Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Pirmadienis, 12 gegužės, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Vaida Kurpienė: norite nepritrūkti vitaminų žiemą – šaldykite

Vaida Kurpienė: norite nepritrūkti vitaminų žiemą – šaldykite

Dainavos gidas
2015-10-24
Gyvenimas, Įdomu
Laikas: 3 min skaitymo
FacebookTwitter

Vasaros malonumams tampant tik mielu prisiminimu, po truputį pradedame ruoštis vėsiajam metų periodui: konservuojame, šaldome sodo bei daržo gėrybes, tikėdamiesi jomis džiaugtis iki kito derliaus. Pasak mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, šaldymas – vienas geriausių pasirinkimų, siekiant išsaugoti produktų naudingąsias maistines savybes, teigia, kad tačiau reikėtų įsidėmėti keletą svarbių taisyklių.

„Šaldant produktus, kitaip nei marinuojant, galima į juos nedėti cukraus, druskos ar kitų priedų, kurių nepatartina gausiai vartoti,– pasakoja V. Kurpienė. – Užšaldyti maisto produktai išlieka tokie pat skanūs ir maistingi, kaip ir švieži, be to, tai puiki išeitis norintiems visus metus džiaugtis produktais, kurių negali pasiūlyti prekybos centrai. Juo labiau, kad namuose užšaldyti įmanoma, turbūt, viską – nuo grybų, vaisių ar uogų iki daržovių, žalumynų ar beveik baigtų gaminti patiekalų.“

Mitybos specialistės teigimu, daržovių ar vaisių šaldymui tinkama temperatūra yra -18-22°C – tokioje temperatūroje juos galima išlaikyti metus. Produktus ar maisto gaminius galima užšaldyti ir esant -8-0 °C  temperatūros, tačiau tada vartojimo laikas sutrumpėja iki 3 mėnesių. Dar viena svarbi taisyklė, primena V. Kurpienė, – toje pačioje šaldiklio lentynoje nereikėtų laikyti daržovių ir žuvies ar kitų produktų, skleidžiančių specifinį kvapą. Įsigėręs kvapas nedingsta net atšildžius produktą ir jį valgyti tampa nebe taip gardu. Taip pat reikėtų nepamiršti, kad norint neprarasti naudingųjų medžiagų, atšildyti produktą reikėtų +3-4  °C temperatūroje. Ir geriausia produktus atitirpinti šaldytuve, o ne kambario temperatūroje.

Pasak V. Kurpienės, šaldymui ruošiant grybus, pirmiausia juos reikėtų pavirti, tada lygiai taip pat, kaip ir šviežias uogas bei vaisius, tolygiai paskleidus ant padėklo, palaikyti greitojo šaldymo kameroje. Produktams atšalus – sudėti gėrybes į specialią šaldymo tarą. Pirminei šaldymo stadijai netinka plastikiniai maišeliai – uogos ar kiti į gabalėlius susmulkinti produktai sulips į vientisą gabalą. Į šaldymui skirtus maišelius galima sudėti tik jau užšaldytus produktus. Mitybos specialistė atkreipia dėmesį, kad įprasti vienkartiniai plastikiniai indeliai ar maišeliai šaldymui yra nepritaikyti – sveikatai kenksmingos dalelės patenka į maistą, o vėliau į žmogaus organizmą. Naudokite tik specialiai paženklintą šaldymui skirtą tarą.

„Maisto šaldymas ne tik suteikia galimybę ilgiau mėgautis gamtos gėrybėmis, bet ir neleidžia daugintis bakterijoms – ypač veiksmingas yra taip vadinamasis greitasis arba kriogeninis šaldymas, kurio metu susiformavę ledo kristalai pasiskirsto tolygiai, taip užtikrindami geresnę atitirpinto produkto kokybę ir skonį, – sako V. Kurpienė. – Taikant greitąjį užšaldymą, išsaugomos maisto produktų natūralios savybės ir naudingosios medžiagos.“  Taigi, anot specialistės, renkantis šaldytuvą būtina  atkreipti dėmesį, ar jame yra greitojo šaldymo funkcija.

„Nustatyta, kad lėto užšaldymo proceso metu maisto skysčiai virsta ledo kristalais, gadinančiais tiek maistą, tiek ir jo skonį, todėl buities technikos gamintojai į šaldytuvus pradėjo diegti greitojo užšaldymo technologiją, – technologinius pokyčius komentuoja įmonės „Bosch“ pardavimų vadovas Baltijos šalims Adomas Pesliakas. – Greitojo užšaldymo metu produktai išlaiko natūralią drėgmę, tekstūrą, skonį ir šviežumą, yra apsaugomi nuo mikrobų atakos.“

Mitybos specialistė V. Kurpienė pataria  jau dabar suskubti ir pasirūpinti, kad šaltais žiemos vakarais netrūktų vitaminų.  Jei apie tai pagalvojote dar vasarą, ją maloniai primins  iš šaldiklio gelmių  išimtos lyg vakar skintos braškes, avietes ar kitos mėgstamos uogos arba vaisiai.

DalintisDalintis
Ankstesnė naujiena

Šalčininkai – Pasvalys

Sekanti naujiena

Jau šiandien Vilniuje – „Karalius nuogas”

Panašios naujienos

Įdomu

Paaiškėjo, kurie geriausi šefai atstovaus Lietuvai prestižiniame konkurse

2025-05-09
Kai namai tampa daugiau nei vieta – svarbiausi žingsniai renkantis butą
Gyvenimas

Kai namai tampa daugiau nei vieta – svarbiausi žingsniai renkantis butą

2025-05-07
Automobilis
Gyvenimas

Netinkamos automobilio padangos gali tapti avarijos priežastimi: ekspertas atsakė, ar tik kaina lemia jų kokybę

2025-05-07
Kaip greičiau susitaupyti pradiniam būsto įnašui: 5 realūs būdai
Finansai

Kaip greičiau susitaupyti pradiniam būsto įnašui: 5 realūs būdai

2025-05-07
saulės baterijos
Finansai

Nutolusias saulės elektrines įsigiję gyventojai prašymus paramai gali teikti iki vasaros pabaigos

2025-05-07
Gerai moters savijautai: 3 medžiagos, kurių atsargomis turi pasirūpinti kiekviena
Gyvenimas

Gerai moters savijautai: 3 medžiagos, kurių atsargomis turi pasirūpinti kiekviena

2025-05-06
Sekanti naujiena
Jau šiandien Vilniuje – „Karalius nuogas”

Jau šiandien Vilniuje - "Karalius nuogas"

Elenos Savukynaitės jubiliejinis vakaras

Elenos Savukynaitės jubiliejinis vakaras

Skaitoma

Siksto koplyčios paslaptis: realiausi kandidatai tapti naujuoju popiežiumi

Siksto koplyčios paslaptis: realiausi kandidatai tapti naujuoju popiežiumi

2025-05-07
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
Vijokliniai augalai – ką būtina žinoti?

Vijokliniai augalai – ką būtina žinoti?

2020-10-28
Išmokos vaikams nuo 2025 m.: kas priklauso?

Išmokos vaikams nuo 2025 m.: kas priklauso?

2025-01-07
Iš apyvartos bus išimtos 1 ir 2 euro centų monetos – atsiskaitant grynaisiais, sumos bus apvalinamos

Iš apyvartos bus išimtos 1 ir 2 euro centų monetos – atsiskaitant grynaisiais, sumos bus apvalinamos

2024-12-18

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Apie Dainavos gidą

Naujienos

Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?

Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?

2025-05-12
Tarptautinis gatvės teatrų festivalis kviečia į Šalčininkus

Tarptautinis gatvės teatrų festivalis kviečia į Šalčininkus

2025-05-12

Skaitomiausia

Siksto koplyčios paslaptis: realiausi kandidatai tapti naujuoju popiežiumi

Siksto koplyčios paslaptis: realiausi kandidatai tapti naujuoju popiežiumi

2025-05-07
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Pradžia
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas