Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Penktadienis, 7 lapkričio, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Gyvenimas » Vaikų gimtadienis gamtoje – ką valgyti ir ko vengti?

Vaikų gimtadienis gamtoje – ką valgyti ir ko vengti?

Redakcija
2016-08-21
Gyvenimas, Įdomu
Laikas: 3 min skaitymo
FacebookTwitter

Nors gamta geru oru nelepina, noras savaitgalį bent trumpam ištrūkti į gamtą ar sodybą užmiestyje niekur nedingsta. Lauko žaidimai, kita aktyvi veikla ir maisto gaminimas ant laužo ypač vilioja vaikus, kurie dažnai pareiškia norą gamtoje švęsti ir svarbiausią dieną metuose – gimtadienį. Šventės organizavimas atvirame ore tėvams gali tapti tikru iššūkiu – sveiko maisto gaminimas ir transportavimas reikalauja kur kas daugiau pastangų nei staliuko kavinėje užsakymas. Vis dėlto pasak sveikatai palankaus maisto technologės ir mitybos ekspertės Ramintos Bogušienės, tokia šventė vaikams padarys žymiai didesnį įspūdį, tačiau svarbu atkreipti dėmesį į maisto, kurį skanaus mažieji, pasirinkimą.

„Švenčiant vaiko gimtadienį kavinėje ar specialiuose žaidimų kambariuose, susiduriama su pagrindine problema – valgiaraštyje dažniausiai dominuoja riebus, aliejuje keptas, padažuose paskendęs, daug cukraus ir druskos bei mažai skaidulinių medžiagų turintis maistas. Įprastai pasirinkime iš pagrindinių patiekalų dominuoja picos, keptos bulvytės su padažu ar kiti gruzdinti patiekalai, – sako R. Bogušienė. – Tiesa, net jeigu ir būtų galimybė užsisakyti sveiką patiekalą, vaikai jo greičiausiai nepasirinktų. Priežastys dvi: jei viena šalia kitos yra dvi skirtingos alternatyvos, vis tiek dažniausiai nugalės greiti angliavandeniai (picos, bulvytės ar kt.), taip pat pirmiausia sveikos mitybos principais turėtų vadovautis tėvai ir būti sektinu pavyzdžiu vaikams.“

3 patarimai ką pagaminti vaiko gimtadieniui.

  • Užkandžiai. Iš anksto namuose ar jau gamtoje galima pasigaminti sveikuoliškų užkandžių, kurie patiks tiek vaikams, tiek ir jų tėvams. Mitybos žinovė siūlo išbandyti sūrio, pomidorų bei linų sėmenų sumuštinukus ant ruginės duonos arba grikių trapučių. Sumuštiniams taip pat tinka avokado ir išspaustos citrinos užtepėlė, įvairios daržovės bei žalumynai. Taip pat mažuosius svečius galima nustebinti vištienos ir daržovių keksiukais. Vietoje įprastų miltų tešlai patariama naudoti avižinius dribsnius, bolivinės balandos ar sorų kruopas, grikių arba kukurūzų miltus. Įdarui puikiai tinka smulkinta vištienos krūtinėlės mėsa bei troškintos sezoninės daržovės – morkos, moliūgai, cukinijos, ankštinės daržovės. Mitybos ekspertė siūlo šiuos keksiukus išbandyti tiems tėveliams, kurie galvoja, kad vaikai nemėgsta daržovių – greičiausiai šis įsitikinimas kartu su kepiniais dings akimirksniu.
  • Karštas patiekalas. Ant grilio kepta mėsa skanesnė ir sveikesnė nei kaitinama aliejaus pripiltoje keptuvėje, todėl į gamtą verta prigriebti kepsninę ir mėgstamos mėsos. „Pirmenybę teikčiau šviežiai ruoštai mėsai ir siūlau vengti stipriai sūdytų, rūkytų, vytintų ar konservuotų mėsos gaminių. Ant grilio galima kepti vištienos ir daržovių iešmelius, vištienos petelius ar kulšeles – šie gaminiai vaikams itin patrauklūs, mat juos patogu laikyti rankose, neprireikia didelių kąsnių. Tik atminkite, kad odelę, kuri kepimo metu apsaugo mėsą nuo degėsių, prieš valgant reikėtų pašalinti“, – pataria R. Bogušienė. Pasak jos, visiškai reikėtų atsisakyti minties ant laužo kepti rūkytas dešreles. Rūkytuose gaminiuose ir pusgaminiuose dažniausiai yra nitritinės druskos, kuri kepimo metu išskiria kancerogenines medžiagas – nitrozaminus. Be to, svarbu atminti, kad net ir prie pačios liesiausios ir lengvai virškinamos mėsos lėkštėje turėtų būti šviežių daržovių.
  • Desertai. Galvojant apie saldėsius ir grilį, turbūt daugelis įsivaizduoja Vakarų šalyse itin populiarų ir Lietuvoje vis dažniau gamtoje valgomą desertą – keptus zefyrus. Mitybos ekspertė pataria atsisakyti šio saldumyno, kurio pagrindą sudaro rafinuotas cukrus ir vanduo. Virš ugnies kepami zefyrai greitai apanglėja, tad kartu su didžiule cukraus doze vaikai gaus ir kancerogenų. Sveika alternatyva šiam desertui galėtų tapti ant laužo kepami vaisių vėrinukai. Pasak R. Bogušienės, ant iešmų patiems verti pasirinktus vaisius ir juos kepti – smagi pramoga visai šeimai. Desertui puikiai tinka ir šviežios uogos bei vaisiai ar jais įdaryti keksiukai.

R. Bogušienė atkreipia dėmesį, kad valgant gryname ore reikėtų laikytis ir esminių higienos reikalavimų – gendantį maistą vežti ir laikyti šaltkrepšiuose, geriamuoju vandeniu gerai nuplauti vaisius, daržoves, žalumynus, o svarbiausia – rankas. Taip pat svarbu vengti maisto, kuris didina mikrobiologinės maisto taršos tikimybę – kreminių tortų ir panašių konditerinių gaminių. Jeigu diena pasitaikė karšta, tėveliai turėtų užtikrinti, kad vaikai nepamirštų gerti vandens.

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Kaip pasirūpinti odos sveikata patiriant šlapimo nelaikymą
Gyvenimas

Kaip pasirūpinti odos sveikata patiriant šlapimo nelaikymą

2025-11-05
Berniukai vis dar spaudžiami savo vertę įrodyti jėga, o mergaitės – nuolankumu
Gyvenimas

Berniukai vis dar spaudžiami savo vertę įrodyti jėga, o mergaitės – nuolankumu

2025-11-04
Pirmoji ponia D. Nausėdienė kviečia moteris pasirūpinti sveikata: laiku pasitikrinti – pasirinkti gyvenimą
Gyvenimas

Pirmoji ponia D. Nausėdienė kviečia moteris pasirūpinti sveikata: laiku pasitikrinti – pasirinkti gyvenimą

2025-10-31
Rudens sezonas: ką verta žinoti apie grožio rutiną ir makiažo tendencijas
Grožis

Rudens sezonas: ką verta žinoti apie grožio rutiną ir makiažo tendencijas

2025-10-31
Agnė Kuzmickaitė sukūrė aprangą besirūpinantiems senjorais: orumo ir pokyčio ženklas
Grožis

Agnė Kuzmickaitė sukūrė aprangą besirūpinantiems senjorais: orumo ir pokyčio ženklas

2025-10-28
Kaip ir kasmet: vos prasidėjo šildymo sezonas – gaisrų vėl padaugėjo
Aktualijos

Kaip ir kasmet: vos prasidėjo šildymo sezonas – gaisrų vėl padaugėjo

2025-10-20

Skaitoma

architektą išsirinkti

Kaip išsirinkti gerą architektą?

2022-10-07
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
Kaip pasirūpinti odos sveikata patiriant šlapimo nelaikymą

Kaip pasirūpinti odos sveikata patiriant šlapimo nelaikymą

2025-11-05
hidrolizacija pamatams

Kokybiška hidroizoliacija pamatams

2021-04-20
Automobilis

Vėl metas keisti padangas: kokias klaidas dažniausiai daro vairuotojai

2025-11-03

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Dainavos krašto naujienų portalas, skelbiantis Tau aktualias žinias ir įvykius.

Naujienos

Lietuva pagal pagal naudotų automobilių duomenų klastojimą Europos sąrašo gale

Lietuva pagal pagal naudotų automobilių duomenų klastojimą Europos sąrašo gale

2025-11-07

Pusryčiams, pietums ir vakarienei: 3 išradingi receptai iš bulvių

2025-11-06

Skaitomiausia

architektą išsirinkti

Kaip išsirinkti gerą architektą?

2022-10-07
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas