Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Pirmadienis, 9 birželio, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Net nedvejokite – kepkite visą lašišą: 3 taupios ir skanios idėjos, kur panaudoti jos likučius

Net nedvejokite – kepkite visą lašišą: 3 taupios ir skanios idėjos, kur panaudoti jos likučius

Paulius Liškauskas
2024-11-13
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Lašišos kotletai

Lašišos kotletai

FacebookTwitter

 Lašiša – mėgstamiausia lietuvių žuvis. Karališka žuvis ruošiama ir prabangiausiuose restoranuose, tačiau stalo žvaigžde ją paversti galima kiekvienuose namuose. Ją iškepti orkaitėje visai paprasta, o nerimauti dėl to, kad visko nesuvalgysite, neverta – likučius kitą dieną panaudosite naujiems gardiems patiekalams.

 

Lašiša – žuvis nr. 1 lietuviams

 

Nors statistika rodo, kad lietuviai žuvies vis dar valgo mažiau nei rekomenduoja mitybos specialistai, tendencijos džiugina, sako „Iki“ atstovė: „Pardavimai stabiliai auga, šiemet pirkėjai nupirko virš 10 proc. daugiau šviežios žuvies nei pernai. Tai tik patvirtina, kad lietuviai vis daugiau dėmesio skiria pilnavertei mitybai, o prie sveikesnių mitybos įpročių formavimosi prisideda ir pasiūla.

 

Pasak G. Kitovės, lašišos populiarumui šviežios žuvies skyriuje jau kurį laiką nėra lygių. Nors pirkėjai mėgsta ir karpį, upėtakį, dairosi įvairovės – nuo tuno iki juodosios kongrijos, bet būtent atlantinė lašiša dažniausiai keliauja į pirkinių krepšelius.

 

„Jeigu kadaise lašiša buvo tik švenčių ar ypatingų progų patiekalas, tai dabar ja lietuviai mėgaujasi kasdien. Daugelis vertina šios riebios žuvies skonį, naudą organizmui ir tai, kad ją skaniai paruošti reikia visai nedaug pastangų. Nors siejama su prabanga, ji gali būti ir taupus pasirinkimas. Pavyzdžiui, pasirinkus visą šviežią skrostą lašišą, pavyks sutaupyti ne tik pinigų, bet ir laiko, nes vienas kepimas taps pagrindu net keliems patiekalams“, – sako G. Kitovė.

 

Kaip iškepti visą lašišą orkaitėje?

 

Visą lašišą paruošti bus paprasčiau, nei gali pasirodyti, ir visiškai nereikės šefo gebėjimų. Čia svarbiausia – kantrybė ir šiek tiek gudrybių, sako „Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas.

 

„Lašiša – riebi, skani, sultinga žuvis, tačiau kartais kepant ji linkusi išsausėti. Nuo to apsidrausti galima įvyniojant žuvį į foliją ar kepimo popierių. Tačiau galima panaudoti ir paprasčiausią druską. Folija, kepimo popierius ar druskos pluta tampa natūraliu barjeru, kuris lašišoje sulaikys drėgmę, skonį, aromatą“, – sako G. Bačkovas.

 

Paruošimas. Pirma, švelniai nuplaukite lašišą po šaltu vandeniu ir nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Žuvį iš vidaus ir išorės patrinkite pipirais. Jei norite, į jos pilvą pridėkite šviežių žalumynų, citrinos skiltelių, česnako, nors žuvis bus skani ir be šių priedų.

 

„Uždarykite“ skonį. Jeigu naudojate foliją, prieš suvyniojant lašišą į ją, žuvį patepkite aliejumi ir įtrinkite druska. Jeigu naudojate druskos metodą, kepimo indo dugną išklokite maždaug 1,5 cm druskos sluoksniu. Ant jo padėkite žuvį ir ją visą gausiai užklokite druska, kad nesimatytų nė trupučio odos, ir lengvai apipurkškite vandeniu.

 

Kepkite. Įkaitinkite orkaitę arba kepsninę iki 200 °C temperatūros. Kepkite lašišą apie 40-60 minučių, priklausomai nuo žuvies dydžio.

 

Taip iškepta lašiša bus skani tiek karšta, patiekta su mėgstamomis daržovėmis ir ryžiais ar kuskusu, tiek ir šalta. Vienu ypu verta išsikepti ją didesnę, nes kitą dieną galėsite pasilepinti ir kitais naujais patiekalais su šia žuvimi. Rekomenduojamos trys idėjos.

 

Lašišos ir bulvių kotletukai

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 30 min.

Reikės:

  • 450 g keptos lašišos,
  • 4-5 virtų ir sutrintų bulvių,
  • 1 kiaušinio,
  • 1 citrinos,
  • 1 šaukšto miltų,
  • 2 šaukštų petražolių arba krapų,
  • druskos ir pipirų,
  • džiūvėsėlių apvoliojimui.

Gaminame:

  1. Lašišą suplėšykite šakute. Į ją sudėkite bulvių košę, plaktą kiaušinį, citrinos sultis ir žievelę, miltus ir smulkintas petražoles arba krapus. Išmaišykite iki vientisos masės.
  2. Iš mišinio suformuokite apvalius vienodo dydžio paplotėlius. Apvoliokite džiūvėsėliuose.
  3. Kepkite kotletukus įkaitintame aliejuje keptuvėje, kol taps auksinės spalvos, arba orkaitėje 20 min. 200 °C temperatūroje.
  4. Patiekite su jogurto padažu ir salotomis.

 

Nepralenkiama lašišos užtepėlė

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 5 min.

Reikės:

  • 250 g keptos lašišos,
  • 120 g šviežio kreminio sūrio,
  • 1 šaukšto Dižono garstyčių,
  • ½ šaukštelio druskos,
  • ½ ryšulėlio krapų,
  • 1 šaukšto balzaminio acto.

Gaminame:

  1. Sudėkite visus ingredientus į virtuvinio kombaino arba trintuvo indą ir gerai sutrinkite.
  2. Perdėkite į dubenėlį ir padėkite į šaldytuvą, kad atvėstų.
  3. Užtepėlę naudokit ant sumuštinių, patiekti su blynais, krekeriais ir pan.

 

Salotos su kepta lašiša

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 10 min.

Reikės:

  • keptos lašišos,
  • 2 kietai virtų kiaušinių,
  • ½ skardinės kukurūzų,
  • gabalėlio poro,
  • 3 marinuotų agurkų,
  • 2-3 šaukštų natūralaus jogurto,
  • 1 šaukštelio majonezo,
  • druskos ir pipirų.

Gaminame:

  1. Porą smulkiai supjaustykite, sudėkite į dubenį ir sumaišykite su žiupsneliu druskos, palikite kelioms minutėms.
  2. Kiaušinius ir agurkus supjaustykite kubeliais, žuvį susmulkinkite šakute, kukurūzus nusausinkite sietelyje. Visus ingredientus sudėkite į dubenį.
  3. Majonezą sumaišykite su jogurtu, pagardinkite druska ir pipirais. Užpilkite ant salotų ir išmaišykite.

Skanaus!

 

DalintisDalintis
Ankstesnė naujiena

„Michelin“ įvertinimas Lietuvos restoranams – kaip įstojimas į Europos Sąjungą

Sekanti naujiena

Kartu su lapkričiu užslinko ir slogi nuotaika. Ką daryti?

Panašios naujienos

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Sekanti naujiena
Kartu su lapkričiu užslinko ir slogi nuotaika. Ką daryti?

Kartu su lapkričiu užslinko ir slogi nuotaika. Ką daryti?

Atšvaitai – lietuviams svetimi: nenaudoja patys, nesirūpina ir vaikų saugumu

Atšvaitai – lietuviams svetimi: nenaudoja patys, nesirūpina ir vaikų saugumu

Skaitoma

Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
hidrolizacija pamatams

Kokybiška hidroizoliacija pamatams

2021-04-20
Saldikliai: bijoti, ar vartoti? Dietistė Trusovė paaiškina, kada jie gali būti naudingi

Saldikliai: bijoti, ar vartoti? Dietistė Trusovė paaiškina, kada jie gali būti naudingi

2025-06-06
Iš mokytojo – į partizanus. Ko mokina A. Ramanausko-Vanago pasirinkimas?

Iš mokytojo – į partizanus. Ko mokina A. Ramanausko-Vanago pasirinkimas?

2025-06-04
Nematomos būsto remonto grėsmės: kaip išvengti nuostolių ir konfliktų su kaimynais?

Nematomos būsto remonto grėsmės: kaip išvengti nuostolių ir konfliktų su kaimynais?

2025-06-02

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Apie Dainavos gidą

Naujienos

Saldikliai: bijoti, ar vartoti? Dietistė Trusovė paaiškina, kada jie gali būti naudingi

Saldikliai: bijoti, ar vartoti? Dietistė Trusovė paaiškina, kada jie gali būti naudingi

2025-06-06
Per Lietuvą ritasi „Čiurlionio dainų banga“: 9 miestuose R. Zubovas kviečia į čiurlionišką dainų šventę

Per Lietuvą ritasi „Čiurlionio dainų banga“: 9 miestuose R. Zubovas kviečia į čiurlionišką dainų šventę

2025-06-06

Skaitomiausia

Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
hidrolizacija pamatams

Kokybiška hidroizoliacija pamatams

2021-04-20
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas