Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Antradienis, 23 gruodžio, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Naujienos » Nerealus tinginys jūsų Kalėdoms

Nerealus tinginys jūsų Kalėdoms

Paulius Liškauskas
2025-12-23
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Andrius Simulynas

Andrius Simulynas

FacebookTwitter

Kalėdos – metas, kuris džiugina ne tik šventine nuotaika, bet ir patiekalų, o ypač desertų, gausa. „Instagram“ platformoje sparčiai populiarėjantis receptų kūrėjas Andrius Šimulynas (@andriushim) šiemet pristato kalėdinių receptų seriją, kurioje su visiškai pigiais patobulinimais atgaivina smaližiams gerai pažįstamus desertus, suteikdamas jiems netikėtų modernių prisilietimų. Vienas tokių – gurmaniškas tinginys, kuris iš paprasto deserto tampa elegantišku šventės akcentu.

Pasak prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, pirkėjai mėgsta eksperimentuoti neapleisdami tradicijų. „Pastebime, kad šventėms lietuviai ieško būdų, kaip išlaikyti pažįstamus skonius, bet patiekti juos naujai. Tai leidžia atrasti modernių ingredientų derinius, kurie praturtina tradicinius receptus ir suteikia jiems šventiškumo. Todėl prieš šventes smarkiai išauga ne tik kūčiukų, bet ir įdomesnių saldumynų paklausa – pradedant turkiška baklava ir baigiant konditerių žiemos šventėms puoštais tortais“, – sako G. Kitovė.

Tinginys – visiems pažįstamas desertas, kurio pagaminimui nereikia nei daug išlaidų, nei didelių pastangų. Bet A. Šimulynas pasakoja, kad jam idėja gimė norint parodyti, kad šis visų nuo mažens mėgstamas skanėstas gali sužavėti ir gurmanus, jei panaudosite įdomesnius ingredientus. Tai paprastas, lengvas ir tikrai visiems, net pradedantiesiems kulinarams, įkandamas receptas.

Originalus akcentas tradiciniam desertui

Šį kartą Andrius siūlo rinktis ne įprastus sausainius, o trijų rūšių skanėstus: citrininius su baltu šokoladu, su lazdyno riešutais ir šokolado įdaru bei minkštus su pienišku, tamsiu ir baltu šokoladu. Gardumui pridedamos pistacijos ir liofilizuotos braškės – jos suteiks spalvų ir subtilaus skonio.

„Artėjant šventėms visada ieškau receptų, kurie nustebintų neblogai išlepintą šeimyną. Ne paslaptis, kad kasmet tai vis sunkesnė užduotis. Tinginys man patinka dėl paprastumo, bet šį kartą norėjosi jį nušviesti naujomis spalvomis – kad atrodytų išskirtinai ir būtų šventiškas. Pakeitus kelis ingredientus, rezultatas nustebino net mane patį“, – paeksperimentuoti kviečia Andrius.

Originaliais receptais instagrame žavintis A. Šimulynas dalijasi idėjomis: įprastus tinginio ingredientus galima praturtinti įkvėpimo semiantis iš tolimo lietuviškojo skanėsto giminaičio – itališko „Salame di cioccolato“. Šis desertas, lietuviškai vadinamas šokoladiniu saliamu, gaminamas iš sausainių, kakavos, riešutų ir sviesto, o ypatingai gaivų poskonį jam suteikia apelsino žievelė.

„Mano recepte šią gaivumo funkciją atlieka liofilizuotos braškės – jos suteikia spalvų ir subtilaus rūgštumo, o pistacijos prideda traškumo. Tai būdas sukurti modernią klasikos interpretaciją“, – sako Andrius.

Gurmaniško tinginio receptas

Porcijos: 8
Gaminimo laikas: apie 20 min. + šaldymas per naktį

Reikės:

  • 200 g citrininių sausainių su baltu šokoladu,
  • 120 g sausainių su lazdyno riešutais ir šokolado įdaru,
  • 120 g minkštų sausainių su pienišku, tamsiu ir baltu šokoladu,
  • 1 skardinė (385 g) saldinto kondensuoto pieno,
  • 5 v. š. kakavos (40 g),
  • saujos pistacijų (be luobelių),
  • saujos liofilizuotų braškių (ar kitų uogų),
  • cukraus pudros pabarstymui,
  • maistinės plėvelės.

Gaminame:

  1. Ištirpinkite sviestą, supilkite kondensuotą pieną ir kakavą, gerai išmaišykite.
  2. Sausainius sulaužykite į 4–5 dalis, užpilkite šokoladine mase ir išmaišykite.
  3. Įmaišykite riešutus ir uogas.
  4. Sudėkite ant plėvelės, tvirtai susukite į „dešrą“, užvyniokite galus ir palikite šaldytuve per naktį.
  5. Ištraukus apibarstykite cukraus pudra ir pjaustykite. Skanaus!
Žymos: Kalėdų stalas
DalintisDalintis

Panašios naujienos

3 mišrainės Kūčių stalui, kurias galima pasigaminti ir iš anksto
Receptai

3 mišrainės Kūčių stalui, kurias galima pasigaminti ir iš anksto

2025-12-22
Du patikimi receptai Kūčių stalui: svogūnų blynai bei karamelizuoti svogūnai su grybais
Receptai

Du patikimi receptai Kūčių stalui: svogūnų blynai bei karamelizuoti svogūnai su grybais

2025-12-20
Kūčių stalas lengvai pagal tinklaraštininkę „Ant medinės lentelės“: įtiks visai šeimai
Receptai

Kūčių stalas lengvai pagal tinklaraštininkę „Ant medinės lentelės“: įtiks visai šeimai

2025-12-15
Kūčių stalo karalienė žuvis: du lengvi receptai orkaitėje
Receptai

Kūčių stalo karalienė žuvis: du lengvi receptai orkaitėje

2025-12-14
Sotu, skanu ir pigu: pupelių troškiniai, kurie pranoks lūkesčius
Receptai

Sotu, skanu ir pigu: pupelių troškiniai, kurie pranoks lūkesčius

2025-11-30
Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje
Receptai

Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje

2025-11-11

Skaitoma

8 kg aukso ir virš milijono eurų – krūva įtariamųjų Žemės ūkio ministerijoje

8 kg aukso ir virš milijono eurų – krūva įtariamųjų Žemės ūkio ministerijoje

2025-12-17
Kelionės ne dėl nuotraukų, o dėl patirčių: keičiasi lietuvių kelionių vertybės

Kelionės ne dėl nuotraukų, o dėl patirčių: keičiasi lietuvių kelionių vertybės

2025-12-19
3 mišrainės Kūčių stalui, kurias galima pasigaminti ir iš anksto

3 mišrainės Kūčių stalui, kurias galima pasigaminti ir iš anksto

2025-12-22
Miško spalvomis nuspalvinta Varėna: įvyko tradicinė Grybų šventė 2025

Miško spalvomis nuspalvinta Varėna: įvyko tradicinė Grybų šventė 2025

2025-09-18
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Dainavos krašto naujienų portalas, skelbiantis Tau aktualias žinias ir įvykius.

Naujienos

Nerealus tinginys jūsų Kalėdoms

Nerealus tinginys jūsų Kalėdoms

2025-12-23
Iš miesto – į kaimą: jaunojo ūkininko patarimai abejojantiems

Iš miesto – į kaimą: jaunojo ūkininko patarimai abejojantiems

2025-12-23

Skaitomiausia

8 kg aukso ir virš milijono eurų – krūva įtariamųjų Žemės ūkio ministerijoje

8 kg aukso ir virš milijono eurų – krūva įtariamųjų Žemės ūkio ministerijoje

2025-12-17
Kelionės ne dėl nuotraukų, o dėl patirčių: keičiasi lietuvių kelionių vertybės

Kelionės ne dėl nuotraukų, o dėl patirčių: keičiasi lietuvių kelionių vertybės

2025-12-19
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas