Praėjusių metų Didžiosios Britanijos sveikatos studijų tyrimai rodo, kad rinkdamiesi daržoves europiečiai labiausiai vertina jų skonį, vitaminų kiekį bei maistingumą ir tik po to išvaizdą, kvapą bei kitus kriterijus. Parduotuvių lentynos nuo gausybės daržovių lūžta ne tik vasaros, bet ir žiemos metu, tačiau specialistai teigia, kad pirkinių krepšelyje turi atsidurti ne bet kas. Kaip išsirinkti organizmui tinkamiausias daržoves? Sertifikuota mitybos specialistė, studijos „Sulieknėk sveikai“ įkūrėja Vaida Kurpienė pataria vadovautis paprastu principu – atsižvelgti į sezoniškumą ir stengtis, kad savaitės pirkinių krepšelis primintų vaivorykštę.
„Jeigu jūsų mitybos racione galima aptikti tik pomidorų ir agurkų, nemanykite, kad šių daržovių jums pakaks subalansuotai mitybai, – įspėja V. Kurpienė. – Savaitės pirkinių krepšelyje, idealiu atveju, turėtų vyrauti įvairios spalvos: ne tik žalia ir raudona, bet ir geltona, oranžinė, violetinė – visa vaivorykštės paletė. Ne mažiau svarbu atsižvelgti ir į sezoniškumą. Vasarą galima valgyti labiau vandeningas, lapines daržoves, o rudenį ir žiemą lėkštėje turėtų vyrauti šakninės ar kopūstinės daržovės.“
V. Kurpienė atkreipia dėmesį, kad daržovės turėtų būti įvairios – nepakanka į pirkinių krepšelį įsimesti keturių skirtingų spalvų paprikų ir tikėtis, kad tokios maisto įvairovės jau užteks. Nors raudonoji paprika mineralinėmis medžiagomis ir skoniu iš tiesų šiek tiek skiriasi nuo žaliosios, geltonosios ar oranžinės, tačiau įvairovė turėtų atsispindėti ir skirtingose daržovių rūšyse. Mitybos specialistė neišskiria nė vienos rūšies – žmogaus organizmui reikia tiek šakninių, lapinių, tiek ir ankštinių, gumbavaisių ar svogūninių daržovių.
Ar kokių nors daržovių reikėtų vengti dėl jų tukinančio poveikio? V. Kurpienė sako, kad tokios daržovės yra mitas, kurį reikėtų pamiršti. Pasak mitybos specialistės, papildomų kilogramų atsiradimui įtaką daro pervirtos daržovės arba paprasčiausias persivalgymas, taip pat – netinkamas terminis apdorojimas ar pernelyg gausiai su daržovėmis naudojami riebalai. „Jeigu įveiksime didžiulę porciją riebaluose virtų ar keptų bulvių, greičiausiai dėl apsunkusio skrandžio ir su kiekviena lėkšte augančio svorio nekaltinsime pačių bulvių?“, – sako V. Kurpienė.
Pasak mitybos specialistės, daržoves geriausia valgyti šviežias – taip jose išlieka visi ten esantys vitaminai bei mums būtinos maistinės skaidulos, kurių mūsų racione ypatingai trūksta. Kuo labiau apdorojame termiškai, tuo daugiau vitaminų žūsta. Daržovių laikymui geriausiai tiks „VitaFresh“ konteineris – šaldytuvuose esanti zona, kurioje temperatūra siekia 0 °C ir palaikomas optimalus drėgmės kiekis. Dėl šios technologijos daržovės išliks šviežios iki trijų kartų ilgiau nei įprastose lentynose. Tokiuose stalčiuose cirkuliuojantis oras daržovių tekstūrą išlaikys ilgiau – net ir po poros savaičių jos bus traškios ir skanios, tarsi ką tik atkeliavusios iš daržo.
Buities technikos gamintojo „Bosch“ užsakymu atlikti tyrimai įrodė, kad „VitaFresh“ technologija padeda išsaugoti ne tik šviežumą, bet ir vitaminus. Eksperimento metu paaiškėjo, kad po 7 dienų vaisiai ir daržovės išsaugojo apie 15 proc. daugiau vitamino C – turbūt, jautriausio aplinkos poveikiui vitamino.
V. Kurpienė primena, kad artėjant šaltajam metų sezonui daržovių gausa ir įvairovė padės didinti organizmo imunitetą ir energiją, kurios trumpėjančiomis bei lietingomis dienomis itin trūksta.