Artėja Joninės – trumpiausia metų naktis, kurią daugelis leidžia su didele draugų kompanija prie laužo, iki kol pateka saulė. Didžiausias galvos skausmas – pasirūpinti, kad nieko netruktų prie vaišių stalo. Dažniausiai esant gamtoje maistas kepamas ant žarijų – šašlykai, kepsniai, žuvis, rūkytos dešrelės ar daržovių suktinukai. Jeigu kepsninė šią vasarą dar nebuvo panaudota, tai tam jau atėjo laikas, o jeigu jos neturite, gal vertėtų įsigyti? Didžiausios internetinės parduotuvės „Pigu.lt“ ekspertai pataria, kaip išsirinkti jums tinkančią kepsninę bei dalinasi greitais ir gardžiais receptais.
„Kepsninių sezonas prasideda iškart atšilus orams. Dažniausiai tai vyksta gegužės mėnesį, o didžiausi pardavimai pastebimi birželį. Manau, tam įtakos turi Joninės, kurios šiais metais bus švenčiamos per ilgąjį savaitgalį. Apyrankės nuo uodų, kelioniniai puodeliai, indeliai užkandžiams bei pirštinės griliui – vienos iš populiariausių vasaros sezono prekių. O prieš Jonines dar padaugėja ir miegmaišių, palapinių, lauko baldų bei bambuko deglų pardavimai. Džiugu, jog žmonės renkasi leisti laiką gamtoje, nepamiršdami pasirūpinti patogumu“, – teigia „Pigu.lt“ rinkodaros direktorė Giedrė Vilkė.
Svarbiausi klausimai, prieš perkant kepsninę
Pasak „Pigu.lt“ ekspertų, šiais metais kepsninės ypač populiarios – jų jau parduota net 68 proc. daugiau nei praėjusiais metais. Tačiau daugelis prieš investuodami neapgalvoja pirkinio – neatsižvelgia ar kepsninę dažnai transportuos, ar maistą gamins mažai ar didelei draugų kompanijai.
Norint išsirinkti patį geriausią variantą, svarbu atsakyti į kelis klausimus. Kaip dažnai ruošiatės naudoti kepsninę? Tai svarbu sprendžiant, kiek norite investuoti – jeigu kepsninės reikės tik keletą kartų, tuomet geriausia pataupyti pinigus ir pasidairyti pigesnių variantų. Ar dažnai turite svečių? Jeigu nuolatos leidžiate laiką didelėse kompanijose, galbūt verta pirkti didesnę kepsninę? O jeigu patys dažnai lankote draugus arba mėgstate laiką leisti gamtoje, geriausias pasirinkimas – mobilioji kepsninė.
Kepsninių rūšys ir jų privalumai
Pati populiariausia – tradicinė „šašlykinė“. Tai visiems puikiai žinoma kepsninių rūšis, kuri yra patogi transportavimui, nes jos atraminės kojelės yra nuimamos. Dažniausiai jos būna didesnių išmatavimų, todėl puikiai tinka didelei žmonių grupei. Aukštesnes šašlykinės yra kūrenamos malkomis, žemesnės – anglimi.
Apvali kepsninė arba grilius – jas galima uždengti dangčiu bei yra patogios dėl ratukų. Netikėtai pasikeitus orui, šios rūšies kepsninę perkelti bus nesudėtinga. Dangčio dėka puikiai iškepsite net ir didelius mėsos kepsnius. Jos kūrenamos dujomis arba medžio anglimi.
Dujinė kepsninė – vienas iš patogiausių pasirinkimų, ypač taupantiems laiką bei mėgstantiems iškylauti gamtoje. Ji greitai įjungiama ir išjungiama, lengva reguliuoti temperatūrą. Beje, jos turėtojai gali pamiršti virtuvėje esančią viryklę – maistas, kepamas šioje kepsninėje, niekada nepridegs.
Vienkartinė kepsninė – jeigu vis dėlto nenorite investuoti pinigų ilgalaikėms kepsninėms, taip paruošto maisto norite labai retai ir nebent tik šeimos pietums – tai pats geriausias pasirinkimas. Iš karto su medžio anglimi parduodama kepsninė puikiai tinka leidžiant laiką gamtoje, o anglys joje ypač ilgai dega.
Keletas lengvų receptų, jeigu draugai jau pakeliui
Išsirinkus labiausiai jums tinkančią kepsninę, galėsite kasdien valgyti vis kitokius patiekalus. O kol ieškosite idėjų, mes pateikiame keletą greitų receptų kaip paruošti mėsą, kurie puikiai tiks, jeigu sulauksite netikėtų svečių ar būsite atsakingas už vaišių stalą per ilgąjį Joninių savaitgalį.
- Sutarkuokite svogūną, įberkite žiupsnelį druskos, pipirų, gerai išmaišykite ir įtrinkite mėsą (puikiai tiks vištiena).
- Nulupkite šešias česnako skilteles, jas išspauskite ir pakepkite minutę-dvi karštame aliejuje. Nukelkite nuo ugnies ir sumaišykite su ruduoju cukrumi ir Provanso žolelėmis. Vištieną įtrinkite druska, pipirais ir padenkite česnakų ir cukraus mase. Iškepus patiekite su šviežiomis daržovėmis.
- Vištieną supjaustykite nedideliais gabalėliais, pagardinkite prieskoniais, druska, pipirais, įtrinkite smulkintu česnaku, čiobreliu. Dubenyje sumaišykite majonezą, padažą su čili pipirais ir sudėkite vištieną.
- Vištieną įtrinkite druska, pipirais, kmynais ir grūstu česnaku.
- Į sviestą sukapokite prieskonines žoleles ir kiekvieną mėsos gabalėlį įtrinkite sviesto mišiniu.