Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Trečiadienis, 17 gruodžio, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Receptai » Nebūsit pagalvoję, kad baklažanas gali būti toks skanus: instagramo žvaigždė Andriushim pasidalijo savo receptu

Nebūsit pagalvoję, kad baklažanas gali būti toks skanus: instagramo žvaigždė Andriushim pasidalijo savo receptu

Paulius Liškauskas
2025-03-14
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Andriaus receptas

Andriaus receptas

FacebookTwitter

Gyvename tik kartą, tad privalome valgyti skaniai – tuo įsitikinęs Andrius Šimulynas, kuris instagrame su minia sekėjų dalijasi apetitą žadinančiais receptais. Kartais net pats paprasčiausias produktas namų virtuvėje gali virsti tikru šedevru – šįkart prekybos tinklo „Iki“ ambasadorius tai įrodė į rankas paėmęs baklažaną. Vos iš kelių ingredientų, nebrangiai ir paprastai galima pasigaminti nuostabiai skanią itališką klasiką – baklažanų „parmigiana“.

 Jeigu prieš 20 metų baklažanai daugeliui atrodė gan egzotiškai, tai dabar jie tapę įprasta ir mėgstama daržove mūsų šalyje.

„Baklažanai – šiltų kraštų daržovės, todėl daugelis ją atrado kelionėse. Turkijoje ar Artimuosiuose Rytuose ragavo „Baba Ganoush“ užtepėles, Sakartvele – legendinius baklažanų suktinukus „Nigvziani badrijani“, mėgavosi jų patiekalų įvairove nuo Italijos iki Azijos šalių. Tad ir Lietuvoje jie išties populiarūs tarp vegetarų, nes vienas įdarytas baklažanas gali tapti sočiu patiekalu. Baklažanas puikiai dera ir su mėsa įvariuose troškiniuose. O pavasarėjant, jie vis dažniau gula į visų pirkėjų krepšelius – baklažanai jau tapo daržovėmis, be kurių daugelis neįsivaizduoja grilio sezono“, – pastebi G. Kitovė.

Įdomūs faktai apie baklažanus

Baklažanas – pamėgta daržovė, tačiau ji slepia ir įdomybių. „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė dalijasi 5 įdomiais faktais apie šią spalva išsiskiriančią daržovę.

Europiečiai atrado gan vėlai. Baklažanai į Europą atkeliavo tik XIII-XIV a., nors Kinijoje ir Indijoje jie buvo auginami jau nuo V a. Anuomet baklažanai augo tik šiltame klimate ir išaugdavo į nesimpatiškos išvaizdos šviesios spalvos vaisių. „Šiandien jie atrodo kur kas patraukliau, o ir baklažano spalvų paletė gerokai platesnė. Jų būna baltų, geltonų ar net žalių, tačiau Lietuvoje mums populiariausi ir geriausiai mums pažįstami – violetiniai baklažanai“, – sako J. Sabaitienė.

Tinkami net ir laikantis dietos. Pasak „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotojos, baklažanai turi daug skaidulų, kurios padeda užtikrinti sveiką virškinimo sistemos veiklą, o harmoningas vaisiuje esančių angliavandenių ir skaidulų balansas padeda palaikyti tinkamą cukraus kiekį kraujyje. Kadangi šis vaisius neturi nė kiek riebalų ir cholesterolio, baklažanus vertėtų įtraukti į savo meniu, kai bandote numesti svorio. Baklažanas turi mažai kalorijų: 100-te gramų jų tik 24-ios. Baklažanuose gausu vandens – jis sudaro stulbinančius 92,4 proc.

Kaip išsirinkti skanų baklažaną. Kai renkatės baklažanus, atkreipkite dėmesį į jų išvaizdą. Sveiko baklažano odelė turi būti lygi, tampri, tamsiai violetinės spalvos ir be pastebimų išorinių pažeidimų, o lapeliai – šviesiai žali ir neapdžiūvę. Baklažanas turėtų būti tvirtas – minkštas vaisius yra pernokęs, todėl bus gerokai kartesnis. Tinkamai sunokusio vaisiaus minkštimas būna baltas, o sėklyčių jame beveik nebūna. Neprinokusį baklažaną galite laikyti kambario temperatūroje ir per kelias dienas jis sunoks, atkreipia dėmesį J. Sabaitienė.

Naudingi organizmui. Kaip ir daugelis kitų natūralios kilmės augalų, baklažanas turi daug naudingų maistinių medžiagų. Be vitaminų A, C, B1, B3, B6, B9 ir K, mineralų magnio, kalio, kalcio, vario, geležies, skaidulų bei antioksidantų, baklažanuose randama ir išskirtinės maistinės medžiagos – fitonutriento nasunino. Ši medžiaga reikšmingai gerina pažinimo funkciją bei psichinę sveikatą.

Baklažanas – itin universalus. Dažniausiai baklažano griežinėliai kepami keptuvėje, neretai ir orkaitėje arba grilyje, o kartais iš šio vaisiaus gaminama pasta. Baklažanai dėl savo kempinės tekstūros linkę sugerti riebalus, todėl kepimui vertėtų rinktis tik aukštos kokybės aliejų, o iškepusius griežinėlius išdėlioti ant popierinio rankšluosčio, kad šis sugertų riebalų perteklių. Orkaitėje baklažanus galite kepti kartu su pomidorais arba paprikomis, o vasarą keptas baklažanas puikiai tiks salotose su alyvuogėmis.

Traški baklažanų „parmigiana“ pagal Andrių Šimulyną

Jei pavasarėjant norisi kažko lengvo, bet kartu ir komfortiško bei sotaus, A. Šimulynas siūlo įkvėpimo pasisemti iš vienos mėgstamiausių pasaulio virtuvių – virtuoziškai gaminančių italų.

„Baklažanai yra tarsi daržovė–kempinė, kuri sugeria daugybę skonio, todėl net ir patiekalas be mėsos, bet su tinkamais priedais bus išraiškingo, ryškaus skonio. Jeigu norite autentiškos neapolietiškos klasikos, iškeptus baklažanus galite kepimo inde susluoksniuoti su pomidorų padažu ir mocarela bei dar pakepti orkaitėje, kad viskas pradėtų burbuliuoti. Tačiau šis patiekalas lengvai pasiduoda improvizacijoms, todėl siūlau išbandyti jo versiją su mažiau sūrio ir daugiau traškumo“, – kviečia A. Šimulynas.

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: apie 1 val.

Reikės:

  • 2 baklažanų,
  • 2 pakuočių vynuoginių pomidorų,
  • 1 česnako galvos,
  • alyvuogių aliejaus bei aliejaus kepimui,
  • 2 kiaušinių,
  • džiūvėsių,
  • miltų,
  • druskos, pipirų.

Nebūtina, bet tinka:

  • kietasis sūris,
  • švieži baziliko lapeliai.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių su vėjelio funkcija.
  2. Baklažanus subadykite peiliu, kad nesprogtų kepant. Pomidorus bei česnaką (su nupjauta viršūnėle) gausiai apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska, pipirais ir pašaukite kepti apie 40 min., kol pomidorai apskrus, česnakas suminkštės, o baklažanas dar išlaikys formą.
  3. Pomidorus su česnakais sumalkite trintuve ir pagardinkite druska bei pipirais. Baklažanus nulupkite (palikite kotelius, kad būtų už ko palaikyti) ir lengvai suplokite šakute – formuokite panašiai kaip karbonadą.
  4. Tada juos apvoliokite miltuose, kiaušinio plakinyje bei džiūvėsiuose ir kepkite keptuvėje su daug aliejaus arba gruzdintuvėje iki kol gražiai paruduos ir apskrus. Patiekite lėkštėje ant padažo ir su gausiu tarkuoto sūrio sluoksniu bei baziliko lapeliu ant viršaus.

Skanaus!

 

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Kūčių stalas lengvai pagal tinklaraštininkę „Ant medinės lentelės“: įtiks visai šeimai
Receptai

Kūčių stalas lengvai pagal tinklaraštininkę „Ant medinės lentelės“: įtiks visai šeimai

2025-12-15
Kūčių stalo karalienė žuvis: du lengvi receptai orkaitėje
Receptai

Kūčių stalo karalienė žuvis: du lengvi receptai orkaitėje

2025-12-14
Sotu, skanu ir pigu: pupelių troškiniai, kurie pranoks lūkesčius
Receptai

Sotu, skanu ir pigu: pupelių troškiniai, kurie pranoks lūkesčius

2025-11-30
Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje
Receptai

Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje

2025-11-11
Receptai

Pusryčiams, pietums ir vakarienei: 3 išradingi receptai iš bulvių

2025-11-06
Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu
Receptai

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

2025-11-04

Skaitoma

papuošalai

Patarimai, kaip priderinti papuošalus prie kiekvienos aprangos

2022-09-02
Vėjo varpeliai: istorija, simbolika ir nauda

Vėjo varpeliai: istorija, simbolika ir nauda

2024-09-25
„Michelin“ pelnęs šefas T. Eidukevičius atskleidė savo firminį kalėdinį desertą

„Michelin“ pelnęs šefas T. Eidukevičius atskleidė savo firminį kalėdinį desertą

2025-12-12
Juodieji išpardavimai: dauguma sakė nieko nepirks, bet išleido trečdaliu daugiau nei pernai

Juodieji išpardavimai: dauguma sakė nieko nepirks, bet išleido trečdaliu daugiau nei pernai

2025-12-13
Tyrimas: nesulaukus eilės pas gydytoją 4 iš 10 gyventojų yra pablogėjusi sveikata

Tyrimas: nesulaukus eilės pas gydytoją 4 iš 10 gyventojų yra pablogėjusi sveikata

2025-12-11

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Dainavos krašto naujienų portalas, skelbiantis Tau aktualias žinias ir įvykius.

Naujienos

Prabangūs Naujieji metai Dubajuje, jūs galite tai patirti

Prabangūs Naujieji metai Dubajuje, jūs galite tai patirti

2025-12-16
Kūčių stalas lengvai pagal tinklaraštininkę „Ant medinės lentelės“: įtiks visai šeimai

Kūčių stalas lengvai pagal tinklaraštininkę „Ant medinės lentelės“: įtiks visai šeimai

2025-12-15

Skaitomiausia

papuošalai

Patarimai, kaip priderinti papuošalus prie kiekvienos aprangos

2022-09-02
Vėjo varpeliai: istorija, simbolika ir nauda

Vėjo varpeliai: istorija, simbolika ir nauda

2024-09-25
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas