Sekmadienis, vasaros pradžia ir dar tėčio diena – toks malonus sutapimas nutinka tikrai ne kasmet, todėl šventinė nuotaika yra tiesiog užprogramuota. Ką jau ką, bet švęsti Lietuvos gyventojai moka – tereikia gero nusiteikimo, sąlyginai gero oro ir, žinoma, gardžiais patiekalais nukrauto stalo. „Lidl“ dalinasi dviem lengvais ir nebrangiais, bet itin šventiškais receptais, kurie yra subalansuoti tėčiams, bet tiks ir visai šeimai.
Tėtį, vyrą ar draugą vis dažniau galima sutikti virtuvėje – vieni sukasi aplink savo „firminius“ receptus, kiti tiesiog yra atradę gaminimo džiaugsmą. Vis dėlto yra vieta, kur susitinka šefai profesionalai ir tie, kurių prie puodų nė su žiburiu nerasi. Taip, tai – grilis. Iš kartos į kartą arba nuo iešmo prie iešmo lydinti tradicija sufleruoja bene geriausią šventinio savaitgalio scenarijų.
Norintiems mesti iššūkį ne tik sau, bet ir šios šventės „kaltininkams“ – kviečiame pasigaminti du patiekalus, kuriems paruošti prireiks šiek tiek laiko, bet rezultatas atpirks pastangas, o grilio mėgėjus pakylės laipteliu aukščiau profesionalų. Žinoma, paruošti ingredientus ir prisidėti prie proceso galės visa šeima, tad, susėdus ragauti, kiekvienas bus pelnytai užsidirbęs kąsnelį kitą.
Kiaulienos šonkauliai: restoranas savo kieme
Nenorintiems ilgai terliotis ir tiesiogine to žodžio prasme – nesitepti rankų, rekomenduojama įsigyti jau paruoštų kiaulienos šonkaulių marinate. Tuomet beliks mėgautis tuo, dėl ko visi ir susirinko – lėtu kepimu ant grilio bei laiku drauge. Vieniems kepant pagrindinį dienos patiekalą, kiti galės paruošti šventinį garnyrą ir svarbiausia – kokybiškai pabendrauti su tėčiais ir ne tik.

Jums reikės:
- 1 kg kiaulienos šonkaulių barbekiu marinate
- 500 g smidrų
- 1 pakelio fetos sūrio
- Čiobrelių ar šalavijo pagal skonį
- 100 g sviesto
- 1 citrinos
- 3 v.š. barbekiu padažo
- 2 v.š. medaus
- Folijos
Gaminimas:
Įkaitinkite grilį iki maždaug 120–140 laipsnių. Apvyniokite šonkaulius folija (dviem sluoksniais). Į vidų galima įpilti šlakelį vandens arba obuolių sulčių (nebūtina, bet padeda išlaikyti mėsos drėgmę). Kepkite apie valandą, netiesioginėje kaitroje.
Kol šonkauliai kepa – pasiruoškite glazūrą. Sumaišykite barbekiu padažą su tirpintu medumi ir šaukšteliu sviesto. Nuimkite foliją ir paruošta glazūra padenkite jau apkepusius šonkaulius. Tuomet padėkite juos atgal ant grotelių ir palikite kepti dar 30–45 minutes, kad ant viršaus susidarytų lipni, karamelizuota glazūra. Išimkite iš grilio, leiskite pailsėti 5–10 minučių prieš pjaustydami ir patiekdami ant stalo.
Smidrai citrininiame svieste: prie šonkaulių arba net vietoje jų

Pirmiausiai nulaužkite kietus smidrų galiukus. Apšlakstykite smidrus alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais. Šiek tiek sviesto (palikite nedidelį gabalėlį pabaigai) sumaišykite su tarkuota citrinos žievele, trupučiu jos sulčių, smulkintais čiobreliais ar šalaviju. Sudėkite smidrus ant grotelių (arba ant folijos), kepkite apie 4–6 minutes, kol gražiai apskrus, bet išliks traškūs. Nepatingėkite kelis kartus pavartyti. Ant karštų smidrų uždėkite likusį sviestą, gausiai apibarstykite fetos sūriu. Skanaus!
Elnienos dešrelės: lengviau nebūna, gardžiau – irgi
Skirtingai nei šonkauliai – elnienos dešrelės yra greitas, bet irgi puikaus skonio patiekalas, idealiai tinkantis šiam šventiniam tėčio dienos savaitgaliui. Šiais laikais ir už itin gerą kainą jų įsigyti galima parduotuvėse, o mėgautis išskirtiniu skoniu privilegiją turi kiekvienas, ne tik medžiotojai ar jų bičiuliai.
Yra sakoma, kad prie žvėrienos labai dera saldumo ir rūgštumo turintys produktai, tad šiuo atveju rekomenduojama pasigaminti grilinto mango salotas, kurios nustebins savo gaiviu, bet turtingu skoniu.

Jums reikės:
- 2 pakuočių elnienos dešrelių
- 1 prinokusio mango
- Pusės raudonojo svogūno
- 1 mažesnės raudonos paprikos arba čili (švelni ar aštresnė – pagal skonį)
- Saujos šviežių kalendrų, petražolių arba mėtos
- Didelės saujos žalių salotų: tinka gražgarstė arba špinatai
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus
- 1 v.š. laimo (arba citrinos) sulčių
- 1 a.š. medaus ar agavų sirupo
- Druskos, pipirų pagal skonį
- Šiek tiek skrudintų moliūgų arba sezamų sėklų (skanu, bet nebūtina)
Gaminimas:
Kol tėčiai ar bičiuliai grilina dešreles – pasiruoškite salotas. Aptepkite mango griežinėlius aliejumi ir dėkite ant įkaitintų grotelių. Kepkite 2–3 minutes iš abiejų pusių, kol ant vaisiaus atsiras paskrudę ruoželiai. Leiskite mangui šiek tiek atvėsti, tada supjaustykite gabaliukais. Svogūną ir papriką susmulkinkite. Suberkite žalumynus, keptą mangą, svogūną, papriką ir žoleles į dubenį. Sumaišykite laimo, medaus ir alyvuogių aliejaus užpilą ir apšlakstykite juo paruoštas salotas. Gardinkite druska ir pipirais.

Dešrelėms iškepus, negailėkite salotų ir mėgaukitės nuostabiu žvėrienos bei gaivių, saldžiai rūgščių mangų deriniu. Gražios šventės, šiltos vasaros ir visada garuojančio grilio.
Skanaus!