Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Trečiadienis, 17 gruodžio, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Receptai » Pyragų dienai – obuolių pyragas be sviesto, be vargo ir be didelių išlaidų

Pyragų dienai – obuolių pyragas be sviesto, be vargo ir be didelių išlaidų

Paulius Liškauskas
2025-03-14
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Obuolių pyragas | Freepik

Obuolių pyragas | Freepik

FacebookTwitter

Kovo 14 – ypatinga diena ne tik matematikams, bet ir smaližiams. Trečio metų mėnesio 14 diena tapo „pi“ (π) skaičiaus simboliu, nes 3, 1 ir 4 – pirmosios skaičiaus reikšmės. O kadangi „pi“ angliškai tariama kaip „pie“ (liet. pyragas), diena dažnai pažymima suvalgant šį desertą. Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad pirkėjams pasilepinti dažniausiai specialios progos nereikia. Pasak jos, pyragus ar tortus lietuviai mėgsta, todėl paprastai artėjant savaitgaliui išauga tiek produktų jiems, tiek jau paruoštų skanėstų paklausa.

 

Medaus tortas – nukarūnuotas

 

Lietuviai – smaližiai, ir prieš savaitgalius ar įvairias šventes matyti, kad ūgteli šaldytos tešlos, miltų, kepinių ruošimui ir puošybai skirtų produktų pardavimai, sako G. Kitovė.

 

Ką lietuviai mėgsta, kai ieško jau paruošto deserto? G. Kitovė atskleidžia, kad jau kurį laiką nuo seno populiarus „Medutis“ savo karūną perleidęs kitam, nemažiau žinomam desertui. „Iki“ pardavimų duomenys rodo, kad labiausiai pirkėjai mėgsta legendinį Kuršėnų vyniotinį. Trečioje vietoje – vėlgi klasika, Napoleono pyragas.

 

„Tačiau lietuviai mėgsta ir eksperimentuoti. Pavyzdžiui, pastaraisiais metais ypač pamėgę įvairių skonių ir dydžių prancūziškas tartaletes, eklerus, karališką kokosinį „Raffaelo“ pyragą. Kad kiekvienas atrastų savo favoritą, ir taip gausų pyragų, tortų, pyragėlių asortimentą kasmet papildome – nustebinome naujienomis“, – sako G. Kitovė.

 

Kai norisi naminio kepinio – lengvas obuolių ir varškės pyragas

 

„Iki“ konditeris Thierry Lauvray pasakoja, kad obuolių pyragas – vienas populiariausių kepinių visame pasaulyje, todėl jo receptų niekada nebus per daug.

 

„Paprastai tešla obuolių pyragui būna sodri, trapi – tam reikia nemažai sviesto. Bet greitam, visiškai lengvai paruošiamam ir drėgnam obuolių kepiniui jo gali net nereikėti – pakaks varškės ir šiek tiek aliejaus. Tuo tarpu dailiai supjaustyti obuoliai suteiks tiek skonį, tiek vaizdą – pyragą norėsis valgyti net akimis“, – sako konditeris.

 

Dažnai obuoliniai kepiniai šaukšte šaukiasi cinamono, tačiau Th. Lauvray siūlo išmėginti šiek tiek kitokį variantą – prasidėjus pavasariui, norisi daugiau gaivumo, o tai suteiks citrinos sultys ir žievelė.

 

„Šis varškės ir obuolių pyragas su gaivinančiu citrinų aromatu – tobulas trio, kai norisi kažko gardaus, bet nesinori virtuvėje leisti daug laiko. Tereikia nepatingėti obuolius supjaustyti ne tik pačiam pyragui, bet dalį jų išdėlioti ant viršaus gražiu raštu – iškepęs jis atrodys labai gražiai“, – sako Th. Lauvray.

 

Porcijos: vienas 23 cm skersmens pyragas

Gaminimo laikas: apie 1 val.

Reikės:

  • 250 g varškės,
  • 4 didelių obuolių,
  • 4 vidutinio dydžio kiaušinių,
  • 1 citrinos,
  • 150 g cukraus,
  • 1 pakelio vanilinio cukraus,
  • 60 ml augalinio aliejaus,
  • 150 g kvietinių miltų,
  • 50 g krakmolo,
  • 3 šaukštelių kepimo miltelių,
  • cukraus pudros pabarstymui.

Gaminame:

  1. Kiaušinius ir varškę iš šaldytuvo išimkite iš anksto ir palikite, kad sušiltų iki kambario temperatūros. Varškę gerai pertrinkite.
  2. Obuolius supjaustykite ketvirčiais, nulupkite, išskobkite šerdį, supjaustykite griežinėliais. Sudėkite į dubenį, sumaišykite su citrinos sultimis ir tarkuota žievele.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. 23 cm skersmens kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, užlenkite kraštą, palikdami popierių kaboti.
  4. Į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų ir plakite, kol masė taps lengvi ir puri, apie 5-7 minutes. Pabaigoje įberkite vanilinio cukraus.
  5. Į išplaktus kiaušinius sudėkite varškę, augalinį aliejų ir maišykite apie pusę minutės nedideliu mikserio greičiu.
  6. Sumaišykite kvietinius miltus su krakmolu ir kepimo milteliais, tada suberkite į išplaktą masę ir maišykite nedideliu mikserio greičiu, kol ingredientai susijungs į vientisą tešlą.
  7. Į masę sudėkite maždaug 2/3 obuolių ir šaukštu išmaišykite. Supilkite į formą, išlyginkite paviršių, ant viršaus išdėliokite likusius obuolius, švelniai įspausdami juos į tešlą.
  8. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 45 minutes (kol iš vidurio ištrauktas dantų krapštukas bus sausas). Iškepusį pyragą apibarstykite cukraus pudra.

Skanaus!

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Kūčių stalas lengvai pagal tinklaraštininkę „Ant medinės lentelės“: įtiks visai šeimai
Receptai

Kūčių stalas lengvai pagal tinklaraštininkę „Ant medinės lentelės“: įtiks visai šeimai

2025-12-15
Kūčių stalo karalienė žuvis: du lengvi receptai orkaitėje
Receptai

Kūčių stalo karalienė žuvis: du lengvi receptai orkaitėje

2025-12-14
Sotu, skanu ir pigu: pupelių troškiniai, kurie pranoks lūkesčius
Receptai

Sotu, skanu ir pigu: pupelių troškiniai, kurie pranoks lūkesčius

2025-11-30
Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje
Receptai

Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje

2025-11-11
Receptai

Pusryčiams, pietums ir vakarienei: 3 išradingi receptai iš bulvių

2025-11-06
Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu
Receptai

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

2025-11-04

Skaitoma

papuošalai

Patarimai, kaip priderinti papuošalus prie kiekvienos aprangos

2022-09-02
Vėjo varpeliai: istorija, simbolika ir nauda

Vėjo varpeliai: istorija, simbolika ir nauda

2024-09-25
„Michelin“ pelnęs šefas T. Eidukevičius atskleidė savo firminį kalėdinį desertą

„Michelin“ pelnęs šefas T. Eidukevičius atskleidė savo firminį kalėdinį desertą

2025-12-12
Juodieji išpardavimai: dauguma sakė nieko nepirks, bet išleido trečdaliu daugiau nei pernai

Juodieji išpardavimai: dauguma sakė nieko nepirks, bet išleido trečdaliu daugiau nei pernai

2025-12-13
Tyrimas: nesulaukus eilės pas gydytoją 4 iš 10 gyventojų yra pablogėjusi sveikata

Tyrimas: nesulaukus eilės pas gydytoją 4 iš 10 gyventojų yra pablogėjusi sveikata

2025-12-11

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Dainavos krašto naujienų portalas, skelbiantis Tau aktualias žinias ir įvykius.

Naujienos

Prabangūs Naujieji metai Dubajuje, jūs galite tai patirti

Prabangūs Naujieji metai Dubajuje, jūs galite tai patirti

2025-12-16
Kūčių stalas lengvai pagal tinklaraštininkę „Ant medinės lentelės“: įtiks visai šeimai

Kūčių stalas lengvai pagal tinklaraštininkę „Ant medinės lentelės“: įtiks visai šeimai

2025-12-15

Skaitomiausia

papuošalai

Patarimai, kaip priderinti papuošalus prie kiekvienos aprangos

2022-09-02
Vėjo varpeliai: istorija, simbolika ir nauda

Vėjo varpeliai: istorija, simbolika ir nauda

2024-09-25
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas