pasaulyje – blynai. Jie, priklausomai nuo šalies ir jos tradicijų, ruošiami skirtingais būdais, naudojami įvairūs įdarai bei padažai. Vietnamietiški Banh Xeo iš ryžių bei kokosų pieno, italų Crespelle iš kaštonų miltų ar krevetėmis įdaryti korėjiečių Haemul Pajeon – blynų variantų yra begalės. Ar žinojote, kad blynai buvo sukurti kaip būdas sunaudoti riebius, gendančius produktus prieš Gavėnios pradžią? Arba kad tai buvo mėgstamiausias Viljamo Šekspyro valgis? Pateikiame ir dar keletą įdomių faktų, kurių apie blynus, tikriausiai, negirdėjote:

  • Pirmasis pasaulyje miltinis greitai paruošiamų blynų mišinys buvo sukurtas 1889 metais, JAV.
  • Kasmet per Užgavėnes Anglijoje organizuojamos blynų vartymo varžybos. Jos tradiciškai rengiamos jau nuo XVa. Didžiausias apvertimų skaičius užfiksuotas 1995 metais – 349 apvertimai vos per dvi minutes.
  • Prancūzai, vartydami blynus, vienoje rankoje laiko monetą ir galvoja norus.
  • Pagoniškos slavų tautos tikėjo, kad blynų valgymas suteikia jiems jėgos bei saulės šviesos ir šilumos. Blynas jiems buvo saulės simbolis, o jų kepimas žiemos pabaigoje turėjo išvaryti šaltį.
  • Didžiausias pasaulyje blynas buvo iškeptas Mančesteryje. Jo skersmuo buvo 15 metrų, svoris beveik 3 tonos, o maistinė vertė – 2 milijonai kalorijų.
  • Tradicija per Užgavėnes valgyti blynus atsirado daugiau nei prieš tūkstantį metų.
  • Pirmasis pasaulyje blynų receptas buvo išspausdintas angliškoje receptų knygoje, XVa.
  • Brangiausia pasaulyje blynų porcija kainuoja 1166 JAV dolerius. Jų paragauti galite viename penkių žvaigždučių Amerikos viešbutyje, Radisson Blu Edwardian. Blynai patiekiami kartu su rožiniu šampanu, omaru bei ikrais.

Blynus iškepti gali turbūt kiekvienas iš mūsų. Išgauti tobulą tešlos konsistenciją, skonį bei gražią blynų išvaizdą reikia nemažai laiko ir pastangų. Tačiau kepimą galite palengvinti miltinių mišinių pagalba. Tuo patikina ir žinomas virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas, kuris kviečia šiais metais pažvelgti į Užgavėnes kitaip – pasigaminti blynų tortą ar spalvotus blynus.

RECEPTAI:  

LIETINIŲ TORTAS

Jums reikės: „Kauno Grūdų“ miltinio mišinio blynams, 500 ml gazuoto vandens, 450 ml kondensuoto, nesaldinto pieno. Kremui: 1 kg tepamo sūrio, 1 pakuotės provanso žalumos prieskonių, 1 indelio mini špinatų, tarkuotos vištienų šlaunelių mėsos. Papuošimams: 100 g. Vytinto itališko kumpio, 250 g. mini pomidorų, 200 g. tepamo sūrio, stambiai maltų pipirų, Romeno salotų lapų.

Gaminimas: Miltinį mišinį, vandenį ir kondensuotą pieną išmaišome ir iš paruoštos tešlos kepame lietinius blynelius. Tepamą sūrį, provanso prieskonius, mini špinatus ir vištienos šlaunelių mėsą sumaišome atskirame dubenyje – tai bus jūsų pertepimas. Dedame į norimą lėkštę blynelį ir pertepame paruošta mase. Taip kartojame, kol pasibaigs lietiniai. Tortą papuoškite mini pomidorais, kumpiu, tepamu sūriu ir prieskoniais bei salotų lapais.

LIETINIŲ TORTAS SU VARŠKĖS IR PISTACIJŲ KREMU

Jums reikės: „Kauno Grūdų“ miltinio mišinio blynams, 500 ml gazuoto vandens, 450 ml nesaldinto kondensuoto pieno. Kremui:  1 kg pertrintos varškės, vanilinio cukraus, 100 g cukraus, 300 g pistacijų pastos. Papuošimams: šviežių uogų, šokolado drožlių.

Gaminimas: mišinį sumaišykite su vandeniu ir kondensuotu pienu, iš jų iškepkite lietinius bynelius.  Petrintą varškę, vanilinį cukrų, cukrų ir pistacijų pastą gerai išsukite iki vientisos masės. Imkite po vieną blynelį ir pertepkite pagamintu kremu. Patį tortą taip pat galite padengti kremu. Papuoškite šviežiomis uogomis ir šokolado drožlėmis.

LIETINIŲ TORTAS SU NUTELOS IR MASKARPONĖS SŪRIO KREMU

Jums reikės: „Kauno Grūdų“ miltinio mišinio blynams, 450 ml kondensuoto nesaldinto pieno, 500 ml gazuoto vandens. Kremui: 1 indelio šokoladinio kremo „Nutella“, 500 g maskarponės sūrio.  Papuošimams naudokite karamelizuotus lazdyno riešutus, šviežias uogas.

Gaminimas: mišinį sumaišykite su vandeniu ir kondensuotu pienu. Iš tešlos iškepkite blynelius. Sumaišykite nutelą ir maskarponės sūrį viename inde iki vientisos masės. Imkite blynelius ir pertepkite juos kremu. Galite kremu sutepti ir torto viršų. Papuoškite riešutais ir šviežiomis uogomis.

Skanaus!

Vaikams nustebinti siūlome pagaminti šį tortą iš įvairiaspalvių blynų.  Jas išgauti galima pasitelkiant natūralias priemones, kurios ne tik nuspalvins blynelius, bet ir suteiks išskirtinį skonį:

raudona, rožinė- į tešlą įpilkite burokėlių sulčių. Kuo daugiau įpilsite, tuo ryškesnė bus spalva;

žalia- smulkinti špinatų lapai;

geltona- šią spalvą išgausite įbėrę šiek tiek ciberžolės miltelių. Jie suteiks ne tik spalvą, bet ir viliojantį aromatą;

mėlyna, violetinė- mėlynių sultys;

oranžinė- morkų sultys;

ruda- į tešlą įpilkite šiek tiek stiprios kavos, gausite švelniai rusvą atspalvį.

 

 

1 8
- +

Parengė Reda Lišauskaitė

AB „Kauno Grūdai“ ryšių su visuomene specialistė

 

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Kaip pasirūpinti odos sveikata patiriant šlapimo nelaikymą
Gyvenimas

Kaip pasirūpinti odos sveikata patiriant šlapimo nelaikymą

2025-11-05
Berniukai vis dar spaudžiami savo vertę įrodyti jėga, o mergaitės – nuolankumu
Gyvenimas

Berniukai vis dar spaudžiami savo vertę įrodyti jėga, o mergaitės – nuolankumu

2025-11-04
Pirmoji ponia D. Nausėdienė kviečia moteris pasirūpinti sveikata: laiku pasitikrinti – pasirinkti gyvenimą
Gyvenimas

Pirmoji ponia D. Nausėdienė kviečia moteris pasirūpinti sveikata: laiku pasitikrinti – pasirinkti gyvenimą

2025-10-31
Rudens sezonas: ką verta žinoti apie grožio rutiną ir makiažo tendencijas
Grožis

Rudens sezonas: ką verta žinoti apie grožio rutiną ir makiažo tendencijas

2025-10-31
Agnė Kuzmickaitė sukūrė aprangą besirūpinantiems senjorais: orumo ir pokyčio ženklas
Grožis

Agnė Kuzmickaitė sukūrė aprangą besirūpinantiems senjorais: orumo ir pokyčio ženklas

2025-10-28
Kaip ir kasmet: vos prasidėjo šildymo sezonas – gaisrų vėl padaugėjo
Aktualijos

Kaip ir kasmet: vos prasidėjo šildymo sezonas – gaisrų vėl padaugėjo

2025-10-20

Skaitoma

architektą išsirinkti

Kaip išsirinkti gerą architektą?

2022-10-07
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
Kaip pasirūpinti odos sveikata patiriant šlapimo nelaikymą

Kaip pasirūpinti odos sveikata patiriant šlapimo nelaikymą

2025-11-05
hidrolizacija pamatams

Kokybiška hidroizoliacija pamatams

2021-04-20
Automobilis

Vėl metas keisti padangas: kokias klaidas dažniausiai daro vairuotojai

2025-11-03

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Dainavos krašto naujienų portalas, skelbiantis Tau aktualias žinias ir įvykius.

Naujienos

Lietuva pagal pagal naudotų automobilių duomenų klastojimą Europos sąrašo gale

Lietuva pagal pagal naudotų automobilių duomenų klastojimą Europos sąrašo gale

2025-11-07

Pusryčiams, pietums ir vakarienei: 3 išradingi receptai iš bulvių

2025-11-06

Skaitomiausia

architektą išsirinkti

Kaip išsirinkti gerą architektą?

2022-10-07
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas