Daugeliui mūsų rytas be kavos – ne rytas. Tačiau ar kofeinas visada saugus širdžiai? Kada jis gali būti naudingas, o kada – žalingas? Specialistai pabrėžia: viskas priklauso nuo to, kiek kavos geriame, kaip ją ruošiame ir kaip mūsų organizmas į ją reaguoja.
Kofeinas – tai natūrali medžiaga, veikianti mūsų organizmą kaip stimuliatorius. Sveikatos sprendimų centro „Antėja“ kardiologė Gabija Matuzevičienė teigia, kad jis veikia širdį, blokuodamas adenozino receptorius. Jų blokavimas didina elektrinį širdies miocitų jaudrumą, taip pat elektrinį laidumą ir didina širdies susitraukimų dažnį. Tai reiškia, kad širdis plaka dažniau ir gali lengviau atsirasti permušimų.
Išgėrus kavos, ypač jei organizmas prie jos nepratęs, kraujospūdis gali trumpam pakilti. Visgi gydytoja ramina, kad ilgalaikis kavos vartojimas nėra susijęs su padidėjusia hipertenzijos rizika. Priešingai – saikingas kavos vartojimas (1–3 puodeliai per dieną) gali net padėti sumažinti riziką susirgti hipertenzija, ypač nerūkantiems žmonėms.
Kada kava gali pakenkti?
Per didelis kofeino kiekis gali apsunkinti širdies darbą, ypač jei žmogus turi širdies ritmo sutrikimų. „Gausus kofeino vartojimas gali didinti širdies susitraukimų dažnį ir veikti proaritmiškai, todėl žmonėms su sinusine tachikardija ar kitais ritmo sutrikimais rekomenduojama kofeino turinčius produktus vartoti saikingai arba rinktis kavą be kofeino“, – pataria G. Matuzevičienė.
Svarbus ir kavos ruošimo būdas. „Priklausomai nuo kavos paruošimo būdo, kava gali teigiamai arba neigiamai veikti cholesterolį“, – teigia gydytoja. Nefiltruota kava, tokia kaip plikoma ar turkiška, turi daugiau medžiagų, kurios mažina tulžies rūgščių sintezę, o tai apsunkina cholesterolio pašalinimą iš organizmo ir gali sukelti cholesterolio koncentracijos padidėjimą kraujyje. Todėl žmonėms, turintiems aukštą cholesterolio kiekį, rekomenduojama rinktis filtruotą kavą – espresso arba kavą iš aparato.
Ar kava gali būti naudinga?
Saikingai geriama ir tinkamai paruošta kava gali būti naudinga. „Filtruota kava turi mažesnę kenksmingų medžiagų koncentraciją, o jos vartojimas gerina didelio tankio (gerojo) cholesterolio funkciją, kuris geba pašalinti cholesterolį iš audinių (pvz., kraujagyslių sienelių)“, – sako sveikatos klinikos „Antėja“ kardiologė.
Tyrimai rodo, kad žmonės, kurie geria nedidelį kiekį kavos kasdien, gali turėti mažesnę riziką susirgti širdies nepakankamumu.
Svarbu stebėti savijautą
Ne visi kofeiną toleruoja vienodai. Vieniems jis suteikia energijos, kitiems gali sukelti nemalonius pojūčius: nerimą, drebulį, per dažną širdies plakimą ar padidėjusį kraujospūdį. „Viskas priklauso nuo to, kaip greitai žmogaus organizmas skaido kofeiną. Kai kurių žmonių organizmas tai daro lėčiau, todėl jie jaučiasi prasčiau net po vieno puodelio kavos“, – aiškina G. Matuzevičienė.
Jei pastebite, kad po kavos jaučiatės blogai – verta išbandyti kavą be kofeino ar tiesiog mažinti suvartojamą kiekį.
Kava gali būti ir malonumas, ir naudinga sveikatai – svarbiausia vartoti ją saikingai ir atsakingai. Jei kava nesukelia nemalonių pojūčių, galima drąsiai mėgautis vienu ar dviem puodeliais per dieną. Jei jaučiatės blogai – vertėtų ieškoti alternatyvų.