Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Ketvirtadienis, 18 gruodžio, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Įdomu » Vasaros malonumų sąraše karaliauja kepimas ant grotelių

Vasaros malonumų sąraše karaliauja kepimas ant grotelių

Dainavos gidas
2015-06-22
Įdomu
Laikas: 2 min skaitymo
FacebookTwitter

Vasaros laisvalaikis neatsiejamas nuo mėgavimosi ant grotelių keptu maistu. Šiuo būdu paruoštas maistas ne tik skanesnis, bet ir sveikesnis nei keptas riebaluose keptuvėje. Kepimui ant grotelių labai svarbu pasirinkti tinkamus produktus, paisyti keleto svarbių kepimo taisyklių ir nepamiršti prie kepsnio suvalgyti kuo daugiau daržovių.

Pasak gydytojos dietologės doc. dr. Editos Gavelienės, aviena ir jautiena, lyginant su kiauliena ar vištiena, yra turingesnė B grupės vitaminais, magniu, geležimi. Avienoje ir jautienoje yra mažiau sočiųjų riebalų nei kiaulienoje.

„Terminis maisto paruošimas taip pat turi nemažai poveikio mūsų sveikatai. Kepant mėsą ant grotelių labai svarbu laikytis higienos normų bei tinkamai iškepti maistą. Jei norisi šiek tiek neiškepusios mėsos, tuomet kepimui reiktų rinktis raudoną mėsą – jautieną, avieną, tačiau tokį maistą reiktų suvartoti iškart“, – sako E. Gavelienė.

Tačiau tik tinkamas kepimas ant grotelių gali būti laikomas sveikesniu nei kepimas ant riebalų keptuvėje ar orkaitėje. „Ilgai kepant aliejuje susidaro kenksmingos medžiagos, o kepant ant grotelių – ne. Tačiau, jei mėsa bus suskrudinta pernelyg stipriai tikrai negalėsime sakyti, kad iškepėme ją sveikiau. Taigi, viskas priklauso nuo įgudimo ir išmanymo“, – teigia dietologė.

Dietologijos klinikai „Dietos sistema“ vadovaujanti gydytoja E. Gavelienė mitybai pataria rinktis kuo įvairesnį maistą ir kasdien suvartoti ne mažiau kaip 0,5 kg daržovių.

Kulinarijos tinklaraštininkė Ilona Juciūtė taip pat pastebi, kad žmonės vis drąsiau eksperimentuoja, ieško naujų skonių, labiau domisi naujovėmis, sveiku maistu, o pats maisto ruošimo ir valgymo procesas įgauna bendravimo ir mėgavimosi tradiciją. „Be to, kad toks maisto gaminimo būdas yra sveikesnis, kepimas ant ugnies suteikia papildomų teigiamų emocijų“, – neabejoja tiklaraščio maistoklubas.lt autorė I. Juciūtė.

Prekybos miestelyje „Urmas“ veikiančiame centriniame Kauno turguje kokybiška mėsa beveik dešimtmetį prekiaujantis Magomedas Valijevas pastebi, kad kepsniams ant grotelių tinkamos mėsos vis dažniau teiraujasi vyrai, o nauja jų pasirinkimo tendencija – aviena. „Kepimo ant ugnies iniciatyva labiau priklauso vyrams, todėl kviečiu juos nevengti eksperimentuoti, nes tai teikia labai daug malonumo, – sako M. Valijevas. – Be to, esu pats girdėjęs moterų atsiliepimų, kad ugnį įkuriantis ir mėsą ant grotelių kepantis vyras atrodo labai seksualiai“.

Virtuvėje mėgstantis šeimininkauti M. Valijevas ant grotelių dažniausiai renkasi kepti avieną, rečiau – jautieną. Pasak vyro, iš 20 kg standartinės avies skerdienos tik 3 kg yra tinkami kepimui ant grotelių – tai avienos nugarinė arba nugarinė su šonkauliuku, paruošta kaip kepsnys. Magomedas nepataria avienos kaip nors ilgai marinuoti. Jo manymu, geriausia įtrinti prieskoniais valandą prieš kepimą. Itin tinkami kepsnių mišiniai žvėrienai.

Kepimo ant žarijų laikas priklauso nuo paruošimo būdo. Avienos šašlykui iškepti prireiks 15-20 minučių. Kepsniams ant grilio – perpus trumpiau (apie 8 minutes). Prie ant grotelių iškeptos avienos M. Valijevas pataria pasikepti paprikų, gardintų čili pipirais, išsivirti ryžių ar smulkintų avinžirnių. Labiausiai tinka gaivios salotos – salotų lapai, agurkai, ridikėliai.

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Prabangūs Naujieji metai Dubajuje, jūs galite tai patirti
Įdomu

Prabangūs Naujieji metai Dubajuje, jūs galite tai patirti

2025-12-16
„Michelin“ pelnęs šefas T. Eidukevičius atskleidė savo firminį kalėdinį desertą
Įdomu

„Michelin“ pelnęs šefas T. Eidukevičius atskleidė savo firminį kalėdinį desertą

2025-12-12
Šaulių priesaika
Aktualijos

Apsisprendę tapti šauliais: sukauptą patirtį galime panaudoti Tėvynės labui

2025-11-26
Paaiškino, kodėl „viral“ turinys traukia it magnetas: veikia stipriau, nei manome
Įdomu

Paaiškino, kodėl „viral“ turinys traukia it magnetas: veikia stipriau, nei manome

2025-11-24
Atskleistos 2025 m. kalėdų dekoro tendencijos: madoje išlieka kaspinai, dekoruokite ir veidrodžiais
Gyvenimas

Atskleistos 2025 m. kalėdų dekoro tendencijos: madoje išlieka kaspinai, dekoruokite ir veidrodžiais

2025-11-20
Kaip išsirinkti termo puodelį automobiliui?
Įdomu

Kaip išsirinkti termo puodelį automobiliui?

2025-11-13

Skaitoma

papuošalai

Patarimai, kaip priderinti papuošalus prie kiekvienos aprangos

2022-09-02
Juodieji išpardavimai: dauguma sakė nieko nepirks, bet išleido trečdaliu daugiau nei pernai

Juodieji išpardavimai: dauguma sakė nieko nepirks, bet išleido trečdaliu daugiau nei pernai

2025-12-13
„Michelin“ pelnęs šefas T. Eidukevičius atskleidė savo firminį kalėdinį desertą

„Michelin“ pelnęs šefas T. Eidukevičius atskleidė savo firminį kalėdinį desertą

2025-12-12
Vėjo varpeliai: istorija, simbolika ir nauda

Vėjo varpeliai: istorija, simbolika ir nauda

2024-09-25
Ne tik duobės: ką vasarą dirba kelininkai?

Ne tik duobės: ką vasarą dirba kelininkai?

2025-06-18

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Dainavos krašto naujienų portalas, skelbiantis Tau aktualias žinias ir įvykius.

Naujienos

Pirotechnikos priemonių naudojimas Lietuvoje: ką privalote žinoti

Pirotechnikos priemonių naudojimas Lietuvoje: ką privalote žinoti

2025-12-18
8 kg aukso ir virš milijono eurų – krūva įtariamųjų Žemės ūkio ministerijoje

8 kg aukso ir virš milijono eurų – krūva įtariamųjų Žemės ūkio ministerijoje

2025-12-17

Skaitomiausia

papuošalai

Patarimai, kaip priderinti papuošalus prie kiekvienos aprangos

2022-09-02
Juodieji išpardavimai: dauguma sakė nieko nepirks, bet išleido trečdaliu daugiau nei pernai

Juodieji išpardavimai: dauguma sakė nieko nepirks, bet išleido trečdaliu daugiau nei pernai

2025-12-13
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas