Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Trečiadienis, 15 spalio, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Gyvenimas » Vaikų gimtadienis gamtoje – ką valgyti ir ko vengti?

Vaikų gimtadienis gamtoje – ką valgyti ir ko vengti?

Redakcija
2016-08-21
Gyvenimas, Įdomu
Laikas: 3 min skaitymo
FacebookTwitter

Nors gamta geru oru nelepina, noras savaitgalį bent trumpam ištrūkti į gamtą ar sodybą užmiestyje niekur nedingsta. Lauko žaidimai, kita aktyvi veikla ir maisto gaminimas ant laužo ypač vilioja vaikus, kurie dažnai pareiškia norą gamtoje švęsti ir svarbiausią dieną metuose – gimtadienį. Šventės organizavimas atvirame ore tėvams gali tapti tikru iššūkiu – sveiko maisto gaminimas ir transportavimas reikalauja kur kas daugiau pastangų nei staliuko kavinėje užsakymas. Vis dėlto pasak sveikatai palankaus maisto technologės ir mitybos ekspertės Ramintos Bogušienės, tokia šventė vaikams padarys žymiai didesnį įspūdį, tačiau svarbu atkreipti dėmesį į maisto, kurį skanaus mažieji, pasirinkimą.

„Švenčiant vaiko gimtadienį kavinėje ar specialiuose žaidimų kambariuose, susiduriama su pagrindine problema – valgiaraštyje dažniausiai dominuoja riebus, aliejuje keptas, padažuose paskendęs, daug cukraus ir druskos bei mažai skaidulinių medžiagų turintis maistas. Įprastai pasirinkime iš pagrindinių patiekalų dominuoja picos, keptos bulvytės su padažu ar kiti gruzdinti patiekalai, – sako R. Bogušienė. – Tiesa, net jeigu ir būtų galimybė užsisakyti sveiką patiekalą, vaikai jo greičiausiai nepasirinktų. Priežastys dvi: jei viena šalia kitos yra dvi skirtingos alternatyvos, vis tiek dažniausiai nugalės greiti angliavandeniai (picos, bulvytės ar kt.), taip pat pirmiausia sveikos mitybos principais turėtų vadovautis tėvai ir būti sektinu pavyzdžiu vaikams.“

3 patarimai ką pagaminti vaiko gimtadieniui.

  • Užkandžiai. Iš anksto namuose ar jau gamtoje galima pasigaminti sveikuoliškų užkandžių, kurie patiks tiek vaikams, tiek ir jų tėvams. Mitybos žinovė siūlo išbandyti sūrio, pomidorų bei linų sėmenų sumuštinukus ant ruginės duonos arba grikių trapučių. Sumuštiniams taip pat tinka avokado ir išspaustos citrinos užtepėlė, įvairios daržovės bei žalumynai. Taip pat mažuosius svečius galima nustebinti vištienos ir daržovių keksiukais. Vietoje įprastų miltų tešlai patariama naudoti avižinius dribsnius, bolivinės balandos ar sorų kruopas, grikių arba kukurūzų miltus. Įdarui puikiai tinka smulkinta vištienos krūtinėlės mėsa bei troškintos sezoninės daržovės – morkos, moliūgai, cukinijos, ankštinės daržovės. Mitybos ekspertė siūlo šiuos keksiukus išbandyti tiems tėveliams, kurie galvoja, kad vaikai nemėgsta daržovių – greičiausiai šis įsitikinimas kartu su kepiniais dings akimirksniu.
  • Karštas patiekalas. Ant grilio kepta mėsa skanesnė ir sveikesnė nei kaitinama aliejaus pripiltoje keptuvėje, todėl į gamtą verta prigriebti kepsninę ir mėgstamos mėsos. „Pirmenybę teikčiau šviežiai ruoštai mėsai ir siūlau vengti stipriai sūdytų, rūkytų, vytintų ar konservuotų mėsos gaminių. Ant grilio galima kepti vištienos ir daržovių iešmelius, vištienos petelius ar kulšeles – šie gaminiai vaikams itin patrauklūs, mat juos patogu laikyti rankose, neprireikia didelių kąsnių. Tik atminkite, kad odelę, kuri kepimo metu apsaugo mėsą nuo degėsių, prieš valgant reikėtų pašalinti“, – pataria R. Bogušienė. Pasak jos, visiškai reikėtų atsisakyti minties ant laužo kepti rūkytas dešreles. Rūkytuose gaminiuose ir pusgaminiuose dažniausiai yra nitritinės druskos, kuri kepimo metu išskiria kancerogenines medžiagas – nitrozaminus. Be to, svarbu atminti, kad net ir prie pačios liesiausios ir lengvai virškinamos mėsos lėkštėje turėtų būti šviežių daržovių.
  • Desertai. Galvojant apie saldėsius ir grilį, turbūt daugelis įsivaizduoja Vakarų šalyse itin populiarų ir Lietuvoje vis dažniau gamtoje valgomą desertą – keptus zefyrus. Mitybos ekspertė pataria atsisakyti šio saldumyno, kurio pagrindą sudaro rafinuotas cukrus ir vanduo. Virš ugnies kepami zefyrai greitai apanglėja, tad kartu su didžiule cukraus doze vaikai gaus ir kancerogenų. Sveika alternatyva šiam desertui galėtų tapti ant laužo kepami vaisių vėrinukai. Pasak R. Bogušienės, ant iešmų patiems verti pasirinktus vaisius ir juos kepti – smagi pramoga visai šeimai. Desertui puikiai tinka ir šviežios uogos bei vaisiai ar jais įdaryti keksiukai.

R. Bogušienė atkreipia dėmesį, kad valgant gryname ore reikėtų laikytis ir esminių higienos reikalavimų – gendantį maistą vežti ir laikyti šaltkrepšiuose, geriamuoju vandeniu gerai nuplauti vaisius, daržoves, žalumynus, o svarbiausia – rankas. Taip pat svarbu vengti maisto, kuris didina mikrobiologinės maisto taršos tikimybę – kreminių tortų ir panašių konditerinių gaminių. Jeigu diena pasitaikė karšta, tėveliai turėtų užtikrinti, kad vaikai nepamirštų gerti vandens.

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Beprotišką tempą sostinėje Kristina ir Aurimas iškeitė į Vidzgirio miško ramybę Alytuje
Alytus

Beprotišką tempą sostinėje Kristina ir Aurimas iškeitė į Vidzgirio miško ramybę Alytuje

2025-10-15
Rudens fenomenas sporto salėse: meilė trunka tris savaites
Gyvenimas

Rudens fenomenas sporto salėse: meilė trunka tris savaites

2025-10-15
Lietuvių dizainerės pripažinimas Japonijoje – sukurtos geriausios gidų aprangos
Įdomu

Lietuvių dizainerės pripažinimas Japonijoje – sukurtos geriausios gidų aprangos

2025-10-13
Vairavimo baimė: kas ją sukelia ir kaip su ja susitvarkyti?
Gyvenimas

Miego svarba: penktadalis sunkių eismo įvykių – dėl mieguistumo ir nekokybiško poilsio

2025-10-13
Gyvenimas

Konservuoti, fermentuoti, šaldyti: kaip išsaugoti vitaminus ir pasirūpinti sveikata rudenį

2025-10-13
Šuo
Aplinka

Nuo „puppuccino“ iki gimtadienio tortų: kur slypi balansas tarp naujų tendencijų ir šuns gerovės?

2025-10-09

Skaitoma

Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
Laisvalaikis

Skaitmeninė Dzūkija

2025-10-14
Šuo

Nuo „puppuccino“ iki gimtadienio tortų: kur slypi balansas tarp naujų tendencijų ir šuns gerovės?

2025-10-09
Iš vaiko tyčiojasi dėl šeimos mažų pajamų. Kaip sustabdyti patyčias?

Jaunimas darbo rinkoje: nepasirengę dirbti, o pradėję – nepasirengę likti

2025-10-14
Stogai

Oro tarša šildymo sezono metu – ką svarbu žinoti?

2025-10-09

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Dainavos krašto naujienų portalas, skelbiantis Tau aktualias žinias ir įvykius.

Naujienos

Aušra Širvinskienė

Priklausomybė nuo narkotikų, alkoholio, lošimų, interneto: kurias žmonės vertina kaip žalingiausias ir ką sako specialistai?

2025-10-15
Beprotišką tempą sostinėje Kristina ir Aurimas iškeitė į Vidzgirio miško ramybę Alytuje

Beprotišką tempą sostinėje Kristina ir Aurimas iškeitė į Vidzgirio miško ramybę Alytuje

2025-10-15

Skaitomiausia

Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
Laisvalaikis

Skaitmeninė Dzūkija

2025-10-14
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas